gen.OM, spectacol de animatie despre femei intr-o lume a barbatilor, este disponibil online gratuit timp de 48 de ore. Spectatorii pot alege din ce perspectiva sa vada show-ul
Pe 24 si 25 noiembrie, Teatrul Independent Magic Puppet din Cluj-Napoca pune la dispozitie online, gratuit spectacolul „gen.OM”, un spectacol de animatie, destinat publicului matur, care isi propune o incursiune plina de umor printre cateva dintre manifestarile patriarhatului in societatea contemporana.
Spectacolul va fi disponibil timp de 48 de ore, iar video-ul va fi interactiv. Spectatorii vor putea alege perspectiva din care sa vizioneze spectacolul: din public sau din culise, accesand urmatorul link: https://youtu.be/CHkfL-eAIu4
Organizatorii cred ca intr-o era in care promovarea egalitatii dintre barbati si femei este pretutindeni, de la reclame televizate, la concepte de culturi organizationale, situatia nu este altceva decat o strategie de marketing, in cel mai bun caz.
In realitate, diferentele inca sunt prezente, in detalii mici, care insa se aduna, iar discrepanta dintre barbat si femeie continua sa existe. Patriarhatul inca domneste, iar spectacolul „gen.OM” doreste sa fie inca un semnal de alarma.
„Abia dupa Al Doilea Razboi Mondial femeile au primit in mare parte din lume dreptul la vot, adica, dreptul de a avea o parere. Bunica mea este una dintre femeile care nu a avut pe toata durata vietii ei dreptul legal de a avea o parere. Bunica mi-a educat parintii. Eu fac parte din a doua generatie de femei care stiu ca am dreptul sa vorbesc liber. Trecutul mi se pare atat de aproape si il simt in mine si in jurul meu. In perioada aceasta un barbat mi se adreseaza constant folosind apelative precum: iubita, draga, scumpica. Nu este iubitul meu, prietenul meu sau vreo cunostinta apropiata. Imi este dificil sa ii articulez ca felul in care imi vorbeste este condescendent si trebuie sa se opreasca. Sexismul internalizat imi opreste gandurile in gat dar vreau sa le fac auzite. Este necesar sa vorbim deschis despre acest subiect. Pentru ca daca nu vorbim deschis despre felul in care se simte jumatate de populatie cu speranta ca putem schimba asta, este aberant sa visam la schimbari sociale care vizeaza minoritatile”, a explicat Delia Gavlitchi, regizoare.
Textul nu are un fir narativ clasic. Este compus din mai multe scene (fara legatura narativa una fata de cealalta) menite sa ilustreze diverse manifestari ale patriarhatului in vietile noastre de zi cu zi, de la cele mai banale si, aparent inofensive, la cele mai agresive.
„Exact asta veti regasi in text: cateva exemple de manifestari ale patriarhatului. Faptul ca pentru mare parte din istorie, femeile nu au avut drepturi si au fost catalogate ca niste subfiinte, daca nu chiar niste obiecte, s-a reflectat in toate ariile vietii. Din pacate, inca este nevoie sa vorbim despre acest subiect. Parca din ce in ce mai mult, in ultimii ani. Avem baieti preadolescenti si adolescenti care vizioneaza tot felul de neaveniti care ii invata ca femeile trebuie sa stea in banca lor, ca ele nu au voie sa se bucure de sex, ca femeile nu mai au nicio valoare dupa 25 de ani si, cel mai grav dintre toate, ca ei sunt in masura sa stabileasca valoarea unei femei. Trebuie sa existe o replica la toate aceste ineptii. Vorbim de calitatea existentei unei bune bucati din populatia globului, totusi”, a adaugat Ana Cucu Popescu, autoarea textului.
Scenografia este semnata de Florin Suciu, papusile au fost create de Razvan Chendrean, muzica de Max Anchidin. In distributie sunt Andreea Ajtai, Florin Suciu, Oana Tamas, Viktor Hegedüs
Asociatia Magic Puppet este o organizatie care are ca scop promovarea artei papuseriei si a magiei scenice publicului larg, indiferent de varsta.
Principalele activitati ale organizatiei includ crearea si desfasurarea de spectacole educative pentru copii, realizarea de ateliere socio-educative pentru tineri si implicarea voluntarilor in proiectele noastre de educatie prin proiecte culturale.
Inca de la infiintare, Magic Puppet si-a desfasurat preponderent activitatea in mediul rural, functionand ca o companie de teatru ambulant, activitatea de baza, spectacolele, fiind nu de putine ori completata de scurte discutii cu copii despre ce inseamna teatru/teatru de papusi, demonstratii de manuire s.a. Astfel s-a creat nevoia de proiecte adresate comunitatilor defavorizate.
Incepand din anul 2019, Magic Puppet si-a deschis sediul pe Bulevardul Eroilor nr.16, unde au loc saptamanal spectacole si ateliere.