Exclusiv. Cateva minute fata in fata cu Jeff Bridges. Actorul e protagonistul serialului The Old Man pe care-l gasiti pe Disney+. “Am ramas cu gandul despre importanta si pretiozitatea vietii si cu recunostinta pentru tot ceea ce mi s-a dat in relatiile mele, in familia mea. Sunt atat de multe lucruri pentru care sa fiu recunoscator”
Jeff Bridges e protagonistul unui nou serial Disney+, The Old Man, care ruleaza si in Romania pe platforma de streaming Disney+.
Filmul e povestea unui agent CIA retras, care sta la distanta de lume, dar si de fostii lui colegi care l-ar vrea eliminat chiar si la cei 70 de ani ai sai pentru ca detine informatii compromitatoare, asa ca e nevoit sa isi negocieze viitorul facand pace cu trecutul sau.
Inspirat de romanul omonim al lui Thomas Perry, The Old Man il arata pe Jeff Bridges in toata splenadoarea lui, actorul domina actiunea cu interpretarea lui exceptionala.
Pentru fanii The Fisher King, Fearless, The Fabulous Baker Boys, True Grit sau The Big Lebowski, The Old Man e un rasfat si o confirmare ca, in cazul sau, talentul e ca vinul: devine din ce in ce mai profund si mai spectaculos, odata cu trecerea anilor, iar vizionarea celor 7 episoade din sezonul 1 sunt pur si simplu un deliciu.
Prin amabilitatea Disney+, biroul din Romania, Urban.ro a avut privilegiul de a participa la intalnirea pentru presa europeana cu Jeff Bridges, parte din promovarea The Old Man. Am descoperit, dincolo de actorul exceptional, un om cald, amuzant, cu interes constant pentru a-i sprijini pe ceilalti membri ai echipei si cu o pofta de viata teribila.
The Old Man e un serial care s-a filmat putin inainte de pandemie, apoi a venit pauza data de Covid si restrictiile impuse de autoritati inclusiv la Hollywood si revenirea la filmari dupa un an si jumatate. Doar ca intre timp, Jeff Bridges fusese diagnosticat cu cancer si, dupa curele de chimioterapie cand imunitatea sa era oricum slabita, a facut Covid. Mai tarziu a glumit in emisiunile tv spunand ca experienta Covid a fost cu mult mai grea decat cea de la chimioterapie. Astazi, Jeff Bridges vorbeste cu relaxare si intelepciune despre aceste incercari din viata sa, din ultimii 2 ani.
“Nu stiam daca o sa reusesc. Eram la un pas de moarte acolo. Dupa o vreme in spital si dupa o pauza de doi ani, m-am intors la munca si stiu ca a fost cel mai bizar lucru. M-am simtit ca intr-un vis. Trecusera doi ani, aveam aceleasi chipuri, aceeasi distributie si aceeasi echipa, era ca si cum m-as fi intors dupa weekend prelungit. Dar am ramas cu gandul despre importanta si pretiozitatea vietii si, cu recunostinta pentru tot ceea ce mi s-a dat in relatiile mele, in familia mea. Sunt atat de multe lucruri pentru care sa fiu recunoscator,” a deschis Jeff Bridges discutia pe acest subiect delicat la intalnirea la care a participat urban.ro.
Personajul sau din The Old Man, Dan Chase omoara cu sange rece pentru propria supravietuire, chiar si la pensie are un instinct feroce de a detecta pericolul, asa ca a fost interesant sa vedem daca Jeff Briges il considera pe Dan un personaj pozitiv sau unul negativ.
“Cred ca dualitatea bine rau este valabila pentru noi toti. Niciunul dintre noi nu e fundamendal bun sau definitiv rau. Cu totii avem laturi egoiste, parti ignorante, e parte a speciei noastre, cred. Uneori ma uit la acele laturi din mine pe care le-as putea identifica cu propriile mele regrete si ma intreb: „De ce am facut asta? Nu a fost un mod foarte frumos de a ma comporta, nu a fost foarte intelept.”
Acesta a fost inceputul pentru a-l construi pe Dan Chase. Si apoi l-am avut pe Christopher Huddleston, care a fost agent CIA, care mi-a putut oferi cu adevarat informatii mai detaliate despre ceea ce a trait un tip ca el.”
„Acesti tipi, acesti agenti CIA, sunt actori. Probabil ca sunt cei mai buni actori din lume, pentru ca joaca pentru viata lor. Asa ca aveam asta in comun.”
La 72 de ani, cati are cum Bridges, nici pandemia, nici boala, nu au atenuat din pasiunea si rigoarea cu care isi pregateste personajele. Pentru Dan Chase, chiar daca era un rol foarte solicitant si fizic si psihologic, spune ca a urmat aceeasi pasi din totdeauna.
“Felul in care imi abordez toate rolurile este sa citesc scenariul si acesta iti spune foarte multe despre cine joci, ce spune personajul tau si ce spun oamenii, alte personaje despre personajul tau. Acum ma uit in mine insumi, vad ce se potriveste cu viata mea si cu viata personajului. In acest sens, eu sunt un actor, la fel ca si Dan Chase. Stii, acesti tipi, acesti agenti CIA, sunt actori. Probabil ca sunt cei mai buni actori din lume, pentru ca joaca pentru viata lor. Asa ca aveam asta in comun. Si apoi am fost foarte norocos ca l-am avut alaturi de noi pe Christopher Huddleston, care a fost agent CIA, de care spuneam mai devreme. El m-a ajutat atat inainte de a ma imbolnavi, cat si dupa ce m-am imbolnavit. Iar abordarea inainte si dupa imbolnavire nu a fost foarte diferita.”
Pentru spectator e uimitor efortul fizic pe care-l face Bridges. Sigur ca sunt cascadorii, sigur ca in secventele de lupta, de confruntare directa, e posibil sa fi avut dublura, dar chiar si asa, complexitatea actiunilor pe care le face pe ecran, care face sa nu se simta nicio clipa cei 72 de ani, o sa va impresioneze foarte mult. (echipa urban.ro a vazut in avanpremiera 4 din cele 7 episoade, ele sunt postate saptamanal, in acest moment pe platforma Disney+ sunt primele doua episode, le gasiti aici)
“Am avut norocul de a avea niste coordonatori de cascadorii foarte buni, Timothy Connolly, Henry Kingi Jr si Tommy DuPont, acesti tipi sunt coordonatori de cascadorii de ultima generatie. Provocarea acestor tipuri de scene este sa le facem cat mai reale si sa para ca se intampla din prima. Asta este de fapt provocarea tuturor scenelor atunci cand faci un film: vrei sa dai senzatia ca asta se intampla chiar in fata mea pentru prima data. Si, uneori, pur si simplu improvizezi. Asta insa nu functioneaza atat de bine in scenele de lupta, pentru ca poti improviza un nas spart, iar apoi trebuie sa faci urmatoarea scena in conditii perfecte, asa ca trebuie sa fii atent. In acest caz, am exersat timp de patru saptamani pentru a o obtine naturaletea miscarilor si sa fie foarte real.”
La fel s-a intamplat cu cainii din film, care pe ecran sunt doi, dar Jeff Bridges spune ca au fost sase de fapt, fiecare fiind utilizat pentru secventa in care era specialist, iar specializarile veneau din categoria “a musca un tip de gat”. Actorul impreuna cu Sarah Clifford, care a fost dresorul cainilor din serial, au lucrat impreuna “cu saptamani in avans, ajungand sa cunosc cainii si lasandu-i sa ma cunoasca.”
Pentru fanii adevarati ai lui Jeff Bridges o recomandare, ascultati cu atentie coloana sonora. Ea este scrisa de T-Bone Burnett, producator muzical si un important chitarist care a scris coloanele sonore pentru productii ca O Brother, Where Art Thou? (2000), Cold Mountain (2004), Walk the Line (2005) sau Crazy Heart (2010) si care a cantat cu Jeff Bridges pe 4 albume, dar si cu Robert Plant (de la Led Zeppelin).
Intreaga muzica din The Old Man este scrisa de T-Bone Burnett care are acum 74 de ani, a fost o propunere care a venit de la prietenul sau, Jeff Bridges, si pe care – evident – nu a putut sa o refuze.
“T-Bone si cu mine suntem prieteni buni. Ne cunoastem de la Heaven’s Gate.,apoi am lucrat impreuna la The Big Lebowski, la Crazy Heart, si este atat de talentat. Am facut albume impreuna, iar el este un muzician si compozitor minunat. Cand esti producator executiv poti sa faci propuneri pentru o parte a echipei. In film componenta echipei e unul dintre cele mai importante lucruri, dincolo de distributie si actori, care desigur ca sunt extrem de importanti. I-am intrebat pe producatori ce parere au despre T Bone si erau putin neincrezatori ca ar accepta sa faca o noua coloana sonora de film. Cred ca m-am descurcat bine (rade) si a fost grozav sa lucrez cu T-Bone din nou. Si ce coloana sonora a creat. Este atat de importanta pentru film.”
Si intr-un moment de gratie, catre sfarsitul intalnirii, amintindu-si de intalniri memorabile, dar si de pasiunea sa pentru muzica, Jeff Bridges a adaugat “Unul dintre cele mai importante momente din viata mea profesionala a fost sa fac un film numit Masked and Anonymous ( nota red, filmul a avut premiera in 2003). Nu l-a vazut prea multa lume, dar e un film pe care l-au scris Bob Dylan si Larry Charles. Larry Charles este unul dintre creatorii lui Seinfeld si a rezultat o combinatie interesanta intre ei doi.
A fost primul film al lui Larry si mi-a spus: „Jeff, te consider un fel de actor senior aici in serial. Ai vrea sa lucrezi putin cu Bob Dylan si sa faci unele dintre improvizatiile tale? Asa ca am ajuns sa ma joc cu Bob ca un copil timp de o jumatate de zi, improvizand si jucand impreuna. Si asta a fost o adevarata bucurie.”