Germania ofera tinerilor de 18 ani un voucher cultural de 200 de euro. O initiativa similara a fost aprobata in Republica Moldova. In Romania, nu exista momentan astfel de beneficii
Guvernul german incurajeaza tinerii sa traiasca experiente culturale, oferind incepand de anul viitor un „pasaportul cultural” (Kulturpass), un cadou aniversar pentru 750.000 de persoane care vor implini 18 ani in 2023.
Kulturpass va fi sub forma unui voucher electronic, iar potrivit ministrului german de Finante, Christian Lindner, va putea fi folosit intr-un interval de doi ani pentru orice act cultural: teatru, concerte, cumpararea de carti sau muzica.
Tichetele sunt gestionate prin intermediul unei aplicatii si al unui site, care duc spre o platforma virtuala de unde pot fi procurate bilete la evenimente artistice, precum si produse culturale.
Marile platforme online, precum Amazon sau Spotify, au fost excluse din program, fiind preferate organizatiile mici. Conform informatiilor aparute in presa, costul pe care il va suporta guvernul german este estimat la 100 de milioane de euro, suplimentar fata de bugetul alocat culturii, de 2,3 miliarde de euro.
Guvernul german urmeaza, astfel, exemplul Frantei, Italiei si Spaniei, care au introdus programe similare destinate tineretului.
Franta acorda 300 de euro fiecarui tanar, iar programul este in plina desfasurare in acest an. Guvernul lui Macron a propus aceasta idee pentru prima data in 2019 dar a avut opozanti care au sustinut ca programul este prea scump si comercial. Initial trebuiau sa fie alocati 500 de euro pentru fiecare voucher, dar s-a decis reducerea voucherului in doua versiuni: liceenii vor primi 200 de euro, iar mai apoi cand vor implini varsta de 18 vor primii cealalta parte de 300 de euro pentru a fi folositi pe parcursul urmatorilor 2 ani.
In Spania, se acorda tinerilor un voucher cultural de 400 de euro la implinirea varstei de 18 ani, iar statisticile arata ca 57,6% din cei care au implinit 18 ani in 2022 si-au activat voucherele in primul an.
Italia ofera tinerilor un voucher de 500 de euro, adresat celor care au cel putin 18 ani, iar pana acum, 83% din beneficiari au cheltuit banii pe carti, produse muzicale si bilete la concerte, potrivit ministerului italian al Culturii, mentioneaza The Guardian.
Si in Republica Moldova a trecut in aceasta vara o initiativa de incurajare a consumului cultural de catre tineri.
Tinerii din Moldova vor primi, la implinirea varstei de 18 ani, suma de 1.000 de lei pentru a merge la concerte, teatre, muzee. Proiectul de lege care prevede acordarea voucherelor culturale incepand cu anul 2023.
In Romania nu exista inca o initiativa similara, doar un proiect de lege cu privire la acordarea de vouchere culturale elevilor din invatamantul preuniversitar.
In contextul voucherelor culturale din Republica Moldova, informatie publicata din vara lui 2022, Ministrul Culturii din Romania, Lucian Romascanu, a declarat ca isi doreste sa existe si in tara noastra o initiativa asemanatoare, prin care primariile sa acorde vouchere culturale la evenimente aparent gratuite, organizate de autoritatile locale din banii contribuabililor.
„Ar trebui să facem acea lege a voucherelor culturale astfel incat primaria sa dea, la inceputul anului, fiecarui contribuabil un carnet cu vouchere incat, cand ma duc la un spectacol in Piata Mare a orasului (Sibiu – n.r.) sa dau o bucatica din voucherul acela, sa inteleg ca platesc ceva. Pentru ca tindem sa asociem arta cu gratuitatea si daca e ceva pe bani, nu ne ducem. (…) E bine sa lasam arta in orice forma a ei catre public, pentru ca fara public nu exista”, a afirmat Romascanu pe 26 iunie 2022, potrivit Agerpres.
Din 2021, un proiect de lege privind acordarea de vouchere culturale elevilor din invatamantul preuniversitar din Romania a fost depus in Parlament, insa legea nu a fost pana acum promulgata.