Skip to content

(galerie foto) Artistul american Michael Heizer a finalizat o mega-sculptura realizata pe parcursul a 50 de ani. Este un mini-oras abstract aflat in desertul Nevada care a costat 40 de milioane de euro.

Artistul american Michael Heizer si-a finalizat recent sculptura ”City” pe care a inceput-o in 1970 in desertul Nevada. 

Formata din movile de pamant, geoglife si piramide din ciment, sculptura se intinde pe o lungime de 2,4 kilometri si are o latime de 0,8 kilometri. Este una dintre cele mai impresionante lucrari de Land Art din istoria artei, fiind construita in ultimii 50 de ani numai cu materialele gasite in desert.

Mega-sculptura se foloseste de structuri similare templelor antice construite de marile civilizatii ale lumii si foloseste un sistem geometric complex pentru a crea o compozitie armonioasa. 

Lucrarea include si o serie de piramide zimtate cu unghiuri de 45°, 90° si 180° care au fost construite din ciment si amplasate intr-o depresiune a desertului. 

Piramidele conduc vizitatorii catre o cutie triunghiulara umpluta cu placi masive din ciment. Alaturi de Complex One, o movila uriasa de pamant captusita cu pereti de sustinere din ciment, alte elemente ale sculpturii monumentale sunt formele construite din pietre si nisip sau depresiunile care formeaza o topografie impresionanta.

”City reaminteste in mod intentionat de multe din contructiile ceremoniale ale civilizatiilor antice, mai ales prin complexitatea si dimensiune asa. Insa forma sa sugereaza de fapt un centru sau un nucleu al unui oras modern”, a declarat un reprezentant al Fundatiei Triple Aught, o organizatie non-profit responsabila de conservarea sitului, creata in 1988 pentru a finanta proiectul.

Perimetrul sitului este strabatut de linii serpuite pentru care s-a folosit nisip cu granulatii diferite pentru a crea geoglife, motive sculpturale de mari dimensiuni, construite in peisajul natural, care pot fi vazute din aer. 

”Materialele au fost colectate si folosite prin tehnici neinvazive, astfel incat sa nu deranjam plantele si viata salbatica din desert. Este o sculptura la fel de impresionanta ca si complexele arhitectonice pre-columbiene sau structurile ceremoniale egiptene” adauga un reprezentant al Fundatiei Triple Aught.

Heizer a inceput sa lucreze la „City” cand avea 27 de ani, in 1972, sa cumpere parcele din desert folosind fonduri proprii. Pana in prezent proiectul a costat peste 40 de milioane de euro. Intregul sit poate fi vizitat incepand din 2 septembrie 2022. 

De-a lungul anilor au contribuit diverse organizatii la finantarea proiectului, printre care Muzeul Glenstone, Muzeul de Arta Populara Los Angeles si Muzeul de Arta Moderna din New York. Lucrarea ocupa in prezent o portiune a desertului indepartata de orice asezare umana si face parte din Basin and Rage National Monument, un parc protejat infiintat in 2015 de fostul presedinte american Barack Obama.

Michael Heizer este unul dintre pionierii miscarii Land Art inceputa in anii ’60 si este recunoscut pentru sculpturi de dimensiuni impresionante si constructii bazate pe elemente naturale.

Land Art este o miscare aparuta la finalul anilor ’60 in care artistul actioneaza asupra unor forme de relief, modificandu-le sau adaugand anumite elemente. Este denumita si „arta transformarii mediului inconjurator”.

Michael Heizer s-a nascut in 1944 intr-un orasel din vestul statului California, si-a finalizat studiile la Institutul de Arta din San Francisco. A debutat in 1966 la New York si realiza initial panze de dimensiuni mari, iar dupa ce a cumparat teren in desertul Nevada, artistul a inceput sa experimenteze cu forme sculpturale. 

Arta sa este caracterizata de forme pozitive si negative si de armonia dintre prezent si absent. Heizer lucreaza adesea cu materiale precum piatra, cimentul si otelul pentru a produce lucrari monumentale impresionante. 

Pe langa City, cele mai importante lucrari ale sale sunt ”Effigy Tumuli” de la Buffalo State Park, Illinois, ”North, East, South, West” din Los Angeles si ”Levitated Mass” din New York. 

Citește în continuare