Un traseu de 700 de km destinat plimbarilor a fost deschis in Canada – drumul ofera peisaje spectaculoase si opriri gastronomice. In Romania avem Via Transilvanica, un proiect similar
Traseul de 700 de km, cunoscut sub numele de The Island Walk, se desfasoara in jurul Insulei Printului Eduard din Canada, pe coasta de est. Traseul cuprinde o multitudine de locuri unde se pot face opriri la plaje cu nisip, puncte de vedere pitoresti, localitati mici fermecatoare, dar si o incursiune in bucataria locala – stridii, rulouri de homar si alte preparate din fructe de mare.
Daca vreti sa va aventurati, The Island Walk dureaza aproximativ 32 de zile pentru a se finaliza, dar calatorii pot incepe sau opri oriunde pe parcurs. Gandit mai degraba pentru turistii care vor sa se reconecteze la natura si sa adopte slow tourism, „La fel ca Camino de Santiago, The Island Walk iti va oferi timp sa incetinesti si sa fii prezent in gandurile tale, la calatoria zilnica, in timp ce experimentezi frumusetea simpla a insulei din jurul tau”, a declarat creatorul Island Walk, Bryson Guptill, pentru publicatia Travel and Leisure.
Traseul trece si prin cele mai cunoscute orase ale Insulei Printului Eduard, Charlottetown (unde veti gasi aeroportul international) si Summerside, avand numeroase optiuni de cazare in hanuri si hoteluri partenere, care au incluse servicii de transfer al bagajelor atunci cand schimbati cazarea.
Cea mai buna perioada de explorat The Island Walk este de la mijlocul lunii mai pana la sfarsitul lunii octombrie, iulie si august fiind lunile cele mai aglomerate.
Din programul artistic al traseului fac parte si spectacolele de la Victoria Playhouse, cel mai longeviv teatru mic de pe insula. Pentru gurmanzi si nu numai, exista si Muzeul Canadian al Cartofilor din O’Leary, unde nu este doar istorie, ci si meniu de incercat pe baza de cartofi – inclusiv poutine, un fel de mancare cu cartofi prajiti, sos si multa branza.
Si in Romania a fost inaugurat un traseu similar, Via Transilvanica, un proiect la care o organizatie non-guvernamentala a lucrat peste 4 ani de zile, si cuprinde 1400 km, de la Dunare pana in nord, la Manastirea Putna.
„Drumul care uneste” – motto-ul Via Transilvanica inseamna un traseu de 1.400 de kilometri care trece prin 10 judete (Suceava, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Brasov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caras-Severin si Mehedinti) si este impartit in sapte tinuturi cultural-istorice.
Via Transilvanica porneste de la manastirea Putna, urmand potecile abrupte ale Bucovinei, ale carei obcine spectaculoase insotesc drumetul spre Tinutul de Sus, prin prima poarta a Transilvaniei. Traseul continua pe Valea Muresului, spre Terra Sicolorum. Arhitectura specifica se schimba treptat, drumul patrunzand in Tinutul Sasilor, cu satele specifice si bisericile fortificate. Via Transilvanica ajunge apoi spre Terra Dacica, iar prin Poarta de Fier a Transilvaniei spre Banatul Montan si pana la Dunare, pe care o intalneste la Drobeta-Turnu Severin. Toate informatiile despre Via Transilvanica sunt disponibile aici.