Astazi se deschide cea mai mare expozitie din Romania dedicata lui Salvador Dali si Francisco de Goya. O puteti vizita intr-o scurta excursie de week-end la Castelul Cantacuzino din Busteni.
Galeria de Arta a Castelului Cantacuzino din Busteni deschide astazi, 4 noiembrie, o noua expozitie, intitulata „Goya & Dali. Controversials”.
Este un proiect dedicat celor doi artisti spanioli renumiti care include peste 100 de lucrari de gravura si litografii semnate de Francisco de Goya, respectiv Salvador Dali, toate apartinand colectiei de arta a avocatului George Serban, unul dintre marii colectionari de arta a Romaniei.
Expozitia mizeaza pe seriile de lucrari care i-au facut pe Goya si Dali sa fie destul de controversati in lumea artei.
Conceptul a pornit de la o serie de 80 de gravuri intitulata “Los Caprichos” si realizata de Franisco de Goya spre finalul secolului al XVIII-lea, fiind reluata apoi de Salvador Dali in secolul al XX-lea.
Expunerea prezinta satira celor doi artisti la adresa societatii, cu un mesaj care este valabil si in prezent. Vor fi afisate 32 dintre “Capriciile” lui Francisco de Goya si 14 litografii originale din seria „Capriciilor” realizata de Dali.
In cadrul expozitiei, veti gasi si gravuri din seria completa “Tauromaquia”, ce prezinta luptele spaniole cu tauri in viziunea lui Goya, dar si o parte din ciclul “Dezastrele razboiului”, ce cuprinde marturii ale aceluiasi artist, care a fost martor la invazia napoleoniana din Spania si la revoltele conationalilor sai, alaturi de cateva litografii realizate dupa operele celebre ale pictorului Salvador Dali.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 26 februarie 2023 dar week-endurile de toamna ramase sunt o oportunitate minunata pentru o excursie de o zi pana pe Valea Prahovei acolo unde veti gasi Castelul Cantacuzino.
„<<Expozitia Goya & Dali. Controversials>> organizata la Busteni este rodul colaborarii dintre Muzeul National Brukenthal, Colectia George Serban si Castelul Cantacuzino. Proiectul expozitional a demarat in anul 2021, cu prilejul aniversarii a 275 de ani de la nasterea lui Goya si implinirii a 140 de ani de relatii diplomatice Romania – Spania. Expozitii cu lucrari semnate de Goya au fost organizate la Iasi, Bistrita si Oradea, iar in toamna anului 2021 in Parlamentul Romaniei, cu prilejul Zilei Nationale a Spaniei. Anul acesta, expozitia <<Goya si Dali, Blestemul razboiului>> a fost vernisata la Muzeul National Brukenthal, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. De aceasta data, expozitia prezenta la Busteni aduce in premiera mai multe lucrari realizate de Dali folosindu-se de gravurile lui Goya. Asadar, invitam publicul la cea mai mare expozitie cu lucrari Goya si Dali realizata in Romania. Observam intr-o perioada controversata si bulversata ca cea din zilele noastre ca, in decursul istoriei, au existat derapaje care au adus suferinta si durere. Cunoasterea istoriei, povestita de aceasta data prin arta, ne ajuta sa intelegem ca omul de multe ori poate lupta impotriva omului, iar istoria ar trebui sa ne maturizeze si sa ne constientizeze si mai mult ca, in diferite locuri de munca ocupate, unele decizii pot avea si efecte dezastruoase. Aceasta expozitie, dincolo de efectul si modernitatea artistica, are si un puternic mesaj”, a declarat Alexandru Constantin Chituta, curatorul expozitiei si managerul interimar al Muzeului National Brukenthal.
Biletele pentru vizitarea expozitiei se achizitioneaza direct de la intrarea castelului, iar accesul in galerie se face exclusiv in cadrul tururilor ghidate. Mai multe informatii veti gasi pe site-ul Castelului Cantacuzino.
In ultimii ani, in Romania au fost organizate mai multe expozitii cu gravurile lui Salvador Dali care provin din doua colectii: cea a avocatului George Serban si cea a familiei franceze Kesauri. Despre aceasta colectie puteti afla mai jos.
Francisco Goya a fost un important pictor si creator de gravuri spaniol, care a aparut la un secol după Velázquez si cu un secol inainte de Picasso, fiind un punct de referinta pentru pictura spaniola.
Ani de-a randul Goya a fost artistul curtii regale, unde a realizat peste 35 de tapiserii pentru Casa Regala, tapiserii care au imbogatit sala de mese, dormitorul si anticamera din Palatul Predo. Francisco Goya este numit pictorul regelui in 1786, iar trei ani mai tarziu, cand Carol al IV-lea devine regele Spaniei, acesta ii va acorda o atentie deosebita artei si in special lui Goya.
In plina maturitate, artistul devine surd si aceasta problema medicala il izoleaza de lume si renunta la conventia picturii oficiale, creand astfel incursiuni vizuale in strafundurile misterioase si zbuciumate ale sufletului omenesc. In aceasta perioada, artistul realizeaza prima lui serie de gravuri, intitulata “Capriciile”, dominate de creaturi ca vrajitoare, spiridusi si monstri.
In timpul invaziei lui Napoleon, pictorul a lucrat la o noua serie de gravuri, “Dezastrele razboiului”, care descriu atrocitatile petrecute in cei 6 ani de razboi, ca apoi sa renunte definitiv la pictura. Goya paraseste Madridul si continua sa lucreze doar gravuri, in special imagini intunecate si pline de furie, colectia intitulandu-se “Picturile negre”.
Nascut in 1904, Salvador Dali a studiat artele plastice la Madrid si a fost influentat de impresionism si de maestrii Renasterii. Acesta a fost atras de suprarealism inca de la sfarsitul anilor 1920.
In 1931 s-a desfasurat prima sa expozitie individuala la Galerie Pierre Colle din Paris, unde si-a expus cea mai cunoscuta lucrare a sa, „Persistenta memoriei”, finalizata in august 1931 si considerata una dintre cele mai faimoase picturi suprarealiste.
Dalí a fost un artist controversat, opera sa include lucrari de pictura, arta grafica, film, sculptura, design si fotografie. De asemenea, a scris fictiune, poezie, autobiografie, eseuri si critici. Temele majore abordate includ visele, subconstientul, sexualitatea, religia, stiinta, cat si relatiile sale personale cele mai apropiate.
Pe 14 decembrie 1936, revista Time i-a dedicat coperta, cu fotografii realizate de Man Ray. In acelasi an, artistul a participat la expozitia „Fantastic Art Dada Surrealism” desfasurata la MOMA din New York. Tot aici, dar trei ani mai tarziu, Metropolitan Opera House a pus in scena prima reprezentatie a baletului „Bacchanale”, cu libret, costume si decoruri de Salvador Dalí si coregrafie de Léonide Massine.
In 1945, a plecat la Hollywood pentru a lucra cu Alfred Hitchcock la filmul „Spellbound”, ale carui secvente onirice au fost create de Dalí.
S-a stins din viata in Figueres pe 23 ianuarie 1989. Viata si opera sa au avut o influenta importanta asupra altor artisti contemporani precum Jeff Koons si Damien Hirst.
Definit cel mai bine prin termenul „neconventional” mai jos ii puteti descoperi creatiile si interesele lui Salvador Dali, care variaza de la retete culinare la tehnici ale somnului pentru activarea creativitatii. Tot mai jos veti gasi si un tur virtual prin atelierul artistului.
Castelul Cantacuzino din Busteni a fost construit in 1911, la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit “Nababu’”, servind drept locuinta de vara pentru familia nobilului si fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne constructii din Europa.
Considerat o bijuterie a arhitecturii romanesti, Castelul Cantacuzino este amplasat in cartierul Zamora din Busteni si a fost construit in stil neo-brancovenesc de catre arhitectul-inginer Grigore Cerchez.
In parcul din jurul edificiului au fost amenajate o serie de grote, cascade, fantani arteziene, un turn de vanatoare si o biserica. Proprietarul initial a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino. Supranumit „Nababul” datorita averii sale fabuloase, a construit Palatul Cantacuzino din Bucuresti (Muzeul George Enescu) si Castelul Cantacuzino din Busteni. Era cel mai mare latifundiar roman al vremurilor.
Interiorul castelului prezinta pictura ornamentala si figurativa, vitralii, tamplarie sculptata, balustrade sculptate in piatra sau pardoseli din dale de gresie decorativa.
In sala de receptie a monumentului din Busteni pot fi vazute blazonul si o fresca a celor mai importanti membrii din familia Cantacuzino.
O vizita la castelul Cantacuzino transpune turistii intr-o lume a marilor nume care s-au aflat la conducerea Romaniei la un moment dat.
In 2010, monumentul devenit istoric si aflat in proprietate privata a fost deschis pentru prima oara spre vizitare, cu scopul de a oferi tuturor doritorilor sansa de a admira o parte din mostenirea Nababului. De atunci, a devenit unul dintre cele mai importante obiective culturale si turistice de pe Valea Prahovei.
In 2015, a fost inaugurata Galeria de Arta a Castelului Cantacuzino, iar prima expozitie i-a fost dedicata pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat expozitii cu lucrari grafice ale artistilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, dar si expozitii de arta contemporana cu lucrari ale artistilor Andrei Gamart, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societatii Artistilor Figurativi din Romania, precum si o mare expozitie de sculptura care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducand impreuna 100 de sculptori romani.