Bob Dylan a scos la vanzare noua lui carte cu autograf la pretul de 600 dolari. Cartea se vinde cu autograf, insa fanii s-au suparat pentru ca artistul a folosit o metoda electronica de a semna
Bob Dylan a publicat de curand o noua carte, „Filosofia cantecului modern” – titlul original „The Philosophy of Modern Song”, pentru care fanii au platit 600 de dolari o copie cu autograful artistului, fiind disponibile la vanzare doar 900 de astfel de exemplare. Surpriza a fost cand acestia au descoperit ca semnatura artistului era imprimata electronic, cu functia Autopen.
Distributia cartilor a inceput de la sfarsitul saptamanii trecute, iar fanii au comentat intens acest gest, mai ales pentru ca nu au primit exact ceea ce au platit. Cartile au venit insotite de o scrisoare a CEO-ului editurii, prin care se atesta autenticitatea semnaturii lui Dylan.
„Filosofia cantecului modern” este prima carte publica de Bob Dylan de la „Chronicles: Volume One” din 2004 si de la castigarea Premiului Nobel pentru Literatura in 2016.
Presa de specialitate mentioneaza ca Bob Dylan a inceput sa lucreze la carte in 2010 si ofera o perspectiva noua asupra muzicii, fiind o lucrare de peste 60 de eseuri care se concentreaza pe melodii ale altor artisti, de la Stephen Foster, Elvis Costello, Hank Williams, la Nina Simone.
Prin acest volum, Dylan analizeaza ceea ce el numeste capcana rimelor usoare, descompune modul in care adaugarea unei singure silabe poate diminua o melodie si chiar explica modul in care bluegrass-ul se leaga de heavy metal. Aceste eseuri sunt scrise în proza unică a lui Dylan.
Cartea are aproximativ 150 de fotografii, precum si o serie de riff-uri care, luate impreuna, seamana cu un poem epic.
Bob Dylan este primul muzician din istorie distins cu premiul Nobel pentru Literatura in 2016, iar poeziile sale au fost publicate si in Romania, in colectia intituala „Bob Dylan. Suflare in vant. 100 de poeme traduse de Mircea Cartarescu”, la editura Humanitas.
In 2020, odata cu lansarea albumului sau „Rough and Rowdy Ways”, Dylan a devenit primul artist care a avut un album care a ajuns in Top 40 Billboard in fiecare deceniu din anii 1960 pana in prezent.
Bob Dylan este un artist complet, care si-a conturat pasiunea pentru desen in timp ce compunea muzica, canta vocal sau instrumental, acesta folosind des muzicuta, chitara, chitara bas, pianul si orga electronica in concertele sale.
Dylan a facut primele lucrari din zona artei vizuale la inceputul anilor 1960. Cateva desene au ajuns in atentia publicului cu coperte de albume precum „Music from Big Pink” (1968) si „Self Portrait” (1970). In 1974, Dylan a petrecut doua luni studiind arta cu tutorele scolii Ashcan, Norman Raeben, care a dezvoltat un concept filosofic depre importanta „onestitatii perceptive” – pictand viata asa cum se vede, nu imaginat. Dylan spune despre acest timp: „Mi-a pus mintea, mana si ochiul impreuna, intr-un mod care mi-a permis sa fac constient ceea ce am simtit inconstient”, noteaza Castle Fine Art, una dintre galeriile care ii vand lucrarile.
Arta lui Bob Dylan a fost asemanata cu cea a lui Pablo Picasso, criticii aplaudand susccesiunea colectiilor sale, care includ „The Beaten Path”, „The Drawn Blank Series”, „Train Tracks”, „Mondo Scripto” si „The Brazil Series”.
Contributiile lui Dylan la cultura mondiala au fost recunoscute si onorate cu multe premii. Printre acestea se numara un premiu al Academiei pentru piesa sa „Things Have Changed”, care a aparut in filmul din 2000 Wonder Boys, alaturi de 12 premii Grammy si un premiu special Pulitzer pentru „impactul profund asupra muzicii populare si culturii americane”. Alte premii includ Kennedy Center Honor prezentata de fostul presedinte Bill Clinton, Medalia prezidentiala a libertatii prezentata de fostul presedinte Barack Obama si Premiul Nobel pentru Literatura.
In ultimele sase decenii, artistul a lansat peste 50 de albume si a scris peste 500 de melodii, unele dintre cele mai faimoase fiind „Blowin ‘In The Wind”, „The Times They Are A-Changin” si „Like A Rolling Stone” ‘, care au fost reinventate vizual pentru prima data in colecția sa Mondo Scripto.
Melodiile sale au fost acoperite de peste 6.000 de ori de artisti atat de diversi precum Duke Ellington, Jimi Hendrix, Guns N ’Roses, Stevie Wonder, Rod Stewart, Red Hot Chili Peppers, Bob Marley, Pearl Jam, Neil Young, Adele sau U2.
Influenta lui Bob Dylan asupra muzicii pop nu poate fi contestata. Acesta a pus bazele mai multor scoli de compozitori, a redefinit meseria de vocalist si a scos in evidenta mai multe subgenuri pop, printre care folk-rock electro sau country-rock. Multe dintre cantecele lui Dylan au devenit creatoare de standarde, iar cele mai bune albume ale sale sunt in panoplia muzicii rock&roll.