24 de povesti despre bullying curatoriate in cadrul unor ateliere de scriere creativa organizate de Teatrul Ion Creanga devin „Manualul de bine”. O parte dintre povesti se vor juca pe scena
Teatrul Ion Creanga a organizat pentru copiii gazduiti in centrele administrate de DGASPC Sector 5 o serie de ateliere, in cadrul proiectului „Povestile care ne fac bine. Exercitii de imaginatie, scriere creativa si teatru”. Proiectul are drept scop o viziune integrativa a mijloacelor artistice prin care teatrul devine un spatiu sigur pentru copii, in care acestia sa isi faca auzite vocile.
O parte din textele scrise de copii au fost selectate, dramatizate si urmeaza sa fie jucate de catre actorii Teatrului Ion Creanga, iar actori vor fi si copii care au participat in proiect.
Spectacolul „12 povesti despre bullying” a fost inspirat din povestile incluse in „Manualul de bine” si dramatizat de Gabriela Dumitru, cu scenografia semnata de Andrei Radut, iar premiera spectacolului va avea loc la finalul lunii septembrie.
Scenariul spectacolului a fost creat dupa povestile copiilor, iar acum, acestea vor putea fi auzite pe scena, pentru a face bine tuturor celor care le asculta.
„Directorul scolii” si „Invatatoarea”, personajele principale din spectacol, deschid mai multe scrisori cu povesti trimise de copiii din toata tara spre a fi citite si auzite. Povestile vorbesc despre diferite situatii de bullying care au loc indiferent de mediu – la scoala, acasa sau in timpul liber.
In timp ce acestia citesc povestile, micii actori vor interveni pe parcursul spectacolului cu slogane si incurajari de a opri acest fenomen: „Stop bullying. Doare!”; „Violenta nu rezolva nimic”; „Protejeaza-l pe celalalt ca pe tine insuti!”; „Suntem unici, accepta diferentele de orice fel”, etc.
Totodata, in urma atelierelor de scriere creativa, coordonate de Radu Craciun (dramaturg), au fost selectate 24 de texte pentru a fi incluse in „Manualul de bine”.
Acestea pot fi un exemplu pentru alti copii care trec prin situatii asemanatoare deoarece contin povesti reale, dar si un ghid de bune practici pentru combaterea bullying-ului, elaborat de Lorena Diaconescu (psiholog).
„Manualul de bine” va fi disponibil in format electronic pe site-ul www.teatrulioncrenga.ro, din 30 septembrie.
Conform informatiilor publice, anual, 50.000 de spectatori din Bucuresti si din tara vizioneaza spectacolele montate la Teatrul Ion Creanga, spectacole care propun experiente artistice semnificative, care sa inspire si sa indemne la reflectie, dar, mai ales, sa aduca bucurie copiilor.