De azi pana duminica are loc editia a treia RADAR unde o instalatie interactiva de Inteligenta Artificiala va raspunde oricarei intrebari. Printre inovatiile artistice puteti experimenta instalatii de Realitate Virtuala si Augmentata, NFT-uri si video mapping imersiv.
Intre 14 si 16 octombrie, in trei cladiri de patrimoniu din centrul capitalei are loc editia a treia RADAR, un festival de new media art care va prezenta cele mai recente inovatii tehnologice in cladiri de patrimoniu.
Tema evenimentului din acest an este „METAVERS” si isi propune sa aduca arta viitorului in interiorul unor cladiri istorice, o intalnire intre trecut, prezent si viitor.
RADAR 2022 include o selectie de 15 proiecte multidisciplinare realizate de artisti romani din toata tara prin Realitate Augmentata, Realitate Virtuala, NFT si Inteligenta Artificiala.
Evenimentul se va desfasura in trei spatii principale: Palatul Oscar Maugsch (intrarea din Strada Toma Caragiu), Palatul CCI (Camera de Comert si Industrie Bucuresti , Str. Ion Ghica nr. 4, intrarea din Strada Doamnei) si Ghica House (Str. Ion Ghica 13).
Alegerea Metaversului ca tema a acestei editii este simbolica deoarece termenul este din ce in ce mai prezent in lumea in care traim.
“Avatarele trebuie sa devina din ce in ce mai facil de creat, iar aici intervine AI-ul care ofera o suita de unelte foarte utile pentru generarea de avataruri din ce in ce mai expresive si mai usor de dobandit pentru utilizator. Am ghidat algoritmul de machine learning prin multiple continente si culturi, pastrand in acelasi timp autonomia si procesele ‘black box’ prin care extrage din fiecare ceva referinta ceva imprevizibil.” – a declarat directorul creativ si tehnic al RADAR, Mihai Cojocaru.
In Palatul Oscar Maugsch veti gasi un spatiu imersiv cu proiectii in 360 de grade in sala de bal ornata cu tavanul din vitralii.
O instalatie imersiva care va transforma Aula Carol I intr-un portal ce creeaza un dialog intre cer si pamant, plafonul va fi proiectat si completat de o scenografie 360 de lumina care va imbraca sala.
Se numeste „AI Ballroom” si este sala de bal unde identitatea RADAR va putea fi vazuta in detaliu prin zeci de portrete generate de AI. Trei dintre acestea vor deveni Metahumans si vor putea fi controlate de catre public. Toate aceste elemente se vor imbina prin videomapping cu elementele arhitecturale ale spatiului.
Cea mai neobisnuita experienta RADAR 2022 este „AI Future Teller” un oracol bazat pe inteligenta artificala, care va raspunde la orice intrebare despre viitor, fiind creat de Misu Cojocaru si recON.
Veti descoperi si un spatiu imersiv cu video-mapping arhitectural creat de studioul Aural Eye, o instalatie interactiva de lumini si sunet, conceputa de Les Ateliers Nomad si Diffused Avatars, portrete generate prin inteligenta artificiala, care cauta sa devina identitati umane in universul digital, creat de Mihai Cojocaru.
La Ghica House veti gasi o experienta multisenzoriala interactiva din interiorul unei gauri negre reconstituita cu ajutorul OpenAI-ului si ambientul sonor pe baza speculatiilor stiintifice dar si o instalatie care ia forma unei camere video la scara umana, prin care oamenii pot observa cine se afla in spatele puterii de stat.
Veti vedea si Muzeul Abandonului, un proiect ce mapeaza cultura abandonului si reda o naratiune istorice a fenomenului abandonului copiilor in Romania.
Pentru cei mici va exista RADAR Kids, sectiunea dedicata copiilor unde vor putea explora instalatii interactive create special pentru ei.
Biletele pot fi achizitionate de aici sau de la Palatul Oscar Maugsch, locul in care se face accesul pentru intreg festivalul. Doar la Oscar Maugsch se vor oferi bratarile, iar intrarea in festival se face apoi doar pe baza bratarii.
Programul de vizitare este vineri intre 14:00 si 23:00, sambata si duminica intre 11.00 – 23.00.
Pentru a va pregati pentru instalatiile RADAR, va invitam sa descoperiti mai jos mai multe despre METAVERS.