Maine sute de scriitori vor citi din opera lui Salman Rushdie intr-un eveniment live la New York. Evenimentul va fi transmis online si in Romania (ora 18.00), printre participanti Paul Auster, Tina Brown, Gay Talese.
La o saptamana dupa ce Salman Rushdie a fost atacat in timpul unei conferinte la New York, sute de scriitori s-au organizat la initiativa PEN America si se vor aduna la New York pentru a citi din opera autorului.
Scriitorii se vor aduna pe treptele Bibliotecii Publice din New York, vineri dimineata, iar printre autorii care si-au anuntat prezenta, sunt Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai, Amanda Foreman, AM Homes, Siri Hustvedt, Hari Kunzru si Gay Talese. Intreg evenimentul se desfasoara sub numele de „Stand with Salman”.
Evenimentul va fi transmis si in direct, pe canalele de social media a PEN America (aici), care ii incurajeaza pe cei care nu pot participa sa-si arate sprijinul gazduind o lectura publica din opera lui Rushdie in propria comunitate, oriunde in lume.
Evenimentul care incepe la ora 18.00 ora Romaniei este organizat dupa modelul unei lecturi publice a „Versetelor satanice”, care a avut loc in 1989, la care au participat peste 3.000 de persoane. In 14 februarie 1989, ayatolahul Khomeini, pe atunci liderul Revolutiei iraniene, a emis o fatwa – un decret religios – prin care i-a indemnat pe musulmanii din lume sa il asasineze pe Salman Rushdie, pentru a pedepsi astfel publicarea romanului sau „Versetele satanice”, carte considerata o insulta la adresa islamului.
Dupa acel moment, Salman Rushdie a trait sub protecţia politiei britanice, iar 30 de ani mai tarziu, autoritatile iraniene insista ca acea fatwa nu poate fi anulata. Mai mult, in 2005, urmand indemnul unui alt succesor al lui Khomeini, trei membri ai clerului iranian i-au indemnat din nou pe musulmani sa il ucida pe Salman Rushdie.
Vinerea trecuta, scriitorul a fost injunghiat de mai multe ori, in gat si abdomen, conform politiei, informatie confirmata si de familie, dupa cum a relatat CNN.
Ulterior, informatiile care au aparut mentioneaza ca Salman Rushdie a fost supus mai multor interventii chirurgicale, iar luni era constient si capabil sa raspunda la intrebarile anchetatorilor. O alta informatie aparuta in presa este ca scriitorul ar putea sa-si piarda ochiul drept, insa familia nu a comentat pe marginea acestui subiect.
Barbatul acuzat ca l-a atacat pe Rushdie, Hadi Matar, a pledat nevinovat pentru acuzatiile de tentativa de omor si agresiune.
Scriitor englez de origine indiana, autor al mai multor romane si volume de eseuri care privesc lumea contemporana cu luciditate si uneori cu sarcasm, Salman Rushdie este absolvent al King’s College, Cambridge, cu o diploma in istorie.
Rushdie a lucrat zece ani in publicitate (pentru celebra firma Ogilvy & Mather) si a inceput sa scrie proza inca de timpuriu. Si-a facut debutul editorial in 1975 cu romanul Grimus, iar intre 1981 si 1999 a primit nu mai putin de 22 de premii literare (Booker Prize for Fiction, Prix du meilleur livre etranger, Whitebread Novel Award etc.).
Salman Rushdie a devenit celebru in lumea intreaga dupa sentinta de condamnare la moarte pronuntata impotriva lui de un tribunal islamic iranian in urma publicarii romanului Versetele satanice (1988), socotit blasfemiator. Majoritatea cartilor sale sunt traduse si in limba romana, fiind disponibile la diferite edituri. Scriitorul a vizitat Romania in 2009 pentru cateva zile la invitatia editurii Polirom, intalnindu-se cu cititorii intr-o ceremonie care a avut loc la Teatrul Odeon si a avut o sesiune de autografe la targul Gaudeamus in ziua urmatoare. Vizita de atunci, cand scriitorul a cerut sa nu aiba paza speciala, a inclus si o mini deplasare in Translvania.