Ben Kingsley il joaca pe Salvador Dali in „Daliland”, un film despre casatoria neconventionala pe care Dali a avut-o cu muza lui, Gala.
„Daliland”, un nou film biografic despre viata lui Salvador Dali va fi lansat luna viitoare la Festivalul de Film de la Toronto, unul dintre cele mai influente evenimente cinematografice din lume.
Lungmetrajul va fi proiectat pe 17 septembrie 2022, in seara de inchidere a festivalului, un loc dedicat in mod obisnuit filmelor care intra in cursa pentru premiile Oscar.
Filmul bazat pe povestea vietii lui Dali, un artist cu o personalitate publica excentrica si misterioasa, este regizat de Mary Harron si il va ilustra pe Dali atat in copilarie dar mai ales in perioada lui de maturitate cand a devenit una dintre primele vedete din lumea artei a secolului trecut.
Rolul lui Dali la maturitate este jucat de Ben Kingsley, cvadruplu nominalizat la Oscar, premiat cu o statueta in 1983 pentru rolul lui Mahatma Gandhi.
Versiunea tanara a lui Dali este jucata de controversatul actor Ezra Miller care se afla in ultima vreme in mijlocul unor probleme legale datorita activitatilor ilegale si agresive pe care le-a intreprins.
Problemele personale ale lui Miller ar putea avea un impact considerabil asupra succesului filmului „Daliland”. Situatia este atat de delicata incat, desi are un rol foarte important in film, in momentul anuntului lansarii lungmetrajului la Festivalul de la Toronto, organizatorii evenimentului si producatorii au ales sa nu mentioneze numele lui Ezra Miller in comunicatul de presa. Ulterior, reprezentantii producatorilor au confirmat pentru publicatia The Hollywood Reporter ca secventele lui Miller nu au fost taiate din film, asa cum se credea.
„Daliland” spune povestea vietii lui Dali din ultimii ani de viata prin prisma casatoriei cu Gala, muza si sotia sa dominatoare, intr-un moment in care legatura dintre ei incepe sa se rupa. Actiunea are loc in New York si Spania in anul 1973 – insa filmarile au avut loc in Liverpool – iar povestea este spusa din punctul de vedere al lui James, un tanar asistent care isi dorea sa devina cunoscut in lumea artei si care il ajuta pe excentricul Dali sa pregateasca o expozitie grandioasa.
Regizoarea de origine canadiana Mary Harron este cunoscuta pentru „American Psycho” si „I Shot Andy Warhol” care i-a adus Premiul Juriului la Sundance in 1996. Pentru „Daliland”, a lucrat pe un scenariu scris de sotul ei, John C.Walsh, care a convins-o sa realizeze acest proiect desi era reticenta din cauza asemanarilor pe care le are cu „I Shot Andy Warhol” care prezenta psihodrama unui artist celebru.
Un personaj esential al filmului este Gala, sotia si muza lui Dali.
Avital Lvova joaca versiunea tanara a Galei in timp ce Barbara Sukowa il insoteste pe Ben Kingsley si o joaca pe Gala Dali la maturitate. Din distributie mai fac parte Christopher Briney in rolul lui James, Rupert Graves in rolul Captain Moore, Alexander Beyer, Andreja Pejic ca Amanda Lear, Suki Waterhouse si Mark McKenna in rolul lui Alice Cooper.
Intr-o serie de interviuri acordate la piata de filme de la Cannes din luna mai, Mary Harron a declarat ca prestatia lui Kingsley in rolul lui Dali va rezona mai putin cu rolul lui Gandhi si mai mult cu rolul antagonistului din „Iron Man 3”.
Harron a declarat ca filmul va celebra vitalitatea si creativitatea lui Dali din ultima parte a vietii sale: „Exista un cliseu care s-a perpetuat despre Dali cum ca cele mai interesante creatii ale sale au fost in anii ’30 si ’40 dar el a ramas un artist interesant si inovator pana la sfarsit.”
Intr-un interviu acordat publicatiei Deadline anul trecut, Sir Ben Kingsley a declarat ca „la inceputul unor zile de filmare, stiam ca Dali este reticent sa ma lase sa intru, pana nu ma vedea trecand prin niste obstacole. Si apoi ma gandeam: Ah, Dali, da. Si ma lasa sa imi intru in rol. Era un sentiment extraordinar.”
Actorul a mai spus si ca „a fost obositor si entuziasmant sa il portretizez pe Dali. Paharul lui da mereu pe langa. Asa ca a trebuit sa-mi ofer sansa de a infrunta niste riscuri. Dali m-a incurajat sa mi le asum. (…) Lucrarile lui, scrierile si aparitiile lui publice, toate erau pline de riscuri, unul dupa altul. Nu e un personaj care poate fi imitat cu grija.”
Harron a conchis ca filmul „este despre inceputul si sfarsitul carierei si mariajului cuiva. Este deopotriva amar dar este si multa comedie. Dali si sotia lui Gala aveau acest mariaj legendar, dar era un mariaj fara sex. Era bazat pe credinta ei incredibila in arta lui, ea era un voyeur si ii placea sa faca sex cu alti barbati. Dar avea o credinta absoluta in geniul lui.”
Casatoria dintre Dali si Gala era neconventionala. Desi Dali a avut aventuri cu barbati si femei deopotriva, era speriat de sex asa ca aveau un aranjament prin care el o privea cand intretinea relatii amoroase cu alti barbati.
Tinand cont de distributia anuntata, filmul va aborda cu siguranta doua aventuri celebre ale cuplului din anii ’70: obsesia lui Gala pentru Jeff Fenholt, starul din musical-ul „Jesus Christ Superstar” si pasiunea lui Dali pentru Amanda Lear, un model transsexual care a aparut pe coperta albumului Roxy Music, „For Your Pleasure” din 1973.
Filmul va surprinde atat viata intima a cuplului Dali-Gala dar si petrecerile memorabile pe care cei doi le organizau si care erau cele mai ravnite pe scena artistica din New York a anilor ’60 si ’70.
De origine rusa, numele real al Galei era Elena Ivanovna Diakonova insa si-a schimbat numele pentru a fi acceptata in randul elitei franceze a vremurilor.
Fiind bolnava de tuberculoza, Gala a fost trimisa la un sanatoriu elvetian pentru tratament cand l-a intalnit pe poetul Paul Eluard. Amandoi aveau numai 17 ani dar s-au indragostit si s-au casatorit cinci ani mai tarziu.
Prin cercul social al primului sot, Gala a inceput sa cunoasca artistii suprarealisti care dadeau tonul in arta europeana: Andre Breton, Max Ernst – alaturi de care ea si sotul ei au trait o aventura timp de trei ani – si mai tarziu Salvador Dali, care era cu 10 ani mai tanar decat ea.
Conform jurnalelor publicate ulterior, Dali s-a indragostit imediat de Gala, ea devenind mai mult decat o muza, era deopotriva o prezenta impunatoare si conducatoare de care tanarul Dali asculta aproape orbeste. Amandoi erau pasionati de lumea oculta, de vrajitorie iar marturiile apropiatilor lor despre practicile lor profesionale, culinare, intime, sociale sau religioase ar putea inspira numeroase seriale si filme.
Nascut in 1904, Salvador Dali a studiat artele plastice la Madrid si a fost influentat de impresionism si de maestrii Renasterii. Acesta a fost atras de suprarealism inca de la sfarsitul anilor 1920.
In 1931 s-a desfasurat prima sa expozitie individuala la Galerie Pierre Colle din Paris, unde si-a expus cea mai cunoscuta lucrare a sa, „Persistenta memoriei”, finalizata in august 1931 si considerata una dintre cele mai faimoase picturi suprarealiste.
Dalí a fost un artist controversat, opera sa include lucrari de pictura, arta grafica, film, sculptura, design si fotografie. De asemenea, a scris fictiune, poezie, autobiografie, eseuri si critici. Temele majore abordate includ visele, subconstientul, sexualitatea, religia, stiinta, cat si relatiile sale personale cele mai apropiate.
Pe 14 decembrie 1936, revista Time i-a dedicat coperta, cu fotografii realizate de Man Ray. In acelasi an, artistul a participat la expozitia „Fantastic Art Dada Surrealism” desfasurata la MOMA din New York. Tot aici, dar trei ani mai tarziu, Metropolitan Opera House a pus in scena prima reprezentatie a baletului „Bacchanale”, cu libret, costume si decoruri de Salvador Dalí si coregrafie de Léonide Massine.
In 1945, a plecat la Hollywood pentru a lucra cu Alfred Hitchcock la filmul „Spellbound”, ale carui secvente onirice au fost create de Dalí.
S-a stins din viata in Figueres pe 23 ianuarie 1989. Viata si opera sa au avut o influenta importanta asupra altor artisti contemporani precum Jeff Koons si Damien Hirst.