Ce puteti face in weekend-ul 28-30 octombrie: Les Films de Cannes a Bucarest, premiere la teatru cu Alexandru Papadopol, Monica Odagiu, Lari Giorgescu si proiectie speciala concert Coldplay
Weekendul acesta, orasul se bucura de multe evenimente speciale si concerte, iar urban.ro recomanda cateva dintre acestea.
A inceput Les Films de Cannes a Bucarest, unde cinefilii se vor putea intalni cu Luc Dardenne, Arnaud Desplechin, Stéphane Brizé, autorii pe care festivalul ii omagiaza anul acesta prezentandu-le, in premiera nationala, cele mai noi filme dar si alte titluri de referinta din cariera lor, in trei retrospective.
Din program fac parte si o noua generatie de cineasti scandinavi face valuri, trei regizori complet diferiti, dar cu viziuni la fel de puternice, care au participat in competitia de la Cannes.
Regizorul cult suedez Ruben Östlund, castigator al unui Palme d’Or în 2017 pentru „The Square”, s-a intors anul acesta la Cannes cu „Triangle of Sadness”, filmul castigator al editiei. Acestui film i s-au alaturat alte doua productii ale unor cineasti in ascensiune, la origine imigranti, pe care publicul le poate vedea la aceasta editie: „Boy from Heaven”, al suedezului Tarik Saleh – Premiul pentru cel mai bun scenariu, Cannes 2022, si „Holy Spider”, al danezului-iranian Ali Abbasi – Premiul pentru cea mai buna actrita, Cannes 2022 pentru Zar Amir Ebrahimi.
De asemenea, vineri, 28 octombrie, veti participa la o conversatie de 71 de minute cu Tora Vasilescu, una dintre cele mai populare actrite de film si teatru din Romania, cu o cariera de aproape 50 de ani pe scena si pe marele ecran si aparitii in multe dintre cele mai reprezentative productii ale cinema-ului autohton. Detalii despre proiectii si bilete, aici.
In acest weekend au loc mai multe premiere, la Teatrul Excelsior, unteatru si Sala Gloria.
„Masacrul” este primul spectacol montat de regizorul Mihai Bratila la unteatru, care va avea premiera oficiala pe 27 si 28 octombrie, in sala din Sfintii Apostoli nr. 44. Spectacolul promite sa fie o comedie care pleaca de la una dintre cele mai cunoscute texte ale autoarei Yasmina Reza, in traducerea lui Ionut Grama.
Distributia ii aduce la ,,masa tratativelor’’ pe Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Florina Gleznea si Emil Mandanac, iar discutiile degenereaza atat de mult incat comportamentul parintilor devine tot mai irational. La suprafata ies orgolii ranite, frustrari neexprimate, complexe de inferioritate, frici si acte de cruzime.
„KNOCKOUT. Dulcea stiinta de a face vanatai” este cea mai noua productie a Teatrului Excelsior, care aduce in premiera nationala piesa „The Sweet Science of Bruising” a autoarei britanice Joy Wilkinson, sub semnatura regizorala a Sanzianei Stoican, intr-un spectacol vibrant, care transpune publicul in Londra anului 1869, in plina epoca victoriana dominata de tabuuri si prejudecati.
Premiera spectacolului are loc pe 28, 29 si 30 octombrie, de la ora 19.00, cu Oana Predescu, Andreea Hristu, Dana Marineci si Andreea Sovan in rolul celor patru eroine, alaturi de Mihai Gruia Sandu, in rolul carismaticului Profesor Charlie Sharp, iar pe scena vor mai urca siAnnemary Ziegler, Cosmina Dobrota, Alex Calin, Ovidiu Usvat si Doru Bem.
La Sala Gloria, duminica, 30 octombrie, de la ora 16.00, se monteaza „Totul sau nimic”, dupa „Glenngary Glen Ross” semnat de David Mamet, un text emblematic pentru dramaturgia americana, cu George Ivascu, Monica Odagiu, Lari Giorgescu, Andrei Mateiu, Silviu Mircescu, Eduard Adam, Pavel Barsan si Bogdan Farcas.
Povestea pusa in scena este destinul foarte antrenant al unor agenti de vanzari de imobiliare, care sunt gata sa faca orice ca sa reuseasca. „O comedie cu accente de o sensibilitate aparte, cu destine pline de candoare ale omului modern si prins in mecanismele gigantice ale consumerismului”, moteaza producatorii spectacolului. Detalii despre bilete, aici.
Coldplay a anuntat o transmisie live a turneului mondial Music Of The Spheres de pe stadionul River Plate din Buenos Aires, care va fi difuzat in mii de cinematografe din peste 70 de tari pe 28 / 29 octombrie, printre care si Romania.
Evenimentul este transmis in direct in America de Nord si America Latina vineri, 28 octombrie, iar restul lumii se va putea vedea transmisiunea sambata, 29 octombrie, din cauza fusurilor orare locale, cum este si cazul Romaniei.
Productia video a fost regizata de Paul Dugdale, castigator la BAFTA si nominalizat la Grammy.
Artista neozeelandeza Princess Chelsea revine la Bucuresti, vineri 28 octombrie, la Control Club, alaturi de trupa sa, in cadrul turneului de promovare pentru noul album, „Everything Is Going To Be Alright”, ce va fi lansat in toamna aceasta.
Chelsea Nikkel, cunoscuta sub numele de scena Princess Chelsea, a studiat pianul in format clasic, dar a cochetat si cu percutia, chitara si clarinetul.
Princess Chelsea a debutat in 2011 cu albumul „Lil’ Golden Book”, iar stilul sau baroque pop cu influente clasice i-a adus aprecierea criticilor. New Zealand Herald a laudat-o pentru „vocea angelica si mintea agera”, iar The Guardian a prezentat-o in sectiunea New Band of the Day dupa ce videoclipul „The Cigarette Duet” a atras peste 40 de milioane de vizualizari. Detalii despre bilete, aici.
La Muzeul National de Istorie s-a deschis expozitia „Dacia – ultima frontiera a romanitatii” , care cuprinde 1400 de ani de istorie, intr-un efort comun depus de 45 de muzee nationale si din Republica Moldova, avand la baza conceptul expozitional materializat in „Tezaure arheologice din Romania. Radacini dacice si romane”, realizat, in anul 2021, la Muzeul National de Arheologie din Madrid.
Aceasta este cea mai mare expozitie sintetica dedicata civilizatiei getilor si dacilor, a celei romane precum si a celor ale primilor migratori in acest spatiu, organizata in ultimii 25 de ani.
Din colectia MNIR vor fi prezentate urmatoarele piese: coiful de aur de la Cotofenesti, tezaurele getice de la Stancesti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Baiceni, inventarul mormantului unei capetenii getice de la Popesti, tezaurele de argint dacice de la Sancraieni, Herastrau, Senereus, Vedea, doua tezaure necunoscute din sud-vestul Romaniei, si multe altele, iar din colectiile muzeelor partenere, tezaure datand din epoca migratiilor descoperite in mormintele unor principese, la Cluj-Polus si Turda (din patrimoniul Muzeului National al Transilvaniei si Muzeul de Istorie Turda), sau din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Moldovei din Chisinau, vase din ceramica, arme, unelte si podoabe din metale comune care ilustreaza evolutia civilizatiilor care s-au succedat in spatiul de la nord de Dunare in perioada cuprinsa intre sec. VII i.e.n. si sfarsitul sec. VII d. Hr.
Muzeul National de Arta Contemporana a deschis Salonul National de Arta Contemporana 2022 cu 25 de artisti romani.
Editia din acest an este una care experimenteaza cu formula initiala a saloanelor si se articuleaza din sectiuni dedicate picturii, sculpturii, artelor decorative, graficii, video si media digitale si din expozitia de fata, care incearca sa traseze o imagine de ansamblu a Uniunii Artistilor, a componentei sale, a directiilor si modalitatilor care definesc practica artistica a membrilor sai.
Salonul este realizat cu lucrari recente, propuse de artisti si se afirma ca o prima etapa pentru discursuri expozitionale viitoare. Salonul va include lucrari semnate de Ioana Aron, Liliana Basarab, Catalin Batranu, Gabriela Culic, Raluca Ilaria Demetrescu, Gheorghe Dican, Daniela Fainis, Petru Lucaci, Andrei Mateescu, Gabriela Mateescu, Andreea Medar, Petru Mogosanu, Mihaela Moldovan, Vasile Muresan Murivale, Liviu Nedelcu, Marina Oprea, Laurian Popa, Florica Prevenda, Maria Raducanu, Diana Rosca, Marilena Preda Sanc, Patricia Teodorescu, Ovidiu Toader, Bogdan Tomsa si Mihai Zgondoiu. Malina Ionescu este curatorul expunerii.
In cautarea paradisului A.R – proiectul new-media al regizoarei Anca Damian poate fi vazut la Institutul Goethe.
In cautarea paradisului A.R.” este o expozitie de realitate augmentata care acompaniaza cel mai recent lungmetraj al regizoarei Anca Damian: “Insula”. Expozitia va putea fi vizitata la Institutul Goethe din Bucuresti de joi, 27 octombrie pana sambata, 19 noiembrie 2022.
S-a deschis si cea de-a 10-a editie a Art Safari, care aduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert si include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.
„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.
Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.
In acest week-end, copiii intre 6 si 12 ani participa gratuit la atelierele Art Safari. Pot invata despre arta uitandu-se la lucrarile celor mai apreciati pictori peisagisti din istorie.
Art Safari, cel mai mare festival de arta din Romania, a pregatit o serie de ateliere speciale pentru copii in perioada 27-29 noiembrie, pentru a coincide cu vacantele elevilor din scolile primare si generale.
Copiii care sunt pasionati de arta sau care isi doresc sa invete mai multe despre arta pot participa gratuit, timp de 3 zile, la cursurile organizate in Palatului Dacia-Romania din centrul vechi al capitalei.
Atelierele sunt dedicate copiilor cu varste intre 6 si 12 ani si sunt organizate de specialistii Art Safari impreuna cu Centrul Step by Step, partenerul educational al festivalului. Vor fi sustinute de profesoarele Ramona Toronila si Ana Pietraru (Scoala Gimnaziala Step by Step) si Magdalena Saba si Maria Butnaru (Gradinia Bambi Step by Step).
In perioada 29-30 octombrie, la Combinatul Fondului Plastic are loc Slow Coffee Festival, un eveniment dedicat pasionatilor de cafea si nu numai.
Pe langa diverse competitii de cafea, programul cuprinde si elemente de sustenabilitate, deseuri alimentare, pahare de hartie si compost. Detalii aici.
In Parcul Kiseleff are loc Bucharest Flea Market Antiq&Food, unde organizatorii promit sa refaca atmosfera Bucurestiului interbelic, oferind vizitatorilor posibilitatea de a cunoaste o parte din istoria orasului, prin intermediul obiectelor cu parfum de epoca.
Evenimentul este cu intrare libera si adduce in atentia publicului istoria orasului, a dezvoltarii comertului si mestesugurilor, a cunoasterii toponimiei unor strazi, a istoriei si evolutiei lor, contribuind la cunoasterea, aprofundarea si promovarea artei si culturii Bucurestiului de-altadata. Detalii despre eveniment, aici.
La Muzeul Taranului Roman are loc Targul 100 de Traditii Romanesti.
Mestesugarii veniti la acest eveniment expun ii de Breaza dar si ii de prin lazile de zestre ale bunicilor, reconditionate cu multa migala si pricepere, fote, valnice, scoarte, ceramica de Horezu, icoane, pristolnice, obiecte din lemn crestat pentru gospodarie si mic mobilier, zgardane, vase din alama, chimire si cojoace, si multe alte surprize. Detalii aici.