Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline. Unui tablou nud cenzurat de Artemisia Gentileschi, cea mai mare pictorita a Barocului, ii vor fi inlaturate digital voalurile care imbracau protagonista. Adaugirile au fost facute la 70 de ani distanta de la realizarea tabloului
E momentul tau pentru o pauza de bine. Lumea e mai frumoasa cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.
Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline.
Una dintre lucrarile din 1616 semnate de Artemisia Gentileschi a fost initial un nud, ulterior imbracat, iar acum, restauratorii din Florenta lucreaza la „dezvelirea” nudului, proces care dureaza de sase luni.
Conform specialistilor, voalurile si draperiile din lucrarea „Alegoria inclinatiei” („Allegory of Inclination”) au fost adaugate la aproximativ 70 de ani dupa ce Gentileschi a pictat un nud feminin in marime naturala, despre care se crede ca este un autoportret, in 1616.
Publicatia The Guardian mentioneaza ca initiativa de a dezvalui imaginea pictata initial vine in momentul in care contributia lui Gentileschi la arta baroc italiana primeste o atentie sporita in era #MeToo, pentru realizarile ei artistice si pentru ca a patruns in lumea artei dominata de barbati, dupa ce a fost violata de unul dintre profesorii ei de arta.
„Prin ea, putem vorbi despre cat de importanta este restaurarea operelor de arta, dar si cat de important este sa readucem in prim-plan povestile femeilor”, a spus Linda Falcone, coordonatorul proiectului Artemisia Up Close, citata de The Guardian.
Lucrarea „Alegoria inclinatiei” („Allegory of Inclination”) a fost comandata initial pentru casa familiei lui Michelangelo Buonarroti cel Tanar, stranepotul faimosului artist. Cladirea a devenit ulterior muzeul Casa Buonarroti, iar pictura a fost expusa pana de curand pe tavan.
Echipa de restauratori a lui Elizabeth Wicks foloseste lumina ultravioleta, imagistica de diagnostic si raze X pentru a diferentia miscarile de pensula ale lui Gentileschi de cele ale artistului care a acoperit nuditatea. Publicul poate urmari proiectul „dezgolirii” nudului, care se afla in derulare la muzeu.
Din păcate, restauratorii nu vor putea indeparta voalurile deoarece musamalizarea a fost facuta prea curand dupa original, crescand riscul ca pictura lui Gentileschi sa fie deteriorata in acest proces.
In schimb, echipa planuieste sa creeze o imagine digitala a versiunii originale, care va fi afisata intr-o expozitie in septembrie 2023.
Artemisia Gentileschi a ajuns la Florenta la scurt timp dupa procesul de la Roma al violatorului ei, in timpul caruia tanara de atunci, de 17 ani, a fost nevoita sa depuna marturie cu franghii legate in jurul degetelor care i-au fost stranse progresiv, intr-un test al onestitatii ei.
De asemenea, a trebuit sa suporte o examinare fizica in sala de judecata, in spatele unei perdele, pentru a confirma ca nu mai era virgina. In cele din urma, violatorul ei a fost condamnat si condamnat la opt luni de inchisoare.
„Altcineva ar fi fost zdrobit de aceasta experienta”, a spus Wicks. „Dar Artemisia revine. Ea vine la Florenta. Ea primeste aceasta comanda minunata de a picta o figura nud pentru tavanul Casei Buonarroti. Asa ca le arata oamenilor ceea ce poate face”, subliniaza The Guardian.
Avea 22 de ani cand a pictat „Alegoria inclinatiei”, iar un alt membru al familiei Buonarroti, Leonardo Buonarroti, a decis sa „imbrace” lucrarea pentru a proteja sensibilitatile sotiei si copiilor sai.
Cea mai faimoasa femeie pictorita din istorie este Artemisia Gentileschi. A fost prima femeie a carei opera a fost recunoscuta in timpul vietii si prima femeie acceptata ca membru al Accademia di Arte del Disegno din Florenta in 1616, desi a fost aproape analfabeta.
Artemisia Gentileschi (1593-1653) s-a nascut in Roma si a lucrat in Florenta, Venetia, Napoli si in Londra pentru cei mai mari mecena ai vremurilor.
A fost fiica unuia dintre celor mai mari pictori ai vremurilor, Orazio Gentileschi, care a pregatit-o sa devina artista. In cartile de istorie, povestea celor doi este similara cu schimbul de roluri care s-a intamplat intre Diego Rivera si sotia lui, Frida Kahlo. Desi pe parcursul vietii au stat in umbra barbatilor, schimbarile sociale le-au transformat pe Artemisia si Frida in simboluri feministe in lumea artei si nu numai, devenind mai populare decat tatal, respectiv sotul ei.
Este cunoscuta ca unul dintre principalii urmasi ai miscarii Caravaggiste din Europa, cei care imitau stilul clar-obscur al lui Caravaggio.
Stilul ei a devenit unic printr-o perspectiva feminina exprimata prin teme ocolite de sexul opus. Obisnuia sa picteze femeile ca fiinte umane in vremuri in care acestea apareau in tablouri sub forma unor stereotipuri: rolul matriarhal, rolul de zeita sau muza, o postura obedienta sau puternic sexualizata. Deseori, eroinele din tablourile ei imprumutau din fizicul artistei, lucru interpretat de specialisti ca un simbol al nevoii de afirmare al femeilor in arta.
Un alt subiect care i-a marcat opera lui Gentileschi a fost violul prin care a trecut in tinerete. Episodul traumatizant i-a fost cauzat de Agostino Tassi, un artist angajat sa o invete perspectiva arhitecturala si pictura. Artista l-a dat in judecata pentru agresiune sexuala iar acesta a fost incarcerat pentru opt luni.
Lucrarile create ulterior incidentului au inclus scene care reflectau traumele artistei. Unul dintre tablourile pictate intre 1612-1613 descrie scena biblica a vaduvei evreice Judith care si-a salvat orasul dupa ce l-a imbatat si l-a decapitat pe Generalul Babilonian Holofernes, inamicul Israelului. Desi a fost o tema pictata si de Caravaggio si de Rubens, versiunea Artemisiei a fost mai agresiva, cu un accent pe placerea gasita in razbunare.
Artemisia a beneficiat de patronajul familiei De Medici, a corespondat cu Galileo Galilei si a lucrat la Curtea Regelui Charles I al Angliei alaturi de tatal ei, Orazio, care devenise pictorul preferat al monarhului. Acestia au decorat tavanul din Casa Reginei din Greenwich cu „Triumph of peace and the arts”, un tribut adus Reginei Henrietta Maria. Regele a invitat-o la Curte dupa ce adaugase una dintre autoportretele ei in colectia sa personala, „Self Portrait as the allegory of painting”.
In ultimii ani, operele Artemisiei au inceput sa fie redescoperite si evaluate la sume extraordinare. In epoca, Artemisia a avut un mare succes ca pictorita, desi traia intr-o societate patriarhala unde scena artistica era dominata de barbati.
In 2017, lucrarea ”Autoportret cantand la luta” a fost vanduta pentru o suma de 2,4 milioane de euro iar in 2018 o alta pictura, ”Autoportret ca Sfanta Ecaterina de Alexandria” a fost cumparata de National Gallery din Londra la o suma record de 4,3 milioane de euro, fiind cea mai scumpa pictura din epoca moderna timpurie realizata de o femeie artist.
In lucrarile timpurii ale Artemisiei se poate observa influenta stilului lui Caravaggio prin zonele de lumina si umbra accentuate prin care s-a obtinut asa numitul efect de clarobscur. Unele dintre picturile artistei ofera o perspectiva brutala a povestilor biblice si mitologice iar multe dintre ele au ca personaje protagoniste femei puternice care lupta impotriva nedreptatii. In unele dintre acestea subiectele reprezinta femei care manuiesc cutite si sabii impotriva barbatilor, cum este cazul lucrarilor ”Iudita si Holofern” sau ”Iaela si Sisera”.
In prezent se afla in lucru un serial despre povestea spectaculoasa a vietii Artemisiei.
Povestea Artemisiei este impresionanta din doua puncte de vedere. In primul rand, a reusit sa se impuna intr-o lume dominata strict de barbati iar talentul urias pe care l-a antrenat in atelierul tatalui sau, Orazio Gentileschi, i-a adus recunoastere in timpul vietii.
Al doilea punct de vedere este si unul dintre motivele care va inspira serialul dramatic produs de CBS. Artista a fost violata la varsta de 17 ani de Tassi, pictorul angajat de tatal ei sa o ajute in formarea artistica. Tatal ei a lansat procesul in numele ei, folosind argumentul „bunurilor variate”. Tassi a fost gasit vinovat, a petrecut cateva luni in inchisoare si urma sa fie exilat din Roma, lucru care nu s-a mai intamplat.
Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline si totul e mai frumos atunci cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.
New York e o stare de spirit, traita la superlativ. Maybelline isi gaseste inspiratia in pulsul metropolei, încurajandu-ne să exploram si sa ne afirmam creativitatea, pentru ca „if it last it NY it lasts anywhere”…
Uplift yourself si descopera produsele cu formule avansate si texturi revolutionare care iti transmit energia vibranta a New Yorkului si curajul de a fi tu insuti.