In Italia exista cea mai mica vie din lume. O sticla de vin din aceasta podgorie costa 5.000 de dolari bucata, dar se vinde mai degraba ca opera de arta
Tullio Masoni face unul dintre cele mai exclusiviste vinuri, fiind cel care a creat ceea ce spune ca este cea mai mica podgorie din lume, care se regaseste in varful unui palat din secolul al XVI-lea, in inima orasului Reggio Emilia.
Via este crescuta pe acoperisul cladirii din Via Mari 10 – adresa cladirii si numele vinului, un loc remarcabil, deoarece in 1859 a fost vizitat de Giuseppe Garibaldi, revolutionarul care a ajutat la unificarea Italiei.
Podgoria are putin peste 200 de metri patrati, iar Via Mari 10 ofera doar 29 de sticle de vin rosu pe an, pe care Masoni le vinde apoi la 5.000 de dolari fiecare. Sticlele Via Mari nu se vand intr-un magazin de vinuri, ci intr-o galerie de arta, Bonioni Arte, situata la doar cateva strazi distanta.
„Vinul meu este o forma de expresie artistica, o provocare filozofica, ceva de pastrat in sufragerie, astfel incat sa poti vorbi despre el cu prietenii tai si sa le povestiti despre nebunul care a pus o vie pe acoperisul lui”, a spus Masoni, citat de CNN, care compara podgoria sa urbana cu „Roata de bicicleta” a artistului francez Marcel Duchamp, acea roata de bicicleta reala pe care a montat-o pe un taburet in studioul sau din Paris in 1913. Apoi a informat celebra serie de obiecte obisnuite a lui Duchamp prezentate ca arta, numite Readymades.
Legatura dintre vin si arta incepe cu fructele, deoarece vita de vie creste pe spaliere care sunt de fapt opere de arta realizate de un sculptor local, Oscar Accorsi.
Vinul este invechit in butoaie de stejar care sunt, de asemenea, sculpturi ale unui alt artist local, Lorenzo Menozzi, si sunt menite sa reprezinte un barbat si o femeie. Masoni i-a cerut si lui Giuseppe Camuncoli, un artist consacrat de benzi desenate Marvel, nascut in Reggio Emilia, sa deseneze o editie speciala a etichetei sale de vin. Drept urmare, el isi incurajeaza cumparatorii sa nu deschida niciodata sticlele, ci sa le trateze ca pe niste opere de arta.
In acest moment, potrivit website-ului sau, au mai ramas 10 sticle de la editia 2019, cele din anii precedenti fiind deja epuizate.