(video) Mini documentar despre istoria Palatului Sturdza din Miclauseni. Plus o tocana moldoveneasca “La Taclale” care trezeste memoria gustului, un proiect PENNY in colaborare cu chef Alex Petricean
Intr-un concept care valorizeaza mancarea romaneasca autentica, istoria si educatia impreuna cu un frumos sentiment de mandrie nationala, PENNY a lansat proiectul Memoria Gustului in care prezinta mini documentare despre locuri istorice spectaculoase alaturi de un preparat autentic romanesc pregatit de chef Alexandru Petricean.
Episodul 7 din serie care tocmai a fost lansat este dedicat palatului Sturdza din Miclauseni, un conac – castel spectaculos in stil neogotic, cu o istorie dramatica, si este insotit de o tocana moldoveneasca “la taclale” reinterpretata de chef Petricean, realizata cu ingrediente din gama proprie PENNY, Hanul Boieresc.
Inainte de a va arata documentarul si reteta lui Alex Petricean, cateva detalii despre istoria acestui castel spectaculos care arata ca unul de poveste scos dintr-un film.
A fost construit ca resedinta a familiei Sturdza – Ghica, dupa ce George (un descendent al logofatului Dimitrie Sturdza) s-a casatorit cu Maria (fiica scriitorului lon Ghica) in 1863. Maria era pictorita, ilustrase cu desenele ei o parte din poeziile lui Vasile Alexandri, asa ca domeniul a devenit un loc e intalnire pentru marii artisti si oameni politici ai vremurilor, personalitati care se bucurau vara de spectaculoasa gradina engleza intinsa pe 30 de hectare, dar si de biblioteca impresionanta a familiei. Istoria consemneaza ca insusi ministrul Kogalniceanu a venit la castel pentru a studia un letopiset pe care familia il avea in biblioteca.
In timpul celor doua razboaie mondiale castelul a fost mai intai spital pentru soldatii raniti (iar George Enescu a venit de cateva ori sa le cante soldatilor) si mai apoi garnizoana cucerita de nemtii care au si distrus cea mai mare parte din mobilier si carti folosindu-le pentru foc ca sa se incalzeasca.
Astazi castelul a fost refacut dupa planurile originale ale arhitectilor germani Iulius Reinecke si I. Grigsberg. Peretii exteriori ai cladirii au decoratiuni in altorelief, cu o stema pe fatada, inspirata din blazonul familiei Sturdza: un leu cu o sabie si o ramura de maslin.
In interior, se pastreaza scarile din marmura de Dalmatia, o parte din sobele din teracota, portelan sau faianta, aduse in epoca din strainatate si se vad urmele picturilor de pe plafoanele si pereti.
Revenind la proiectul PENNY, mini documentarul despre castel si reteta lui Alex Petricean o observatie: astazi vorbim tot mai mult despre a incuraja productia locala, despre sustenabilitatea produselor pe care le mancam, pentru ca e parte din educatia pe care ar fi bine sa o transmitem mai departe pentru un stil de viata atent la nevoile de dezvoltare si a celor care vin dupa noi.
In documentarul PENNY – Memoria Gustului este invitat Sebastian Marcoci, administratorul domeniului castelului Sturdza care povesteste din culisele istoriei acestui loc spectaculos.
Daca vi se va face pofta sa mancati o tocanita de purcel cum a pregatit-o Alex Petricean e bine sa stiti ca ingredientele care au facut diferenta si au dat gustul unic au fost: pulpa de porc fara os de la Hanul Boieresc – carne obtinuta de la animale crescute in Romania, branza maturata din lapte de capra si lapte de oaie de la Hanul Boieresc, paine alba cu cartofi feliata de la Hanul Boieresc si conserva de rosii cuburi de la Hanul Boieresc.
Si dincolo de proiectul PENNY – Memoria Gustului, Alex Petricean e constant preocupat de redescoperirea bucatariei romanesti, iar in restaurantul lui majoritatea ingredientelor sunt productie locala.
Pe site-ul memoriagustului.ro puteti vedea alte retete propuse de chef Petricean in relatie cu locuri minunate din Romania.