Anna Sorokin („Inventing Anna”) a fost eliberata in arest la domiciliu pe cautiune cu banii din vanzarile unor lucrari de arta „inspirate” de desenele ei din inchisoare. I s-a interzis sa foloseasca orice retea sociala.
La finalul saptamanii trecute, Anna Sorokin a fost eliberata in arest la domiciliu pe cautiune, folosind bani din vanzarile unor lucrari de arta inspirate de desenele ei din inchisoare. Banii au fost obtinuti din randul cumparatorilor de arta din New York care s-au lasat pacaliti din nou, desi galeristul care o reprezenta pe Sorokin a lasat sa se inteleaga ca lucrarile nu au fost create de ea, ci de un artist care a interpretat schitele ei.
Celebra escroaca a devenit vedeta dupa ce a pacalit intreg sistemul american pretizand ca este mostenitoarea unui miliardar german.
Povestea ei a fost transformata in serialul de succes „Inventing Anna” de la Netflix care a starnit controverse in randul opiniei publice, intrucat Anna are fani care sustin toate ilegalitatile si escrocheriile comise de ea.
Sorokin a pacalit societatea new-yorkeza – de la oameni bogati la vedete, lumea modei, a artei, bancheri, agenti imobiliari, investitori IT si industria ospitaliera – facandu-i sa creada ca este o mostenitoare de origine germana pe nume Anna Delvey.
Vineri a fost eliberata din inchisoare dupa ce avocatul ei a reusit sa obtina arestul la domiciliu pe cautiune. Judecatorul american pe probleme de imigratie, Charles Conroy, i-a aprobat la finalul saptamanii trecute cautiunea de 10.000 de dolari dupa ce aceasta a indeplinit toate conditiile pentru eliberare. Anterior, Sorokin a fost inchisa intr-o unitate de detentie din Goshen, New York iar in prezent locuieste intr-un apartament din celebrul East Village din Manhattan, New York.
Avocatul lui Sorokin, Duncan Levin, a declarat ca el si clienta lui sunt foarte multumiti de decizia instantei: „Judecatorul a recunoscut pe buna dreptate ca Anna nu este un pericol pentru comunitate.”
Reprezentantul ei, Juda Engelmayer, a mai spus pentru Page Six ca Sorokin a reusit sa stranga banii necesari pentru cautiune in urma vanzarilor prin licitatii online a unor opere de arta aparent create de ea.
La 15 minute dupa ce a fost lasata de autoritati la adresa la care isi va petrece arestul la domiciliu, Sorokin a oferit un interviu ziarului New York Times in care a declarat ca e foarte fericita, ca ar trebui intrebat guvernul legat de banii pe care i-a obtinut pentru a-si plati chiria, ca are o echipa minunata in jurul ei care o ajuta si o sprijina, inclusiv un agent care o reprezinta ca „artista” si un avocat care i-a inchiriat apartamentul si ca planuieste multe proiecte, inclusiv un podcast, o carte si alte lucrari de arta. In acelasi timp, Anna a fost evaziva in legatura cu planurile ei si recunoaste ca nu isi priveste trecutul ca fiind gresit. Interviul poate fi citit aici, fiind insotit si de imagini cu Sorokin in noua ei locuinta.
In luna aprilie un galerist din New York i-a organizat o expozitie de arta unde au fost dezvaluite o serie de lucrari realizate de Alfredo Martinez, un specialist in falsuri de arta care i-a recreat desenele ei din inchisoare.
Asa cum este de asteptat in cazul lui Sorokin, lucrarile nu au fost realizate de ea dar au fost vandute ca si cum i-ar apartine. In cadrul evenimentului, „artista” s-a adresat fanilor ei printr-un apel video din inchisoare. Ulterior, a fost organizata o alta expozitie in luna mai in care au aparut mai multe femei imbracate precum Sorokin iar dealerul de arta Christopher Martine a incercat sa convinga colectionarii de arta sa cumpere lucrarile.
Scopul expozitiei a fost de a pacali din nou legea americana pentru a obtine o viza de artist pentru Sorokin, lucru pe care l-a reusit.
In mai 2019, Sorokin a fost condamnata intre 4 si 12 ani de inchisoare pentru implicarea in infractiuni financiare, inclusiv furtul unui avion privat.
Dupa 4 ani de inchisoare, Sorokin a fost trimisa in detentie pentru ca si-a depasit viza de imigrant. A petrecut urmatoarele 18 luni in spatele gratiilor dupa ce un judecator a ajuns la concluzia ca nu isi regreta faptele. Intr-o declaratie publicata in New York Times, escroaca Sorokin a declarat: „Chestia este ca nu imi pare rau. Te-as minti pe tine si pe toti ceilalti si pe mine daca as spune ca imi pare rau pentru ceva. Regret felul in care am procedat la anumite lucruri.”
Judecatorul Conroy a concluzionat ca Sorokin nu mai reprezinta o amenintare pentru societate, atat timp cat va purta o bratara de glezna care ii monitorizeaza miscarile in arest la domiciliu.
Sorokin va trebui sa gaseasca o noua modalitate de a-si vinde presupusele opere de arta, deoarece instanta a hotarat ca i se va interzice sa foloseasca retelele sociale „fie direct, fie de catre o terta parte”.
Dupa ce serialul Netflix inspirat din viata ei si lansat la inceputul acestui an a devenit viral, Sorokin a strans peste un milion de fani pe Instagram si a folosit platforma de socializare pentru a strange bani.
Desi mentioneaza in toate interviurile ca nu a vizionat „Inventing Anna”, Sorokin a capitalizat de pe urma celebritatii sale la nivel mondial si si-a vandut „operele” de arta pentru a strange bani pentru cautiune.
Potrivit Page Six, inainte de eliberare s-a straduit sa gaseasca un loc unde sa stea cu un preaviz scurt, deoarece trebuia sa furnizeze instantei o adresa de resedinta la care sa fie in „detentie de 24 de ore pentru proceduri de imigrare.”
In cele din urma Sorokin a reusit sa gaseasca un loc in centrul New York-ului pentru aproape 5.000 de dolari pe luna, unde isi va petrece arestul la domiciliu. De asemenea, a platit deja primele trei luni ale contractului de inchiriere de sase luni in avans si a reusit sa gaseasca un garant. Desi nu va avea voie sa paraseasca proprietatea, ea va putea primi vizitatori care vor trebui mai intai aprobati si programati.
Mai jos puteti afla intreaga poveste a Annei „Delvey” dar si reactia prietenei ei, Rachel Williams la modul in care a fost portretizata in „Inventing Anna”.