Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 30 septembrie -2 octombrie: Noaptea Galeriilor, Noaptea Cercetatorilor, Unfinished Festival si vizite in atelierele artistilor bucuresteni

Weekendul acesta, orasul se bucura de evenimente culturale din sfera artelor contemporane, prin Noaptea Alba a Galeriilor, dar si prin prisma festivalului de creativitate Unfinished.

urban.ro recomanda  cateva dintre evenimentele weekend-ului.

Peste 60 de evenimente in acest week-end in Bucuresti la Noaptea Alba a Galeriilor 2022.

NAG reuneste in programul sau din acest an 12 orase si peste 80 de galerii, spatii alternative, ateliere de artist, centre culturale si muzee. Aceasta editie a Noptii Albe a Galeriilor doreste sa traga un semnal de alarma fata de autoritati, fiind deloc finantata de ele in ciuda mentionarii evenimentului in strategiile culturale ale orasului Bucuresti si in alte studii care il apreciaza ca fiind unul dintre cele mai relevante evenimente dedicate culturii contemporane din Romania.

Programul oficial de vizitare este cuprins pe durata sfarsitului de saptamana 30 septembrie – 02 octombrie intre orele 18:00 – 00:00 insa fiecare spatiu are un program personalizat – spre exemplu, Muzeul National de Arta al Romaniei va fi deschis pana la orele 21:00. Programul la nivel local si national poate fi consultat pe www.noapteagaleriilor.ro.

In acest weekend, artistii Nicolae Comanescu, Roman Tolici sau Elena si Marcel Scutaru, sunt printre cei care isi deschid atelierele in cadrul unui circuit UAP in Piata Amzei.

Sase ateliere isi deschid portile pe 2 si 3 octombrie, in cadrul proiectului La pas prin atelierele UAP din Piata Amzei, o initiativa a Asociaiei Nucleu 0000, care vizeaza familiarizarea publicului larg cu spatiile de creatie din centrul Bucurestiului. Programul este deschis prin doua vernisaje, care vor avea loc pe 30 septembrie, de la ora 19.00, in cladirea de ateliere UAP din Strada Biserica Amzei 7-9 si la Atelier 35. Detalii aici.

Pe 1 octombrie, incepe Bucharest Photofest, a carei tematica este increderea, cu expozitii, proiectii de film, discutii si dezbateri, ateliere, prezentari de carte, showcase, in mai mult de 25 de evenimente.

Bucharest Photofest este un festival-platforma care si-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului la unele dintre cele mai importante, actuale si relevante repere din fotografia autohtona si internationala. Toate evenimentele sunt gratuite si se desfasoara pana pe 9 octombrie. Detalii aici.

S-a deschis si cea de-a 10-a editie a Art Safari, care adduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert si include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.

„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.

Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.

Tot in acest weekend are loc si Noaptea Cercetatorilor, unde copiii si adultii deopotriva sunt invitati sa descopere lumea extraordinara a stiintei prin zeci de activitati destinate mintilor curioase de toate varstele: zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expozitii pentru stimularea creativitatii, a gandirii critice, a curiozitatii, dar si dezbateri sau conferinte pe teme de interes in cercetare.

Evenimentul desfasurat sub tema ”ReCoN-nect – Research Communication for Active Learning” aduce zona de cercetare de excelenta din Romania in fata publicului larg. In Bucuresti, evenimentul se desfasoara pe 30 septembrie in Parcul Izvor, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” si Muzeul Geologic. Detalii aici.

Bucharest Fringe 2022 – Maratonul Teatrului Independent continua pana in 2 octombrie, in aproape toata reteaua de teatre independente din capitala, la Teatrul Apropo si la teatrele partenere: Teatrul Godot, unteatru, Teatrul In Culise, Teatrul Infinit, Linotip – Centru Independent Coregrafic, The PUB Universitatii, dar si la Teatrul Bulandra.

Programul festivalului cuprinde cele mai noi si inovative spectacole produse de companii independente din Bucuresti si din tara (Cluj, Sibiu, Iasi etc.), insumand nu mai putin de 33 de spectacole, performance-uri itinerante, concerte,  precum si workshop-uri pentru copii, public larg, dar si pentru profesionisti.

La teatre, weekendul acesta se joaca „Regele moare”, cu Mariana Mihut si Victor Rebengiuc.

“Regele moare” de Eugen Ionesco, in regia tinerilor regizori Andrei si Andreea Grosu, a avut premiera in anul 2017, pe scena mare a Teatrului National Bucuresti si poate fi vazut si in aceasta stagiune. Distributia este condusa cu maretie de Mariana Mihut si Victor Rebengiuc, alaturi de Ana Ciontea, Serban Pavlu, Florentina Tilea si Richard Bovnoczki.

A inceput si Unfinished Festival, unicul festival multidisciplinar din Romania, unde sunt asteptati peste 3000 de oameni din 71 de tari din intreaga lume.

Cei 40 de speakeri invitati, oameni de stiinta, arhitecti, urbanisti, artisti, muzicieni, filosofi, designeri de experiente, jurnalisti si nu numai vor explora conceptul OFF-CENTER prin prisma profesiei lor.

Daniel Jones, editorul celebrei rubrici Modern Love din cotidianul The New York Times, vine la festivalul Unfinished si selecteaza povesti de dragoste pentru proiectul special, Unfinished Love Stories.

Daniel Jones va selecta cele mai bune eseuri, iar in perioada 29 septembrie – 2 octombrie, acestea vor prinde viata pe scena festivalului UNFINISHED, fiind interpretate de actori romani.

Cu cateva exceptii, momentele se vor putea urmari si pe platforma digitala Sessions ​- app.unfinished.ro – insa doar pe baza de aplicatie.

Trupa Subcarpati deschide Centrul Cultural Subcarpati cu un concert care se va desfasura in clubul Guesthouse pe 2 octombrie.

Centrul Cultural Subcarpati este un proiect gandit pe termen lung, conceput de echipa Subcarpati sub viziunea lui Bean MC. Ideea de a crea un Centru Cultural a aparut ca o consecinta logica dupa 10 ani de culegere si punere in valoare a marturiilor folclorului si traditiilor regasite pe teritoriul tarii si, totodata, ca o nevoie de a arhiva, prezenta si promova in contemporan bucati din diversitatea folclorica si culturala nationala. Biletele la eveniment sunt limitate, iar detalii complete sunt aici.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, va recomandam lectura cartii „Maestrul. Îndelungata carieră și superbul joc al lui Roger Federer”. De Christopher Clarey.

Christopher Clarey este comentator sportiv pentru The New York Times de peste 25 de ani. Este una din vocile cele mai autorizate din presă în materie de tenis, a comentat de la peste 90 de turnee de Grand Slam și a făcut interviuri cu zeci de vedete, de la Björn Borg la Serena Williams. A transmis, de asemenea, de la șapte ediții de Jocuri Olimpice și tot atâtea ediții de iarnă și nouă campionate de atletism. În 2018, lui Clarey i s-a decernat premiul pentru întreaga carieră, „Eugene L. Scott Award”, din partea International Tennis Hall of Fame, pentru „comunicarea obiectivă și critică” care a avut „un impact semnificativ asupra lumii tenisului”.

Traducere Cosmin Nare, Editor Luminita Paul. Cartea a aparut la editura Pilot Books si poate fi gasita in librarii, dar si online, aici.

Citește în continuare