Incepe Anul Picasso, un eveniment care marcheaza 50 de ani de la moartea artistului. Muzeele lumii organizeaza expozitii de anvergura, iar Romania este parte din program
Muzeul Prado (Spania), Centrul Pompidou din Paris (Franta), Met din New York (SUA), Muzeul Guggenheim din Bilbao, Fundatia Beyeler din Basel si Muzeele Picasso din Barcelona si Paris, printre altele, sunt locurile din lume unde vor fi organizate expozitii dedicate lui Picasso, pentru a marca 50 de ani de la moartea artistului, dupa cum informeaza publicatia France24.
Anul Picasso va dura 18 luni si este organizat de Franta si Spania, mobilizand 38 de institutii din Europa si Statele Unite, dupa cum a anuntat de curand ministrul spaniol al Culturii, Miguel Iceta, prin lansarea evenimentelor de la Museo Reina Sofia din Madrid. In total, 42 de expozitii vor face parte din programul Anului Picasso.
Evenimentele dedicate Anului Picasso vor incepe pe 23 septembrie 2022 la Fundatia Mapfre, din Madrid, cu expozitia „Pablo Picasso si dematerializarea sculpturii”. Ultima expozitie din program este in aprilie 2024 la Petit Palais, la Paris, cu o retrospectiva despre „Parisul modernilor” (1905-1925).
Publicatiile internationale mentioneaza si Romania printre tarile care vor organiza expozitii care au ca tematica Picasso, insa nu a fost mentionat exact proiectul in care vom vedea pe teritoriul tarii noastre lucrarile artistului.
Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”.
Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani.
Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.
Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.
Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s, in acelasi timp sunt de interes atat pentru hotii de arta dar si pentru cofetari si pentru specialistii in restaurare care au realizat descoperiri importante in legatura cu tablourile artistului.