Skip to content

Spectacolul „Lacul lebedelor” in versiunea coregrafica a lui Oleg Danovski e remontat la Opera Nationala Bucuresti. Premiera are loc in weekend, cu prim-balerina Cristina Dijmaru in rolul Odette/Odile si Bogdan Canila in rolul lui Siegfried.

Premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia si coregrafia Oleg Danovski, adaptarea si punerea in scena Oleg Danovski Jr., va avea loc sambata, de la ora 18.30, cu prim-balerina Cristina Dijmaru in rolul Odette/Odile si Bogdan Canila in rolul lui Siegfried.

Intr-un material amplu dedicat balerinului si coregrafului Oleg Danovski, agentia de presa Agerpres noteaza ca la 7 noiembrie 1957 a avut loc un eveniment in lumea baletului clasic romanesc, premiera la Teatrul de Opera si Balet din Bucuresti a spectacolului ”Lacul lebedelor”, in patru acte, regia apartinandu-i maestrului Oleg Danovski. La momentul respectiv, rolul principal Odette/Odille a fost interpretat de balerina Irinel Liciu.

Montarea din 1957 a spectacolului Lacul lebedelor semnata de Oleg Danovski a fost apreciata in numeroase turnee drept una dintre cele mai bune din lume.

Agerpres mai subliniaza ca spectacolul „Lacul lebedelor” a avut numeroase turnee: Italia (1963); fosta Uniune Sovietica (1965); Atena (1966); Havana, Cuba (1967); Spania (1968); Portugalia (1969); Varsovia (1976). Robert Helpmann avea sa-l invite sa monteze la Londra „Lacul lebedelor”, apreciind spectacolul realizat de Oleg Danovski ca fiind una dintre cele mai reusite versiuni din lume.

„Rareori publicul venetian a avut ocazia sa asiste la un spectacol de mare clasa ca acela cu Lacul lebedelor prezentat de baletul Teatrului de Opera si Balet din Bucuresti, cu o coregrafie de absoluta noutate semnata de Oleg Danovski”, nota ziarul ‘La Venezia’ in iulie 1963, mentioneaza Agerpres.

Acum, Oleg Danovski Jr. pune in scena o noua interpretare a spectacolului, dupa indicatiile coregrafice si regizorale ale tatalui sau, cu propria adaptare.

In cartea sa, „Dirijorul de lebede“, maestrul Oleg Danovski marturisea: „Am vazut-o pe mama dansand si m-am indragostit de dans. Fiul meu, Oleg jr, m-a vazut pe mine dansand, pe mama lui, Gabriela, si imi place sa cred ca s-a indragostit de dans“.

In aceasta perioada, pe scena ONB se joaca si spectacolul „Spargatorul de nuci”, tot in regia si coregrafia lui Oleg Davoski, adaptat de fiul sau.

„Lacul lebedelor” a avut premiera mondiala pe 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoi din Moscova, unde nu a fost bine primit. Abia in 15 ianuarie 1895, cu o noua coregrafie realizata de Marius Petipa si Lev Ivanov, spectacolul a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

„Lacul lebedelor” a fost compus de catre Ceaikovski in perioada 1875 – 1876 si are la baza un libret de Vladimir Beghicev si Vasili Geltzer, care reda tematica victoriei binelui asupra raului si a dragostei adevarate asupra raului, avand in centru prezenta “fetei-lebada”, simbol al puritatii si feminitatii si pe al ei iubit Siegfried, a carui iubire reuseste sa spulbere vraja care o tinea captiva.

Una dintre cele mai frumoase povestiri folclorice rusesti, „Rata alba”, a influentat intr-o mare masură „Lacul lebedelor”. Contemporanii lui Ceaikovski au afirmat ca acesta a prezentat de-a lungul vietii un mare interes pentru viata lui Ludwig II al Bavariei, a carui tragica poveste este simbolizata prin lebada din opera compozitorului.

Pana acum, pe scena Operei Nationala Bucuresti, publicul a putut viziona versiunea lui Gheorghe Iancu, care a avut premiera in 2008.

Biletele sunt disponibile pe http://tickets.operanb.ro/  si de la Casa de Bilete a Operei Nationale Bucuresti. Urmatoarele reprezentatii vor avea loc in 20 si 30 noiembrie, ora 18:30, apoi in 16 decembrie 2022.

Citește în continuare