Mircea Cartarescu a castigat premiul FIL, considerat cel mai important premiu literar al lumii hispanice. Ceremonia de decernare va avea loc in noiembrie 2022
Scriitorul Mircea Cartarescu a castigat Premiul FIL de Literatura in Limbi Romanice, editia 2022, dupa cum a anuntat Antonio Sáez Delgado, purtator de cuvant al juriului, transmite Observatorul Cultural.
Scriitorul roman a fost ales dintre 80 de candidaturi in sapte limbi „pentru proza sa imaginativa si orbitoare”, a spus Sáez Delgado la conferinta de presa din orasul mexican Guadalajara. Juriul a apreciat ca el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se insereaza deplin in traditia literaturii mondiale, interpelandu-si de la oniric si pana la existential cititorii si criticii din intreaga lume”.
Conform comunicatului de presa remis catre Observatorul Cultural, anul acesta au fost primite 80 de nominalizari, prin care au fost propusi 67 de autori din 18 tari si trei continente: Argentina, Brazilia, Columbia, Cuba, Chile, Spania, Franta, Guatemala, Honduras, Italia, Liban, Mexic, Nicaragua, Peru, Puerto Rico, Romania, Uruguay si Venezuela. Candidaturile au fost facute de institutii culturale si de invatamant, asociatii literare, edituri si de membrii Juriului.
Din juriul evenimentului face parte si romanca Oana Sabo, care are un doctorat in literatura comparata la Universitatea Southern California si este profesor asociat la Departamentul de studii franceze si italiene al Universitatii Tulane.
Oana Sabo este si autoarea cartii „The Migrant Canon in Twenty-First-Century France” (University of Nebraska Press, 2018), care exploreaza evolutia „literaturii migrantilor”, si a multor eseuri despre exil, diaspora, migratie si transnationalism aparute in importante reviste internationale, noteaza Observatorul Cultural.
Membrii juriului au fost Lorena Amaro Castro (Chile), Marco Belpoliti (Italia), Javier Guerrero (Venezuela), Maria Eunice Moreira (Brazilia), Oana Sabo (Romania), Antonio Sáez Delgado (Spania) si Laura Scarabelli (din Italia).
Premiul, care vine si cu suma de 150.000 de dolari, va fi oferit pe 26 noiembrie la inaugurarea celei de 36-a editii a Targului International de Carte (FIL) din Guadalajara, considerat cel mai important targ de carte al lumii hispanice.
Mircea Cartarescu a povestit anuntul premiului intr-o postare pe Facebook, astfel: „Eram pe aeroportul din Bilbao, la coada pentru predarea valizelor, cand suna cineva pe mobil. Nu doar ca nu cunosteam numarul, dar prefixul tarii mi-era si el necunoscut. «Eh, nu raspund», mi-am zis, cine sa ma sune pe mine din strainatate? Dar taraitul persista, asa ca pana la urma am raspuns, foarte indoit, caci o mai patisem cu numere din astea. «Monsieur Cartarescu?» aud in receptor, si raspund ca in transa: «Oui…» Iar doamna continua in franceza foarte repede, bruiata de rumoarea aeroportului. N-am inteles ce voia sa-mi spuna decat dupa ce mi-a repetat de cateva ori: sunteti castigatorul premiului FIL de la Guadalajara, in Mexic, de unde eram si sunat! Mi-a dat apoi pe altcineva care mi-a dat detalii in englezeste, apoi am vorbit cu o doamna care vorbea romaneste. Eram foarte obosit, zgomotul era paroxistic, totul se-nvartea cu mine. Si mai ales eram uimit de veste: FIL e cu adevarat unul dintre cele mai valoroase (in toate sensurile) premii literare care exista. Am fost la Guadalajara cand l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie sa fi fost vreo mie de oameni in sala, toate oficialitatile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodata ca o sa fiu in lista lor de «ganadores», la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, intre multi altii”.
Scriitorul roman este foarte apreciat in America de Sud, fiind cunoscut publicului vorbitor de limba spaniola prin intermediul editurii Impedimenta, singura din strainatate care are o colectie cu cartile acestuia, traduse de Marian Ochoa de Eribe, specializata in literatura romana. Mai mult, in Columbia exista chiar o miscare literara, Los Piquetistas, inspirata de romanul „Solenoid”.
Mircea Cartarescu este un autor extrem de apreciat de cititorii si criticii din intreaga lume, opera sa fiind tradusa aproape integral in limba spaniola. Acesta a publicat peste 25 de carti de proza, poezie, jurnalistica, eseistica si lucrari academice, precum si numeroase articole.
In prezent, Mircea Cartarescu este profesor la Universitatea Bucuresti, jurnalist, membru al PEN Romania si al Parlamentului Cultural European. Printre cele mai importante scrieri ale sale fac parte romanele „Travesti”, trilogia „Orbitor”, romanul „Solenoid”, volumele de proza scurta „Nostalgia”, „De ce iubim femeile”, „Melancolia”, volumele de poezie „Poeme de amor”, „Totul”, „Nimic”, „Levantul”.
Opera sa este tradusa in 25 de limbi, a primit majoritatea premiilor din domeniu in Romania, precum si numeroase recunoasteri internationale, precum Premiul „Thomas Mann” in Germania (2018), Premiul Formentor in Spania (2018), Premiul „Gregor von Rezzori” in Florenta (2015), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura (2015), Premiul orasului Leipzig pentru Armonie Europeana (2015), Marele Premiu pentru Poezie in Serbia (2013), Premiul Vilenica in Slovenia (2011).