24 de sculpturi din bronz, vechi de 2000 de ani, au fost descoperite in Italia alaturi de artefacte importante. Este o revelatie care va rescrie istoria artei.
24 de sculpturi antice din bronz au fost descoperite in Italia la San Casciano dei Bagi, o localitate mica din provincia toscana Siena, la 160 de kilometri de Roma. Statuile au fost gasite sub ruinele unor bai romane din Antichitate si au fost conservate excelent datorita namolului produs de apa in decursul timpului.
Echipa de arheologi care se ocupa de reconditionarea lor a transmis ca este una dintre cele mai importante descoperiri istorice din ultimii ani si ca sculpturile arata exceptional pentru conditia si vechimea lor.
”Aceasta descoperire exceptionala confirma inca o data faptul ca Italia este o tara plina de bogatii unice si inestimbabile.” a declarat Gennaro Sangiuliano, Ministrul italian al culturii.
Sculpturile au fost descoperite sub aproape 6.000 de monede din aur, argint si bronz care au contribuit in acelasi timp la conservarea lor. Excavatiile arheologice au loc inca din 2019 iar alaturi de sculpturi au fost descoperite si alte artefacte si statui de dimensiuni mai mici.
Cea mai mare parte a statuilor au fost datate intre secolul al II-lea i.e.n. si secolul I e.n., dintr-o perioada de mari transformari in regiune, cand zona toscana antica a trecut de la stapanirea etrusca la cea romana, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Italian al Culturii.
A fost o perioada dominata de conflicte politice si culturale majore iar baile de la San Casciano au devenit un sanctuar ”unic, multicultural si multilingv, o bucata de pace inconjurata de instabilitate politica si razboi” dupa cum anunta arheologii in declaratia oficiala din comunicatul de presa.
”Este o descoperire care va rescrie istoria, un proiect la care au lucrat si continua sa lucreze mai bine de 60 de experti din toata lumea.” a adaugat Jacopo Tabolli, coordonatorul proiectului arheologic si profesor asistent la Università per Stranieri din Siena.
Statuile antice descoperite reprezinta zei din panteonul greco-roman precum Apollo, Atena, Higia iar cercetatorii presupun ca acestea au fost scufundate in apele termale ale bailor in cadrul unui ritual.
”Probabil ca in jurul secolului I e.n. au fost scufundate. Este un ritual pagan prin care oferi ceva apei in speranta ca apa iti va oferi ceva inapoi.” a declarat Tabolli.
In urma cercetarilor arheologice, Tabolli este de parere ca fostele bai romane reprezentau o asezare frecventata de elite locale deoarece arheologii au descoperit inscriptii in latina si etrusca prin care au fost mentionate numele unor familii puternice si bogate.
Sculpturile si artefactele au fost transportate la Institutul Central de Restaurare din orasul Grosseto care se afla in apropiere de San Casciano.
Potrivit informatiilor aparute in presa italiana, acestea vor fi studiate si restaurate folosind tehnici moderne iar in cele din urma, vor fi expuse intr-un muzeu nou finantat de guvernul italiana care se va deschide in San Casciano In Val di Pesa. Viitorul muzeu se afla la 17 kilometri de Florenta si va avea si un fond etnografic important.
In anii urmatori, vor fi studiate si cercetate in detaliu pentru a stabili contextul in care au fost create si indiciile pe care le ofera despre una dintre cele mai importante perioade din istoria artei.