Concursul International George Enescu si-a desemnat castigatorii. Romania are o singura castigatoare la categoria premiul I, pe violonista Maria Marica.
La editia de anul acesta a Concursului International George Enescu, doar Maria Marica, in varsta de 24 de ani, a urcat pe podium reprezentand Romania, celelalte sectiuni fiind castigate de reprezentatii altor tari.
Maria Marica a castigat concursul la Sectiunea Vioara, dupa o Finala in care a interpretat Concertul in re major pentru vioara si orchestra op. 77 de Johannes Brahms. De asemenea, violonista a primit si un premiu special din partea Asociatiei IMK Vienna, reprezentata de Igor Petrushevski, membru al juriului: un concert in calitate de solista alaturi de North Czech Philharmonic Orchestra, in 2023, la Praga.
Maria Marica studiaza vioara de la varsta de sapte ani si este in prezent indrumata de David Grimal la Universitatea de Muzica din Saarbrücken. Pana acum, a sustinut recitaluri si concerte atat in Romania, cat si in Franta, Italia, Germania si Statele Unite si este laureata a mai multor concursuri din Romania.
Maria a concertat in formule camerale alaturi de muzicieni renumiti, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi. Este membră a Ansamblului Les Dissonances si a fost, de asemenea, membra a Orchestrei Romane de Tineret, iar in prezent este sustinuta financiar printr-o bursa a statului german.
La Sectiunea Vioara, pe locurile doi si trei s-au situat romanul Stefan Aprodu si francezul Grégoire Torossian.
Stefan Aprodu are deja cariera internationala, desi studiaza la Liceul de Arte Dinu Lipatti din Bucuresti, cu prof. Magdalena Ursu. Acesta a concertat deja cu mai multe orchestre simfonice si dirijori (concert Ad Honorem Ivry Gitlis cu David Stern la pupitru; Gabriel Bebeselea – Orchestra Junior; Sabin Pauta – Camerata Regala, Yasuo Minami – Orchestra de Tineret din Takasaki, Japonia).
Alexandra Segal, reprezentand Israelul, a castigat Sectiunea Pian, dupa o Finala in care a interpretat Concertul nr. 3 in do major pentru pian si orchestra op. 26 de Serghei Prokofiev. Premiile II si III au fost acordate pianistilor George Todica (Romania) si Chun Lam U (Hong Kong, China).
George Todica a obtinut Diploma de Artist la Colegiul Regal de Muzica din Londra in 2019, sub indrumarea Normei Fisher, dupa ce a absolvit masterul la Conservatorul Regal din Scotia in 2017, unde a studiat cu Norman Beedie si Jonathan Plowright.
In domeniul muzicii de camera, George colaboreaza frecvent cu soprana Charlotte Hoather, alaturi de care a inregistrat 4 albume, si face parte din Chloé Piano Trio, alaturi de violonista Maria Gilicel si de violoncelista Jobine Siekman. George Todica si-a facut debutul cu orchestra la varsta de 14 ani, alaturi de Filarmonica Moldova din Iasi si a concertat ca solist cu Orchestra din New Edinburgh, Istanbul Orchestra’Sion, Orchestra Absolventilor de la Cambridge, Orchestra de Camera a Conservatorului Regal din Scotia, Orchestra din Cergy-Pontoise, Paris, Orchestra Learig si Orchestra Stewart’s Melville College.
Castigatorii Sectiunii Compozitie, la categoriile Muzica Simfonica, Muzica de Camera si Originalitate (premiu acordat in premiera anul acesta), au fost Shin Kim, cu lucrarea ”Symphony nr. 1 – Consolations”, Leonardo Marino, cu lucrarea ”Il deserto del senza tempo” si Bartosz Jawor, cu lucrarea ”Prayers”.
Benjamin Kruithof (Luxemburg) a castigat la Sectiunea Violoncel, dupa o Finala in care a interpretat Concertul in si minor pentru violoncel si orchestra op. 104 de Dvořák, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Tito Muñoz. Juriul a acordat si Premiul pentru cel mai bun acompaniator strain, care a revenit italianului Claudio Berra.
Pe locul al doilea s-a situat Constantin Borodin (Republica Moldova/Romania), iar pe locul al treilea Constantin Siepermann (Germania).
Editia a XVIII-a a Concursului International George Enescu a avut loc la Bucuresti intre 4 si 18 septembrie, iar mesajul pe care Concursul l-a transmis a fost acela al redobandirii sperantei: Muzica sperantei | Music of Hope. La etapa online a Concursului s-au inscris peste 100 de tineri muzicieni din toata lumea pentru sectiunile interpretative, la care s-au adaugat 22 de lucrari camerale si orchestrale la Sectiunea Compozitie.
Valoarea totala a premiilor este de 120.000 EURO, la care se adauga si promovarea internationala si lansarea artistica a celor mai talentati concurenti. Castigarea locului I la Concursul Enescu 2022 este biletul de acces pe scena Festivalului International George Enescu, editia 2023, alaturi de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.