Ce puteti face in weekend-ul 9-11 septembrie: Ziua Cinematografiei, Retrospectiva Anonimul, Balkanik Festival, Red Bull Racing Show Run, spectacole de teatru cu Victor Rebengiuc si Medeea Marinescu
Calea Victoriei va fi si in acest weekend animata de teatru in aer liber, de statui vivante, instalatii participative, spectacole si activitati pentru copii si intalniri cu poetii orasului, in proiectul Strazi Deschise.
urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele weekend-ului.
In acest weekend, la TNB are loc premiera musicalului „Masinaria. Musicalul”, in regia lui Alexander Hausvater, care are la baza piesa „Masina de calcul” de Elmer Rice, scrisa in 1923 cu Medeea Marinescu, Silviu Biris, Istvan Teglas, printre altii, in distributie.
Acum mai bine de doua decenii, Alexander Hausvater monta la Teatrul National o alta capodopera a dramaturgiei expresioniste americane, „Machinal” de Sophie Treadwell, iar multi dintre actorii din distributia spectacolului „Machinal” se reintalnesc cu Alexander Hausvater in aceasta noua aventura teatrala.
Dedicata unui public generalist, de toate varstele, acest musical isi propune sa exprime lupta protagonistului pentru demnitate, respect si adevar. Muzica lui Joshua Schmidt e si ea complexa si inovatoare si imbina mai multe stiluri de la piese corale la pop rock, de la opera la muzica anilor 20’, 30’. Detalii si bilete aici.
O alta premiera se pune in scena la Teatrul Evreiesc de Stat, „ACROBATII – 7 zile din viata unor profesori de tara”, care se joaca vineri, 9 septembrie, cu David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu si Tavi Voina in distributie.
In parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti si Asociatia Constantin Hamangiu din Barlad, Platforma de Teatru Politic prezinta spectacolul „ACROBATII – 7 zile din viața unor profesori de tara”, in regia lui David Schwartz.
Spectacolul spune povestea a cinci profesori si profesoare la o scoala gimnaziala dintr-o comuna fictiva din Romania. Cinci cadre didactice dedicate, care vor sa schimbe lumea de la catedra, iar prin intermediul experientelor acestora, pe parcursul unui an scolar, se construieste radiografia unei comunitati, cu toate tensiunile si contradictiile specifice procesului de invatamant in mediul rural din Romania anului 2022. Detalii aici.
Pe Victor Rebengiuc il puteti vedea in „Tatal” la Teatrul Bulandra, dupa textul lui Florian Zeller, vineri si sambata.
Textul scris de Zeller este cel care a stat la baza filmului lui de debut, The Father, nominalizat la Oscar, cu Anthony Hopkins in rolul principal.
Spectacolul este o poveste de familie serioasa si realista asupra lumii, privita prin ochii unui barbat care se confruntă cu dementa; o ilustrare dramatica a pierderilor fizice care apar impreuna cu cele mentale.
In montarea de la Bulandra in rolul lui Anne, fiica, va fi Ana Ioana Macaria, iar alaturi de ea si Victor Rebengiuc (tatal) vor mai fi Catalin Babliuc, Oana Tudor, Maria Veronica Varlan, Constantin Dogioiu. Traducerea textului ii apartine lui Carmen Iernila, iar adaptarea scenica a fot reaalizata de Raluca Aprodu.
Va fi extrem de emotionant sa-l vedeti pe domnul Victor Rebengiuc in ipostaza unui batran singuratic si irascibil, care-si inaltura pas cu pas ingrijitorii prin comportamentul sau si care isi reaeaza relatia cu fiica sa printre amintiri care se destrama. De altfel, actorul a anuntat ca este ultima premiera pe care o va pune in scena.
Un alt spectacol de neratat in weekend este productia de la Teatrul Mic „Desteptarea primaverii”, regia si scenografia: Vlad Cristache, cu muzica si versuri originale semnate de Daniel Rocca (solist al trupei Firma).
„Desteptarea primaverii” este o drama satirica, fiind centrata pe „conflictul dintre generatii” si contradictiile interioare ale tinerilor, aruncand in aer norme, limite si secrete ale varstei adolescentine. Tinerii viseaza la un paradis artificial care se opune universului adultilor, se revolta impotriva ipocriziei si a falselor valori in lipsa unor teluri mai inalte sau a unui vis spre care sa se indrepte. Detalii aici.
Peste 50 de filme de vazut si evenimente la care puteti participa sambata de Ziua Cinematografelor. Cinema City reduce biletele la 8 lei pentru filme precum „Elvis”, „Top Gun: Maverick”, „Trenul asasinilor” sau „Animalute furioase: Legenda lui Hank”.
In Romania va fi celebrata pentru prima data Ziua Cinematografelor. Va avea loc sambata, pe 10 septembrie 2022, la initiativa Asociatiei Operatorilor de Cinema in parteneriat cu Ministerul Culturii.
Ziua Cinematografelor va fi un omagiu adus artei cinematografice, va fi marcat prin zeci de evenimente organizate atat de institutiile din subordinea Ministerului Culturii dar si de operatorii independenti de cinema care au pregatit oferte speciale pentru spectactori. Vor avea loc de la proiectii cinematografice ale unor filme memorabile, la workshop-uri, ateliere si discutii tematice si concursuri de desen inspirate din animatie.
Retrospectiva celei de-a 19-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, care a avut loc in august, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii), se va desfasura in perioada 8 – 11 septembrie in Bucuresti, la Cinema Elvire Popesco si in Sala Mare a ARCUB.
Publicul din Bucuresti va putea viziona filmele din competitii – lungmetraje internationale, scurtmetraje straine si romanesti, dar si productiile „Butterfly Vision” (2022), de Maksym Nakonechnyi, si „Mariupolis 2”, de Mantas Kvedaravičius, care au facut parte din programul Focus Ucraina.
In Parcul Titan, in fiecare seara de weekend, au loc proiectii de film, in cadrul proiectului Cinema in aer liber, de la ora 21.00.
Filmele prezentate sunt printre cele mai bune din ultimul an, dar si o selectie de filme cu tematica istorica, centrata pe personaje celebre, premiate la festivalurile internationale.
Platforma TIFF unlimited pune la dispozitie publicului larg din intreaga lume ultimele doua scurt-metraje unde a jucat actrita Valeria Seciu: „Plimbare” de Mihaela Popescu (2013) si, apoi, a jucat alaturi de Alexandru Repan in „4 1/2 simturi” de Raluca R. Gorgos si Ion Arama (2016).
Balkanik – World Music Festival revine intre 9 si 11 septembrie la Gradina Uranus, pentru a IX-a editie, si inca se mai gasesc bilete la vanzare.
Artistii care vor urca pe scena festivalului in aceasta toamna sunt Onuka (Ucraina), Baba Zula (Turcia), Orange Blossom (Franta), Bubliczki (Polonia), Meszecsinka (Ungaria), Taraf Flamenco (Romania-Argentina), Surorile Osoianu (Republica Moldova), Iarba Fiarelor (Romania) si un proiect special Oriental Session (Romania).
Pe langa concerte, atmosfera va fi completata de un targ mestesugaresc, bucatarii internationale cu preparate traditionale si reinterpretate, scenografii la intersectia dintre Est si Vest, urban si rural. Detalii aici.
Fanii Formulei 1 si ai motorsportului sunt asteptati sambata in Piata Constitutiei, la Oracle Red Bull Racing.
Un monopost RB7, masina cu care Sebastian Vettel a castigat titlul mondial al pilotilor in 2011, va face un show unic in Romania, iar alaturi ii vor fi Red Bull Driftbrothers si stunt rider-ul Arūnas Gibieža, intr-un adevarat festival de o zi dedicat motorsporului.
Spectacolul de motorsport va dura in jur de trei ore, timp in care masinile RedBull vor crea o experienta de neuitat pentru fanii motorsport. Detalii aici.
Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.
De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.
Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.
Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.
In explorarea centrului Bucurestiului dupa locuri retrase unde sa putem lucra sau adaposti de caldura zilei, urban.ro a facut o lista cu gradini din oras, astfel incat zilele de vara sa fie mai putin toride.
Contego The Coffee Factory, Gradina Olari, terasa Casei Monteoru, Gradina Sticlarilor, Curtea Scoalei sau Casa Assan sunt cateva dintre recomandarile noastre.
Daca nu vreti sa iesiti din casa, pe Orange TV Go este The King’s Man: Inceputul. Ralph Fiennes e un aristocrat rafinat care incearca sa opreasca Primul Razboi Mondial.
Ralph Fiennes joaca in prequel-ul filmelor de succes ale lui Matthew Vaughn, „Kingsman”, a carui actiune este plasata in timpul Primului Razboi Mondial.
Al treilea film din franciza incepe cu Orlando Oxford (pesonajul lui Ralph Fiennes), un aristocrat veteran de razboi vaduv care regreta rolul sau in jefuirea coloniilor britanice. Declarandu-se pacifist, il descurajeaza pe fiul sau Conrad (Harris Dickinson) sa se inroleze in armata – dar primul razboi mondial a izbucnit si un dezastru global trebuie oprit.