La 86 de ani, Woody Allen a inceput filmarile pentru al 50-lea lungmetraj din cariera si primul film in limba franceza. Regizorul a fost izgonit din Hollywood din cauza acuzatiilor de agresiune sexuala aduse de fiica lui adoptiva.
Regizorul american Woody Allen se afla zilele acestea in Paris unde filmeaza primul lungmetraj in limba franceza din cariera. Alaturi de Allen pe platourile de filmare se afla sotia sa, Soon-yi, sora lui, Letty si fiica sa adoptiva, Manzie, care a jucat recent in „Emily in Paris”.
Primele informatii despre noul film al lui Allen – al carui titlu de lucru este „WASP22” – au fost oferite de directorul de imagine Vittorio Storaro care a confirmat proiectul intr-un interviu acordat publicatiei italiene Corriere della Serra.
Storaro, care a mai colaborat cu Woody Allen si este de trei ori laureat al premiului Oscar pentru „Apocalypse Now”, „Reds” si „The Last Emperor”, a declarat ca „septembrie este o luna buna pentru a fi in Paris. Este o vreme minunata pentru a filma aici, este cea mai buna lumina. (…) WASP inseamna de fapt Woody Allen Summer Project. Tema conventionala a lui Woody la care se adauga anul 22. Pentru el, titlul vine dupa filmare, chiar dupa montaj. Ca si in cazul unui copil, este mai bine sa alegi numele dupa ce l-ai vazut.”
Filmul a fost descris ca o comedie neagra, iat titlul „Wasp” a mai fost asociat cu „viespe” dar si cu „White Anglo-Saxon Protestant”, inalta societate americana care este mereu prezenta in filmele lui Allen.
Storaro si Allen au lucrat prima data impreuna la „Café Society”, au continuat cu „Wheel of Wonders” sau „A Rainy Day in New York”, „Wasp 22” va fi al cincilea proiect pe care il realizeaza impreuna.
Desi au aparut recent zvonuri despre o posibila retragere a lui Allen din cariera de regizor, atat Storaro cat si echipa lui Allen au dezmintit zilele trecute stirile raspandite in presa americana.
In interviul din Corriere della Serra, Storaro a spus: „Nu e adevarat. Woody este prea curios sa vada cum se desfasoara povestile lui, sa experimenteze noi tehnici. Pentru acest film folosesc HDR, High Dynamic Range, un sistem deja solicitat de Amazon si Netflix, care permite sa afisezi in jur de 200 de miliarde de nuante de culoare cu 4K si 12 Biti. In acest moment toate proiectoarele din lume, inclusiv cele din Cannes si Venetia, pot proiecta doar imagini in 4K si 12 Biti, 77 de milioane de nuante. Dar eu si Woody lucram la cinematograful viitorului. Doi barbati de 80 de ani – eu 82, el aproape 87 – care se distreaza ca niste natarai.”
Din distributia filmului fac parte o multime de actori nominalizati la premiile Cesar (echivalentul Oscarului in Franta): Niels Schneider, Lou de Laage, Melvil Poupaud si Elsa Zylberstein. Alaturi de ei joaca si Valerie Lemercier care va fi si Celine Dion in filmul „Aline”.
Este pentru prima data cand Allen va filma in limba franceza.
„Va fi amuzant pentru ca intotdeauna mi-am dorit sa fiu regizor francez”, a declarat regizorul pentru TF1 in luna iulie a anului trecut, adaugand ca stie doar cateva cuvinte in franceza.
Totusi, acesta nu este primul film al lui Allen la Paris, capitala Frantei a fost si decorul comediei sale „Midnight in Paris” in 2010 cu Owen Wilson, Rachel McAdams si Marion Cotillard.
Fiind unul dintre cineastii vizati de miscarea #MeToo in Statele Unite, Hollywood-ul i-a intors spatele lui Allen dupa ce a fost acuzat de fiica lui adoptiva, Dylan Farrow, ca ar fi abuzat-o sexual in copilarie.
Allen a negat toate acuzatiile aduse si niciuna dintre cele doua anchete care au fost deschise nu l-au gasit vinovat. Insa presa americana a continuat o campanie de defaimare impotriva lui iar regizorul s-a mutat treptat spre Europa unde are un public fidel, mai putin influentat de scandalurile de peste ocean.
HBO a facut o docu-serie in 2021, “Allen v. Farrow”, despre povestea abuzurilor cineastului, unde in patru episoade este analizata povestea din spatele acuzatiilor si cuprinde evenimente care o implica inclusiv pe fiica sa, Dylan.
Woody Allen a debutat ca regizor cu „What’s Up, Tiger Lily?“, în 1966, iar printre cele mai cunoscute filme ale sale se numara „Annie Hall“ (1977), „Manhattan“ (1979), „Another Woman“ (1988), „Match Point“ (2005), „Vicky Cristina Barcelona“ (2008), „Midnight in Paris“ (2011), „Blue Jasmine“ (2013) si „Café Society“ (2016).
Cinastul a fost recompensat cu trei premii Oscar pentru cel mai bun scenariu original – in 2012, pentru „Midnight in Paris“, in 1987, pentru „Hannah and Her Sisters“, si in 1978, pentru „Annie Hall“, si unul pentru regie, in 1978, pentru „Annie Hall“. Din palmaresul sau mai fac parte, intre altele, trei trofeee Globul de Aur si sapte premii BAFTA.
In 2020, la 84 de ani, Woody Allen si-a lansat autobiografia „Apropos of Nothing“, cu o serie de controverse planand asupra cartii. In cartea sa, Woody Allen vorbeste despre copilaria din orasul New York, despre relatia cu actrita Diane Keaton, unul dintre putinii sustinatori ai lui in prezent, dar si despre acuzatiile de abuz sexual si despre relatia cu Mia Farrow.