Galeriile Uffizi dau in judecata Jean Paul Gaultier pentru ca a utilizat „Nasterea lui Venus” intr-o colectie recenta fara permisiune. Anul trecut, intr-un caz similar, un site pentru adulti a folosit capodopera lui Botticelli in scopuri comerciale.
Galeriile Uffizi dau in judecata casa de moda franceza Jean Paul Gaultier pentru daune care ar putea depasi 100.000 de euro dupa utilizarea neautorizata a imaginilor cu „Nasterea lui Venus”, capodopera lui Botticelli din secolul al XV-lea.
Imaginile cu opera de arta renascentista au fost folosite in urma cu cateva luni pentru a decora o colectie capsula care include tricouri, camasi, rochii, jambiere si corsete.
In mod surprinzator, actiunea in judecata a Galeriilor Uffizi vine dupa ce institutia italiana a notificat reprezentantii Jean Paul Gaultier in legatura cu utilizarea neautorizata a imaginilor, fara sa primeasca un raspuns din partea acestora. In schimb, colectia a fost promovata in continuare pe site-ul brandului si pe retelele de socializare.
Lucrarea lui Sandro Botticelli este piesa centrala a Camerelor Botticelli din Uffizi si, conform legislatiei italiene, orice utilizare a patrimoniului national pentru a vinde produse comerciale necesita permisiune si plata unei taxe.
Eike Schmidt, directorul Galeriilor Uffizi, a declarat pentru The Guardian ca au trimis casei de moda o scrisoare in luna aprilie prin care a cerut sa fie scoase articolele vestimentare de pe piata sau sa plateasca o taxa insa a fost ignorata.
„Creatorii de moda folosesc in mod regulat imaginile noastre si majoritatea sunt familiarizati cu legislatia italiana, care spune ca orice utilizare a patrimoniului national trebuie sa fie autorizata si platita. Suma depinde de volumul vanzarilor, pretul pentru care sunt vandute articolele si asa mai departe.” a declarat Schmidt.
„Creatorii de moda folosesc in mod regulat imaginile noastre si majoritatea sunt familiarizati cu legislatia italiana, care spune ca orice utilizare a artei detinute publice trebuie sa fie autorizata si platita”, a spus Schmidt. „Cat depinde de volumul vanzarilor, pretul pentru care sunt vandute articolele etc.”
Taxele pot varia intre cateva mii sau zeci de mii de euro, in functie si de numarul articolelor vestimentare pe care apare imaginea. In urma procesului, despagubirile se ridica in jurul sumei de 100.000 de euro.
Atat designerul Jean Paul Gaultier cat si reprezentantii brandului sau – care este detinut in majoritate de compania Puig – au fost contactati de presa internationala pentru comentarii dar nu au oferit o replica la procesul in care vor fi implicati.
Dupa o cariera de 50 de ani in care a rescris istoria modei, Gaultier s-a retras in ianuarie 2020 din postul de designer insa se considera ca detine in continuare o mica parte din actiunile casei de moda care ii poarta numele si care vinde si o linie de parfumuri, pe langa piese vestimentare si accesorii.
Mai multe despre cariera lui Gaultier si despre lansarile recente ale brandului puteti descoperi mai jos.
Galeriile Uffizi folosesc un software special pentru a monitoriza daca operele sale de arta sunt utilizate pentru a vinde produse online. In plus, echipa muzeului este deseori informata si de utilizatorii cu ochi ageri de pe retelele sociale.
In ceea ce priveste colectia Jean Paul Gaultier, include produse de lux precum o rochie cu imprimeul „Venus” cu pretul de 590 de euro, o pereche de pantaloni elastici cu imaginea zeului Zephyr sau o esarfa Venus vanduta pentru 150 de euro.
La randul lor, reprezentantii Uffizi utilizeaza operele de arta pentru a vinde produse comerciale in magazinul muzeului, inclusiv masti de dormit decorate cu ochii lui Venus. Schmidt a declarat pentru The Guardian: „Tot ce se vinde in magazinul Uffizi este, desigur, autorizat si pentru fiecare articol vandut primim un anumit procent. Uneori vedem vanzatori stradali care folosesc arta pentru produse de tipul „do it yourself”, iar calitatea nu este niciodata buna.”
Anul trecut, Muzeul Luvru si Galeriile Uffizi au actionat in judecata Pornhub pentru ca au transformat cele mai faimoase nuduri din istorie in pornografie.
In tabloul realizat in jurul anului 1485 de Boticelli si expus in prezent in galeriile Uffizi, zeita Venus nascuta din valurile marii apare la mal intr-o scoica uriasa.
In stanga compozitiei se afla Zephyr, zeul vantului care sufla catre Venus pentru a o impinge spre mal. In bratele sale se afla o tanara zeita identificata de istoricul Giorgio Vasari ca fiind „Aura”, personificarea brizei. In dreapta este reprezentata o figura feminina care pare ca pluteste deasupra pamantului si care o asteapta pe Venus cu o patura menita sa tina rolul unei mantii sau pelerine si sa acopere trupul dezbracat. A fost identificata drept una dintre cele trei Horae, o zeita a anotimpurilor si a diviziunilor timpului care o insoteste pe Venus. Decoratiile florale de pe rochia ei sugereaza ca ar fi vorba despre Hora Primaverii.
Personajul poarta o ghirlanda de mirt (arbust parfumat, mereu verde, cu flori mici, albe, cultivat ca planta ornamentala) si o coronita de trandafiri roz asa cum poarta si zeita Flora in tabloul „Primavera”.
Recent, un designer american a lucrat cu istorici de arta si croitori specializati in costume de epoca pentru a recrea rochia cu broderii florale purtata de unul dintre personajele care o flancheaza pe zeita Venus.
Tot recent, lucrarile lui Botticelli au atins cote uriase pe piata vanzarilor de arta iar picturile artistului continua sa fascineze publicul, colectionarii si specialistii deopotriva.