Trenduri de calatorie. Cum a devenit importanta vacanta petrecuta acasa. Sau cum sa faci nimic in vacanta.
Din 2020, odata cu debutul pandemiei, turistii din intreaga lume au redefinit turismul si calatoriile. Cu noul context mondial, majoritatea destinatiilor a adoptat regulile de distantare sociala, la fel si institutiile culturale, iar goana dupa bifarea obiectivelor turistice a devenit mai putin interesanta, chiar daca in aceasta vara, o mare parte dintre restrictii au fost ridicate.
Calatoriile pe indelete, in tihna, cu grija fata de mediul inconjurator si fata de comunitatea pe care o descoperim in vacanta s-au potrivit cu criza pandemica. La inceputul anului, urban.ro v-a prezentat cateva trenduri de calatorie pentru 2022 care au continuat trendurile lansate in 2021, cu focus pe calatorii locale, dar si cu o componenta de grija pentru sine si evidentierea patrimoniului local prin localnici.
Staycation, adica vacante petrecute intr-o destinatie turistica, dar care iti ofera posibilitatea sa lucrezi de la distanta, au fost pe placul turistilor, iar acum, un nou trend se prefigureaza in aceiasi idee de local: sa iti petreci vacantele acasa.
Aceasta noua abordare are legatura cu o grija mai mare fata de propria persoana, mai ales dupa doi ani pandemici, cu incertitudini si restrictii care au schimbat complet stilul de viata.
Singur ca la primul gand suntem tentati sa spunem ca noi, romanii, am avut din totdeauna vacante acasa in care ne-am odihnit si n-am facut nimic. Dar trendul acesta vorbeste si despre altceva.
In timp ce tentatiile din rutina zilnica necesita resurse pentru a le indeplini, a avea o pauza acasa, fara presiunea unei calatorii propriu-zise poate fi o experienta plina de satisfactii.
A petrece timp cu tine, fara un program impus, si a redescoperi comunitatea unde locuiesti, poate fi o modalitate de a te reconecta la propria persoana. Sedinte la SPA sau bai improvizate cu diferite elemente acasa, plimbarile lungi sau chiar inchirierea unei camere de hotel in propriul oras sunt parte din aceasta reconectare, o initiativa care prinde din ce in ce mai mult si in Marea Britanie, dupa cum noteaza publicatia The Guardian.
Ideea si actiunea de a nu face nimic sunt, conform cercetatorilor, un exercitiu potrivit pentru reintinerire. In cartea sa, „How to Do Nothing”, Jenny Odell spune ca, fara timpul sau spatiul necesar pentru a nu face nimic, „nu avem cum sa gandim, sa reflectam, sa ne vindecam si sa ne sustinem – individual sau colectiv”.
Facand nimic, spune ea, ne „deprogramam” simultan din viata moderna si ne angajam intr-o altfel de „intretinere”.
Pe de o parte, acest nou trend ajuta la economiile generale, fiind mult mai ieftin decat o vacanta in deplasare, iar pe de alta parte, este o forma de terapie de care avem nevoie, mai ales din cauza conectarii permanente la internet si social media. Din alta perspectiva, vacanta de acasa este un exercitiu simplu de sarbatorire a cotidianului care te ajuta sa pretuiesti mai mult timpul liber.