(video) A aparut trailerul sezonului 5 din „Povestea Slujitoarei”. Noile episoade se centreaza pe lupta dintre June (Elisabeth Moss) si Serena Waterford (Yvonne Strahovski).
A mai ramas mai putin de o luna pana la premiera sezonul 5 din „Povestea slujitoarei” (The Handmaid’s Tale) iar producatorii serialului au lansat primul trailer oficial al noului capitol.
In contextul actual in care Statele Unite au revocat dreptul la avorturi, mesajul serialului – despre o societate in care barbatii controleaza drepturile reproductive ale femeilor – este cu atat mai relevant, multi jurnalisti comparand situatia din SUA cu povestea scrisa de Margaret Atwood. Insa orice coincidente intre situatia din realitate si serial sunt pur intamplatoare deoarece o mare parte din filmarile pentru noile episoadel au avut loc in primavara acestui an, inainte de 24 iunie cand Curtea Suprema de Justitie a revocat dreptul la avort.
In sezonul 5, povestea continua de unde a ramas la finalul sezonului trecut iar June e nevoita sa infrunte consecintele faptului ca l-a ucis pe Comandantul Waterford, in timp ce se chinuie sa-si defineasca propria identitate si scopurile.
Trailerul serialului are o durata de peste doua minute si ofera cateva indicii despre conflictele care se vor desfasura in noul sezon, incepand cu batalia dintre June (Elisabeth Moss) si Serena Waterford (Yvonne Strahovski). In trailer, June explica de ce Capitanul Waterford (Joseph Fiennes) a meritat ce i s-a intamplat dar actiunile ei vor avea consecinte din partea Serenei care utilizeaza resursele Gilead pentru a se razbuna.
Premiera serialului va avea loc pe 14 septembrie cu doua episoade, urmand ca ulterior sa fie lansat cate un episod saptamanal, in total vor fi 10 episoade. Trailerul dezvaluie si revenirea unor personaje secundare precum Hannah (Jordana Blake), prima fiica a lui June care a fost ascunsa intr-un loc secret. In sezonul anterior, Nick (Max Minghella) s-a aflat intr-o misiune de cautare a lui Hannah.
Trailerul e incarcat de indicii ale unor evenimente emotionante, sangeroase si ravasitoare care vor avea loc in timp ce June pledeaza la o autoritate mai inalta pentru viitorul copiilor. Alaturi de ea se afla si Luke (O-T Fagbenle) si Moira (Samira Wiley) in timp ce Nick, Matusa Lydia (Ann Dowd) si Comandantul Lawrence (Bradley Whitford) incearca sa reformeaza Gilead din interior.
Showrunnerul Bruce Miller a declarat pentru Vanity Fair ca dupa ani si ani de tensiuni, acest sezon va marca o infruntare directa intre June si Serena.
„Conflictul lor a fost un punct central al serialului inca de la inceput – si a fost distras numai de cat de ticalos a fost Fred si cum aproape ca s-a bagat la mijloc, in lupta dintre ele. Acum ca Fred a iesit din calea lor, June isi da seama ca a facut ceva care a facut-o sa se simta foarte bine, dar s-ar putea sa nu fi scapat de cea mai periculoasa persoana, de fapt.” a declarat Miller.
Showrunnerul a descris ca noul sezon ca fiind incarcat de „odisei si o schimbare constanta in dinamica relatiilor dintre personaje”, referindu-se inclusiv la alianta/rivalitatea intre Matusa Lydia si Comandantul Lawrence: „Este despre viitorul Gilead-ului. Ei il tin in mainile lor si il arunca unul de la altul tot sezonul intr-un dans al puterii. Incearca sa gaseasca binele din interior. Dar isi dau seama ca nu exista bine.”
„Povestea slujitoarei” este unul dintre cele mai premiate si apreciate seriale din ultimii ani, oferind o reflexie macabra a unei potentiale societati in care drepturile femeilor dispar in intregime.
Primele doua sezoane ale serialului au castigat 11 trofee Emmy si doua Globuri de Aur pentru „Cea mai buna prestatie a unei actrite intr-o drama” pentru Elisabeth Moss. A fost prima serie lansata pe o platforma de streaming care a primit un Emmy pentru „Cel mai bun serial”.
Dupa primele doua sezoane, serialul a devenit un fenomen fiind lansat in contextul miscarilor feministe care lupta pentru egalitatea intre sexe.
In toamna anului trecut, serialul a fost asociat cu povestea judecatoarei Amy Coney Barrett, care candida pentru functie la Curtea Suprema a SUA, care face parte din gruparea religioasa People of Praise, o comunitate care pare a fi sursa inspiratiei lui Margaret Atwood pentru romanul din 1985.
Pe HBO Max puteti urmari si un documentar care urmareste un an din viata autoarei.
Povestea slujitoarei” este cel mai bine cotat volum al autoarei de origine canadiana Margaret Atwood.
“Povestea slujitoarei” este localizata intr-o America dintr-un viitor apropiat, unde s-a instaurat violent un regim teocratic crestin prin abuzuri. Acest regim ajunge sa priveze femeile de toate drepturile si libertatile. Ele sunt impartite in diverse categorii, avand roluri precise si sarcini stricte de indeplinit. Din cauza natalitatii scazute, exista o casta a Slujitoarelor carora le revine rolul de „utere umblatoare”, asa cum le denumeste autoarea, iar personajul Offred face parte din prima lor generatie. Romanul urmareste povestea ei, cum Offred se straduieste sa-si reprime amintirile care provin de pe vremea cand avea o familie si o viata normala si incearca sa se resemneze pentru a supravietui in ingrozitoarea lume noua. Curand insa, ea descopera ca regulile sunt facute sa fie incalcate, si chiar de catre cei care le-au instaurat.
Pana in prezent, cu o cariera in literatura de peste 60 de ani, Margaret Atwood a scris 18 romane, 18 volume de poezie, 11 opere de non-fictiune, 9 colectii de proza scurta de fictiune, 8 carti pentru copii si doua romane grafice, alaturi de cateva editii limitate de poezie si fictiune.
Margaret Atwood a devenit abia la varsta de 78 de ani scriitoarea – simbol al vremurilor noastre. Cititorii din intreaga lume se regasesc in scrierile ei pe masura ce se confrunta cu pericolul crescut al politicilor autoritare, evolutia rapida a tehnologiei si implicatiile schimbarilor climatice care ne conduc incet, dar sigur, catre dezastru. The Testaments, continuarea romanului The Handmaid’s Tale, a castigat premiul Booker Prize pentru literatura in 2019.
In Romania, mai multe romane ale lui Margaret Atwood sunt disponibile publicului, printre care si “Alias Grace”, “Testamentele”, “Ochi-de-pisica”, “Pui de cotofana”, “Asasinul orb”, “MaddAddam”, “Anul potopului”, “Inima cedeaza ultima”, “Oryx si Crake”.
Anul acesta a fost tradus in limba romana si romanul „Inainte de Eden”, un fragment din el puteti citi mai jos.
Recent, a fost anuntata o noua colectie de povestiri scurte scrisa de Atwood care va fi publicata la inceputul anului viitor. Volumul e intoarcerea la fictiune de la The Testaments din 2019. Puteti citi deja prima povestire din carte.
Noua carte a lui Margaret Atwood, Old Babes in the Wood, va contine 15 povestiri, unele publicate pentru prima data. Povestea care da titlul cartii a fost publicata anul trecut in New Yorker si este despre doua surori in varsta la o cabana de familie langa un lac. O gasiti aici.
Atwood a spus despre colectie: „Old Babes in the Wood este un sac mixt, ca si viata. Oare o poveste despre o femeie care este un melc in suflet este despre a fi destul de batrana? Poate ca da. Sunt iubitii morti cu adevarat morti in sensul real al cuvantului? Poate ca nu. Sunt pisicile ceea ce par? Aproape niciodata.”