Skip to content

CineVentura – Tabara de educatie cinematografica pentru copii de la echipa filmelor „Strajerii”. Ruxandra Flonta, co-organizator: „Vrem sa explicam copiilor cata munca este in spatele unei productii cinematografice”.

De cateva zile, Plaiul Foii a devenit platou de filmare pentru copiii intre 9-15 ani, care sunt impartiti in doua grupe mixte, care, pe rand, vor fi atat protagonisti – actori, cat si membri ai echipei de filmare.

Regizorul Liviu Marghidan este implicat direct, alaturi de o mare parte a echipei filmului „Strajerii”, alaturi de producatorul filmului si co-organizatoarea taberei, Ruxandra Flonta, cu care urban.ro a stat de vorba.

„Toate functiile/rolurile echipei de filmare formate din copii vor fi dublate de un profesionist in domeniu (scenarist, actor, regizor, director de imagine, sunetist, scenograf, make-up artist, editor), iar profesionistii vor ghida in permanenta activitatea copiilor, invatandu-i cate putin din tainele meseriei respective”, explica Ruxandra Flonta.

Tabara, care se va incheia pe 3 septembrie, are ca produs final doua filme, care vor fi proiectate si discutate in ultima zi de tabara.

„Ideea taberei CineVentura ne-a venit in sala de cinema, dupa proiectiile de la Strajerii Deltei, cea mai noua productie a echipei, pentru ca ne intrebau copiii ramasi in sala la sesiunile de intrebari daca pot participa si ei fie intr-un viitor film, fie intr-o tabara (ambele filme din serie desfasurandu-se in cate o tabara) ” adauga producatoarea.

 Astfel, profesionistii platourilor de filmare au acceptat provocarea de a lucra cu cei mici, iar in aceste zile, in Rezervatia Naturala Piatra Craiului, zona Plaiul Foii, se intampla aceasta tabara. „Stiam deja ca este un loc magic. Ne-am dorit ca majoritatea filmarilor sa fie in aer liber, un loc cat mai retras, fara circulatie si fara alte pericole pentru copii unde sa imbinam activitatile fizice, recreative, cu cele profesionale”, mentioneaza Ruxandra.

Totodata, producatoarea mai subliniaza si o idee mai complicata din spatele initiativei taberei, si aceea ca „vrem sa explicam copiilor cata munca este in spatele unei productii cinematografice, dar si avantajele vizionarii intr-o sala de cinema, cu ecran mare, cu sunet corespunzator fata de vizionarea acasa, pe un ecran mic”, un demers pe care regizorii si actorii il inteleg foarte bine, insa este aproape necunoscut pentru publicul larg. Pe termen lung, echipa CineVentura isi propune sa atraga atentia tinerei generatii asupra domeniului cinematografic.

La CineVentura participa si actori, Florentina Tilea si Vasile Calofir pe care copiii ii cunosc deja din filmele „Strajerii” si „Strajerii Deltei”, dar si Dana Rogoz si Gabriel Spahiu.

„Strajerii Deltei” este o productie care se mai ragaseste in programul festivalurilor de film locale, cel mai recent fiind invitati la Festivalul Anonimul. Filmul de aventuri are o componenta educativa, de constientizare cu privire la problemele de mediu.

Filmul „ Strajerii Deltei” spune povestea mai multor copii care isi petrec vacanta de vara intr-o tabara din Delta Dunarii, unde invata cum sa supravietuiasca in salbăticie. Intr-o zi, in timp ce curata apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric.

Citește în continuare