Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 14-16 octombrie: Diploma Festival, Spotlight Festival, RADAR New Media Art, Outline Streetart Festival, intalnire cu Gabor Mate si concert aniversar byron

Weekendul acesta, orasul se bucura de multe evenimente speciale si concerte, iar urban.ro recomanda  cateva dintre acestea.

Psihoterapeutul Gabor Mate revine in Romania. Pe 15 octombrie editia de colectie a cartii „Cand corpul spune nu” se lanseaza in prezenta autorului.

Volumul renumitului medic Gabor Maté, „Cand corpul spune nu”, al carei prim tiraj a reusit performanta de a se epuiza inca din perioada de precomanda, se lanseaza intr-o editie de colectie sambata, 15 octombrie. Cu ocazia revenirii autorului in Romania, acesta va sustine o conferinta de presa si va intra in dialog cu Barna Némethi (CEO-ul editurii) despre bestsellerul ultimilor doi ani la Curtea Veche Publishing. Lansarea de carte va avea loc la Carturesti Verona incepand cu ora 11:00. Intrarea este libera.

Poate cel mai in voga psihoterapeut al momentului, medic si autor cunoscut si apreciat in toata lumea, Gabor Matéva vorbi despre unele dintre cele mai stringente subiecte de pe agenda sanatatii mintale, de la trauma la dependenta, stres sau burnout. Mai mult, la finalul evenimentului, autorul va fi disponibil pentru o sesiune de autografe.

Pe 15 octombrie, are loc si Noaptea Sinagogilor Deschise, care propune sa vizitati lacasurile evreiesti de cult bucurestene incepând cu ora 20:00.

Organizatorii deschid pentru publicul larg locuri ca Templul Coral, Templul Unirea Sfanta sau Sinagoga Yeshua Tova, unde vor avea loc proiectii de scurtmetraje si documentare, dar si prezentarea lacaselor de cult. Detalii despre program, aici.

Trupa byron sarbatoreste 15 ani de la lansarea albumului de debut, Forbidden Drama, printr-un concert pe 15 octombrie la Fabrica.

In toamna lui 2007, trupa byron lansa albumul de debut, Forbidden Drama, printr-un concert in clubul Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50). Avea sa fie primul concert din clubul bucurestean, loc care avea sa devina unul din principalele repere ale scenei alternative, unde byron au revenit periodic dupa aceea. Detalii despre bilete, aici.

In acest weekend are loc si Urban Blues Fest Autumn Edition la The Pub, fiind primul festival dedicate bluesului din Bucuresti.

Pe scena clubului din centrul capitalei, vor urca Gianluca D’Alessio (Italia), Ride On Band (Bucuresti) si Burning Blues Band (Timisoara). Acestora li se alatura multi alti artisti, in trei seri cu tematica individuala: seara de vineri va fi fusion, sambata va reveni bluesului, iar duminica scena va apartine chitaristilor virtuosi. Detalii aici.

A inceput si RADAR,  unde o instalatie interactiva de Inteligenta Artificiala va raspunde oricarei intrebari. Printre inovatiile artistice puteti experimenta instalatii de Realitate Virtuala si Augmentata, NFT-uri si video mapping imersiv.

Intre 14 si 16 octombrie, in trei cladiri de patrimoniu din centrul capitalei are loc editia a treia RADAR, un festival de new media art care va prezenta cele mai recente inovatii tehnologice in cladiri de patrimoniu.

Evenimentul se va desfasura in trei spatii principale: Palatul Oscar Maugsch (intrarea din Strada Toma Caragiu), Palatul CCI (Camera de Comert si Industrie Bucuresti , Str. Ion Ghica nr. 4, intrarea din Strada Doamnei) si Ghica House  (Str. Ion Ghica 13).

Alegerea Metaversului ca tema a acestei editii este simbolica deoarece termenul este din ce in ce mai prezent in lumea in care traim.

Spotlight revine pe Calea Victoriei, intre Ateneul Roman si Cercul Militar. Si Arcul de Triumf va avea proiectii video speciale.

Editia de anul acesta a Spotlight Festival va avea loc intre 14 si 16 octombrie, cu o editie dedicata artistilor din Romania. Timp de trei zile, incepand cu ora 19.00, Spotlight va anima Calea Victoriei, intre Ateneul Roman si Cercul Militar, dar si pe Arcul de Triumf, cu instalatii artistice spectaculoase, proiectii de video mapping, holograme, expozitii si instalatii interactive.

Tema editiei Spotlight din acest an este Made in RO si a invitat artistii romani sa reimagineze orasul prin intermediul new media. Totodata, aceasta a sasea editie va fi intr-o formula mai restransa, cu un numar mai mic de instalatii, pentru a avea un consum energetic redus, dupa cum au declarat organizatorii.

DIPLOMA Show, editia a noua a unuia dintre cele mai mari festivaluri de arta romaneasca, a inceput deja la Combinatul Fondului Plastic.

Pentru editia de anul acesta, festivalul a primit peste 450 de inscrieri de la absolventi de la 17 specializari diferite ale Universitatilor din tara. Cele mai multe inscrieri au venit si in acest an din Bucuresti, urmat de Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Oradea. Categoriile care au primit cei mai multi inscrisi in urma apelului de proiecte au fost: arhitectura, pictura, arta grafica si moda.

Selectia finala a lucrarilor apartine unei echipe formate din peste 40 de galeristi, artisti, manageri culturali, arhitecti, designeri, curatori si antreprenori precum: fotograful Alex Galmeanu, arhitectul Corvin Cristian, scenografii Iuliana Vilsan si Dragos Buhagiar, artistii Lea Rasovszky si Roman Tolici, stilistul Marian Palie sau galeristii Matei Caltia si Mihai Pop.

Incepe si Outline Streetart Festival, evenimentul de arta stradala care transforma Bucurestiul in galerie de arta.

Asociatia E.D.I.T si Sweet Damage Crew au lansat cea de-a doua editie a festivalului Outline StreetArt, care va oferi Bucurestiului 10 picturi murale realizate de 20 de artisti urbani, in spatii ca  

centrale termice si ganguri, care urmeaza sa fie aduse la viata prin graffiti-urile si creativitatea artistilor implicați. Proiectului i s-a alaturat si centrul comercial MegaMall, care a pus un perete intreg (500 mp) la dispozitia artistilor. In total vor fi desenati peste 1.500 mp de pereti gri. Detalii despre unde gasiti noile graffiti in oras, aici.

Green Hours cauta povesti si istorii personale legate de spatiul din Calea Victoriei. Povestile vor deveni o instalatie multimedia.

GREEN HOURS LIVE(S) este un proiect multimedia participativ, iar in lunile septembrie si octombrie, cauta povesti, obiecte, istorii personale si alte materiale de arhiva legate de Green Hours, pe care sa le includa intr-o instalatie artistica, sub forma unui parcurs expozitional.

S-a deschis si cea de-a 10-a editie a Art Safari, care adduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert si include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.

„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.

Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.

Recomandare Urban.ro. See How They Run. O comedie politista cu Adrien Brody si Saoirse Ronan care va duce in culisele teatrului britanic interbelic, acum in cinematografele din toata tara.

In aceste zile avem in cinematografe comedia politista See How They Run, o trimitere inteligenta la unul dintre romanele Agathei Christie, care beneficiaza de o distributie exceptionala.

Comedia „See How They Run” se petrece in culisele unei productii londoneze din anii 1950 a piesei de succes a Agathei Christie „Cursa de soareci” si este o parodie realizata cu tandrete si dragoste fata de barfele din teatru, a Londrei postbelice.

Povestea este o investigatie a uciderii unui regizor de film de la Hollywood, Leo Köpernick (Adrien Brody). Leo fusese angajat sa adapteze piesa de teatru si a fost ucis cu sange rece la teatru, ceea ce face ca toti actorii spectacolului sa devina potentiali suspecti si, se tem, potentiale viitoare victime. Exista scenaristul nemultumit, Mervyn (David Oyelowo), actorul sensibil Dickie (Harris Dickinson) si aroganta proprietara a teatrului (Ruth Wilson). Fiecare are motivele sale, iar un cuplu ciudat de detectivi este desemnat sa le descalceasca. Inspectorul Stoppard (Sam Rockwell) este un veteran plictisit de meseria lui, iar ucenicul sau este un incepator iubitor de filme, jandarmul Stalker (Saoirse Ronan).

Pentru altfel de miscare, in Parcul Vacaresti se intampla doua evenimente in acest weekend: Tur ghidat pe nevazute si Tur ghidat cu Bicicleta.

Parcul Natural Urban Vacaresti este o sursa extraordinara de descoperire a naturii in oras pentru cei mici si cei mari. Mai multe organizatii de mediu desfasoara activitati in parc, astfel incat sa incepem sa ne imprietenim mai mult cu natura de langa noi. Detaliile turului ghidat pe nevazute sunt aici, iar pentru plimbarile organizate cu Bicicleta, informatiile le puteti descoperi aici.

La Muzeul Taranului Roman, are loc in acest weekend Targul 100 de Traditii Romanesti.

Vizitatorii pot alege dupa pofta din produsele expuse de participanti: preparate atestate traditional din carne de porc, branzeturi proaspete si maturate, dulceturi si sucuri naturale. Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

Citește în continuare