(foto) In China s-a deschis o biblioteca care are pe acoperis o mini piscina. Intregul design este gandit ca integrare a lecturii cu natura
Pe varful unui deal luxuriant din orasul Huizhou din China, studioul 3andwich Design / He Wei Studio a construit o biblioteca circulara, cu vedere la mare. Biblioteca, denumita „Water Drop Library” (trad. Picatura de apa), are suprafete din sticla transparenta care ofera oaspetilor un sentiment de suspensie, in timp ce interioarele cu contraste de iluminare adauga caracterul poetic al cladirii, dupa cum noteaza publicatia Design Boom.
Pe acoperis, exista o mini piscina care face ca structura sa se simta ca o biblioteca subacvatica pentru cei care se afla in zona de imprumut de carti. Deoarece cladirea este construita pe un deal, arhitectii au gandit o poteca pe care au denumit-o „calea catre muntele cartilor”.
Arhitectii au gandit ansamblul ca o calatorie pentru a redescoperi natura si pe sine, iar circuitul interior conduce vizitatorii spre directia piscinei de pe acoperis si spre mare.
Structura principala a cladirii are un plan circular, iar linia dreapta este data de coridorul exterior si un perete lung care conduce oamenii din varful dealului in cladire.
Biblioteca are mai multe camere separate de studiu, dar si o zona de lectura cu vedere spre mare si spre natura din jurul cladirii. Rafturile sunt aranjate intr-un inel de-a lungul peretelui interior si se extind spre exterior pentru a forma un nor, din tavan spre zonele inferioare. Aceasta zona extinsa serveste si ca o zona de relaxare, cu trepte, care devine tot spatiu de lectura.
Si la Milano ar putea fi construita cea mai spectaculoasa biblioteca din Europa. Va avea un acoperis circular din materiale organice, gradini suspendate cu copaci infloriti si un turn de carti.
Studioul de arhitectura germano-italian NOA – network of architecture – a propus un proiect inovator pentru concursul de proiectare a viitoarei cladiri a Bibiotecii Europene de Informatii si Cultura (BEIC) din Italia.
Planul propus pentru bibilioteca are ca element distinctiv un acoperis futuristic ce ia forma unui inel si care gazduiste un parc suspendat cu vegetatie specifica regiunii de nord a Italiei.
Proiectul isi propune sa redefineasca conceptul de bibilioteca si are la baza o cercetare riguroasa a semnificatiei, caracteristicilor si a utilizarii unui asemenea spatiu in secolul al XXI-lea. Arhitectii l-au imaginat ca un centru in care creativitatea este stimulata prin dobandirea de noi cunostinte, intr-o atmosfera relaxanta. In acelasi timp, biblioteca vazuta de ei desemneaza un mediu hibrid in care linia dintre spatiul interior si exterior este estompata.
Desi mersul la biblioteca nu mai este atat de practicat ca in trecut, o incapere plina cu carti are efecte cel putin terapeutice: mirosul de carti vechi te poarta intr-o lume a povestilor si a lucrurilor fantastice care ne fac sa evadam din cotidian.
Sunt cateva biblioteci publice in lume care pot fi vizitate ca obiective turistice, fiind monumente arhitecturale si totodata gardieni incontestabili ai cartilor cu valoare istorica. O parte dintre aceste biblioteci sunt disponibile acum pentru tururi online, fiind mai mult decat o resursa despre cartile pe care acestia le au in portofoliu.