Cel mai mare muzeu de arta al Berlinului este gata. Humboldt Forum a fost inaugurat intr-o cladire istorica restaurata, iar acum toate etajele devin accesibile publicului larg
Inaugurat prima data anul trecut, dar doar in zona de subsol si primul etaj, Humboldt Forum, considerat Louvre-ul Berlinului, este complet gata pentru a primi vizitatorii la toate etajele cladirii sale.
Muzeul a fost redeschis dupa aproape 15 ani, iar cladirea se afla in zona Insulei Muzeelor, Catedralei din Berlin, Kronprinzenpalais (Palatul Printului Mostenitor) si Nikolaiviertel.
Muzeul expune colectia extinsa de arta non-europeana a statului german, inclusiv lucrari de la Muzeul Etnologic si Muzeul de Arta Asiatica, peste 20.000 de artefacte fiind disponibile publicului larg.
Expozitiile muzeului cuprind istoria cladirii, legaturile dintre democratie si schimbarile climatice, istoria comertului ilicit cu fildes, dar si o expozitie care exploreaza vietile fratilor Alexander si Wilhelm von Humboldt, iar noile etaje inaugurate au o expozitie dedicata unei case de ceai japoneza si o expozitie care prezinta o parte dintre colectiile africane ale Muzeului Etnologic, instalatii despre diaspora afro-braziliana si traditiile teatrale islamice si din sud-estul Asiei.
La subsol, vizitatorii pot intelege mai mult despre istoria cladirii pasind in pivnita palatului, unde au fost descoperite ramasitele manastirii dominicane medievale si fundatiile palatului.
De la deschiderea de anul trecut, muzeul nu a primit foarte multe aprecieri pozitive, presa internationala mentionand mai multe voci care pun la indoiala valoarea unui muzeu care gazduieste obiecte jefuite din trecutul colonial al tarii, care se afla intr-o cladire-simbol a colonialismului.
O alta situatie interesanta este legata de colectia germana de bronzuri Benin, care urmeaza sa fie returnata Nigeriei, insa care a fost anuntata ca fiind o expozitie temporara. Elevii Carl-von-Ossietzky-Gymnasium din Pankow vor avea si ei propria interventie artistica in aceasta expozitie, printr-un pop-up, BERLIN-BRONZES, prin care tinerii au folosit turnarea cu bronz, imprimarea 3D si argila, ridicand totodata intrebarea daca munca lor este apropriere cultural sau o critica justa a continuitatii coloniale a Germaniei.
Intreaga cladire va fi deschisa pe 17 septembrie, cu un program de deschidere de 24 de ore, in care organizatorii promit cultura si petreceri, si este gratuit. Detalii aici.
Initial programat sa se deschida in decembrie 2019, muzeul a avut intarzieri si amanari in constructii din cauza pandemiei. Acesta a avut o deschidere virtuala in decembrie 2020, iar din iulie 2021, Humboldt Forum si-a deschis oficial portile.