O noua marturie despre Holocaust. Memorialul Stolpersteine are o aplicatie prin care pot fi urmarite povestile din spatele celor 95.000 de pietre comemorative create de sculptorul Gunter Demnig si distribuite peste tot in Europa
Sculptorul Gunter Demnig a creat si depus aproape 95.000 de pietre placate cu alama, denumite Stolperstein, in memoria victimelor Holocaustului, iar fiecare dintre aceste pietre este acum disponibila prin intermediul noii aplicatii a Muzeului Holocaustului, care poate fi descarcata de aici.
„Nici nu-mi pot imagina cei sase milioane de evrei ucisi si intregul concept de Auschwitz”, a spus Gunter Demnig intr-un interviu, citat de publicatia DW.
Acest sentiment i-a inspirat misiunea de-a lungul vietii de a comemora victimele Holocaustului si de a recunoaste si a reda demnitatea celor ale caror nume sunt uitate.
Din 1992, sculptorul Demnig a calatorit in toate colturile Europei pentru a-si aseza „Stolpersteine”, aceste pietre de 10 pe 10 centimetri, plasate pe pavaje care comemoreaza locuitorii caselor care au fost ucisi de nazisti. Fiecare astfel de piatra este cimentata in pavaj de el, iar acum se gasesc in peste 600 de locatii din Europa.
Demnig calatoreste cu un burghiu cu ciocan, o dalta si o mistrie pentru a indeparta pietrele existente, pe care le inlocuieste cu pietrele sale care contin inscriptia placata cu alama.
Sculptorul a depus primul Stolperstein la Köln in 1992, la exact 50 de ani dupa ce Heinrich Himmler, orchestratorul intregii operatiuni a exterminarii naziste, a ordonat deportarea Sinti si a romilor in lagarele de exterminare.
„Cand oamenii vad ca teroarea a inceput in orasul lor, in cartierul lor, poate chiar in casa in care locuiesc – totul devine destul de concret”, a explicat el pentru DW.
Pentru Demnig, arta a avut intotdeauna un mesaj politic. In timpul razboiului din Vietnam, a ridicat un steag american intr-un garaj din Berlin pe care stelele fusesera inlocuite cu cranii. A fost inchis pentru trei ore – si a primit multa atentie publica.
Stolpersteine este o dezvoltare naturala a operei sale care se concentreaza pe urmele lasate de evenimente istorice.
Din anul 2000, Gunter Demnig s-a dedicat complet depunerii de placi memoriale din alama. A inceput la Köln si Berlin si mai tarziu a extins proiectul in Polonia, Austria, Tarile de Jos, Franta, Ucraina, Ungaria si alte tari europene de unde nazistii au deportat oameni in lagarele mortii.
Activitatea sa se concentreaza asupra tuturor victimelor Holocaustului, de la evrei, Sinti si romi pana la homosexuali si prizonieri politici. Felul in care a gandit acest omagiu este legat si de faptul ca atunci cand cineva vrea sa citeasca inscriptia, trebuie sa se incline mai intai in fata victimei.
Informatiile despre victime le are de la Institutul pentru Istoria Evreilor Germani din Hamburg, dar proiectul sau este sustinut si de o retea de voluntari care sponsorizeaza pietrele si obtin autorizatii de la autoritatile locale. Fiecare piatra costa 120 de euro pentru a acoperi materialul si logistica, iar cel mai adesea, sunt comandate de descendentii victimei.
Mai jos puteti descoperi si alte initiative artistice recente de rememorare a perioadei Holocaustului.