A aparut versiunea centenara, actualizata pentru contextul contemporan, a cartii pentru bune maniere a lui Emily Post. In ultimii 100 de ani, cartea a fost un ghid de educatie pentru ceea ce era numita „societatea buna” – oameni cultivati, cu un comportament exemplar.
Lansata in 1922, cartea lui Emily Post despre eticheta si protocoale regale a devenit de-a lungul timpului un manual de bune maniere al aristocratilor europeni si al celor care tin la regulile de politete si la posibilele reactii in fata unor situatii dificile.
Pentru a celebra 100 de ani de la lansarea cartii „Etiquette” (numele complet original fiind „Etiquette in Society, in Business, in Politics, and at Home), mostenitorii lui Emily Post au publicat a 20-a editie a ghidului. Pe langa momentul aniversar, cartea a fost actualizata pentru a include recomandari potrivite la contextul social actual, atat post-pandemic dar si legat de pronumele utilizate in conversatii cu oameni sau tineri care au o identitate sexuala in afara normelor cunoscute anterior.
In vremuri in care oamenii au o nevoie din ce in ce mai mare de incredere, bunatate si relaxare, cartea „Etiquette” este un ghid complet pentru a naviga si imbunatati fiecare interactiune sociala intr-un mod gratios si elegant.
Eticheta este pentru toata lumea, este experienta traita in fiecare interactiune umana, este o asteptare sociala pe care o avem de la noi si de la altii.
Desi nu exista un moment sau un loc istoric care sa defineasca eticheta „absoluta”, de-a lungul timpului ghidul „Etiquette” a devenit un element de baza in educatia personala, indiferent de mediu, clasa, identitate sexuala sau religie.
Editia centenara „Etiquette” a fost actualizata de Lizzie Post si Daniel Post Senning, stra-stranepotii lui Emily Post si presedintii Institutului Emily Post.
Include sfaturi despre divertisment, maniere la masa, eticheta de comunicare personala si profesionala, toate fiind inradacinate intr-un respect profund, onestitate si dorinta de a fi o gazda buna, un oaspete bun si un partener social de succes.
Include recomandari despre conversatiile de zi cu zi si discutiile de baza – inclusiv salutul in diferite contexte – la cum pot fi oferi cadourile, note de multumire, gestionarea invitatiilor dar si sfaturi adaptate la noile cerinte sociale: eticheta in intalniri, petreceri sau cursuri virtuale, atitudinea potrivita fata de siguranta, dispozitive tehnologice de ultima generatie si inteligenta artificiala.
In „Etiquette” veti invata si despre gestionarea momentelor grele, traditia notelor de condoleante, cum puteti oferi sprijin in urma unui deces, al unui avort spontan sau al unei tragedii. Exista recomandari si despre practici ale bacsisului in epoca tranzactiilor fara cash, despre moduri de a privi imbracamintea fara gen.
Metoda de interactiune sociala a lui Post implica trei pasi de baza: sa gandesti inainte sa vorbesti, sa faci alegeri menite sa construiasca relatii si sa fii sincer in actiunile tale.
Cartea include, potrivit autorilor, „tot ce aveti nevoie pentru a construi relatii de succes in toate aspectele vietii pentru a va deplasa prin lume cu incredere si usurinta.”
Printre recomandarile incluse in noua editie a cartii se numara si o atentie deosebita acordata limbajului utilizat: importanta formularii corecte a unei scuze, evitarea utilizarii termenilor „daca” sau „dar” (care anuleaza mesajul pozitiv sau accentueaza tonul negativ).
Veti gasi si sfaturi despre cum ar trebui asezata masa pentru diferite ocazii, cum sa va imbracati, cum sa abordati contactul fizic in contextul pandemic, cand si cum puteti imbratisa pe cineva sau daca e permis sa va pupati pe obraz: „Imbratisarea este un gest atat de intim incat, pentru unii dintre noi, una nedorita se simte ca o incalcare a spatiului personal. Cand cineva nu intreaba si forteaza imbratisarea – cand isi apropie corpul apasat fata de altcineva – se poate trece o limita si poate fi considerat agresiune sau hartuire sexuala.”
Emily Post s-a nascut in 1872 intr-o familie bogata din Baltimore si a trait cea mai mare parte a vietii in New York.
Tatal ei era un arhitect care lucra pentru aristocratii europeni mutati in New York iar mama era fiica unui magnat al carbunelui. Pe sotul ei, Edward Post, l-a intalnit la un bal de pe Fifth Avenue si, cum in primii ani ai casniciei a inselat-o cu actrite si dansatoare cunoscute in societatea new-yorkeza, au fost nevoiti sa divorteze in 1906. In perioada delicata a despartirii – in vremuri cand astfel de divorturi ar fi fost intens mediatizate si ar fi dominat discutia publica vreme de cateva saptamani sau chiar luni – cercul ei social (cu toate conexiunile puternice ale familiei sale) a ajutat-o sa ii fie protejata intimitatea si sa trateze cu grija fiecare aspect al evenimentului nefericit.
Doua sfaturi legate de divorturi si despartiri sunt legate de evitarea unor expresii de consolare „Lasa ca va fi mai bine data viitoare” sau „Poate nu a fost timpul potrivit pentru tine” care nu il ajuta pe cel care sufera.
Cu gandul de a scrie o carte, Emily a intreprins o serie de calatorii in care sa afle cat mai multe despre vietile oamenilor care traiesc in alte medii fata de cel privilegiat pe care il cunostea. Astfel, primul capitol al cartii a fost dedicat celor pe ca ii numea „Best Society” – „Societatea Buna” care nu erau de fapt membrii ai inaltei societati new-yorkeze, i-a descris drept „gentlefolk” – oameni care au grija unul de celalalt.
Post scria ca „Best Society nu este deloc ca o curte regala cu un rege sau o regina, nu este definita nici de un loc sau de un grup, dar ar putea fi descrisa ca o fratie fara limite fara se intinde pe toata suprafata globului. Sunt oameni cultivati care isi doresc sa cunoasca si sa stie cat mai mult, care nu au doar maniere perfecte dar si un mod anume de a face lucruri intr-un mod perfect.”
Tineretea i-a fost marcata de momente dramatice: tatal, de care era foarte apropiata, a murit la varsta de 31 de ani, mama a fost ucisa sase ani mai tarziu intr-un accident de masina. Unul dintre fii i-a murit de asemenea cand avea 32 de ani.
Lectiile invatate in perioada respectiva au fost scrise si au devenit cartea „Etiquette” pe care Emily Post a inceput sa o actualizeze inca din timpul vietii. A fondat institutul care ii poarta numele alaturi de fiul ei si au stabilit impreuna ca ghidul sa fie constant reeditat in functie de schimbarile contextului social.
Aici puteti comanda noua versiune a cartii „Etiquette”.
Mai multe reguli de bune maniere puteti descoperi mai jos.