Program cultural pentru mini-vacanta de 1 Decembrie. Parada militara de la Arcul de Triumf, muzee deschise si targuri tematice
Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita la 1 decembrie, data care marcheaza un moment important din istoria romanilor, cel in care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Romania, in 1918. Aceasta data a fost stabilita printr-o lege promulgata in 1990, anterior, in perioada 1866-1947, Ziua Nationala a fost sarbatorita pe 10 mai, apoi, intre anii 1948 si 1989, pe 23 august.
Unul dintre cele mai importante evenimente anuale care celebreaza Ziua Nationala a Romaniei este Parada Militara organizata in Piata Arcului de Triumf din Bucuresti.
Anul acesta, peste 1.500 de militari si specialisti, precum si aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa joi, 1 decembrie, incepand cu ora 11.00, la parada militara. La inceputul ceremoniei se va intona Imnul National al Romaniei, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in memoria eroilor romani cazuti pe campurile de batalie.
Desi 30 noiembrie si 1 decembrie sunt zile libere, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie si Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” vor fi deschise in aceasta perioada.
La Muzeul National de Arta al Romaniei, din 1 decembrie poate fi vizitata expozitia temporara „O istorie uitata. Sindicatul Artelor Frumoase din Romania”, care se desfasoara in Sala cu Alveole – corpul Stirbei.
Expozitia cuprinde peste 150 de lucrari de pictura, sculptura, grafica si documente ce ilustreaza activitatea primelor organizatii artistice din Romania: Societatea Generala a Artistilor din Romania (1908-1909), Sindicatul Artelor Frumoase (1922-1940) si Noul Sindicat al Artelor Frumoase (1944-1950).
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” anunta un program special de vizitare, in perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, cand va avea program de la 10.00 la 18.00 (miercuri, joi, vineri) si pana la 19.00 (sambata si duminica).
Expozitia permanenta este structurata in principal in jurul ideii, dezvoltate de Antipa, a prezentarii ecosistemelor prin diorame, permitand astfel o „calatorie” prin diverse habitate naturale din tara si din lume, cu fauna lor caracteristica.
Muzeul a luat fiinta la 3 noiembrie 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colectii importante, incluzand monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, fosile, moluste, pesti, pasari si mamifere, precum si opere de arta.
Desi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturala, muzeul a devenit o institutie mixta, adapostind antichitati, tablouri vechi si curiozitati naturale.
Sediul actual a fost proiectat si construit datorita lui Dr. Grigore Antipa, director in perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atat prin modul de expunere, cat si prin rolul si activitatea sa. De asemenea, prin eforturi sustinute Grigore Antipa a imbogatit substantial colectiile institutiei cu piese valoroase din toate colturile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datoreaza si realizarea in Bucuresti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.
Pe langa expozitiile permanente ale muzeului, puteti descoperi si expozitia temporara dedicata „Creaturi ascunse”, unde veti putea studia comportamentul unora dintre cele mai temute specii veninoase din lumea animala. Expozitia pune la dispozitia vizitatorilor informatii despre obiceiurile si principalele lor caracteristici, cum se adapteaza ele la mediul inconjurator, rolul pe care il joaca in ecosistem, precum si modul in care specialistii le studiaza.
La Muzeul de Istorie, puteti descoperi Dacia – ultima frontiera a romanitatii”, expozitia care cuprinde 1400 de ani de istorie, intr-un efort comun depus de 45 de muzee nationale si din Republica Moldova, avand la baza conceptul expozitional materializat in „Tezaure arheologice din Romania. Radacini dacice si romane”, realizat, in anul 2021, la Muzeul National de Arheologie din Madrid.
Aceasta este cea mai mare expozitie sintetica dedicata civilizatiei getilor si dacilor, a celei romane precum si a celor ale primilor migratori in acest spatiu, organizata in ultimii 25 de ani, printr-un efort a 45 de institutii muzeale din Romania si Republica Moldova, proiect coordonat de Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Firul expozitiei este acela al impletirii si influentarii reciproce a civilizatiilor, al transformarilor profunde, al framantarilor de creatie si adaptare ce au ca finalitate crearea unei identitati culturale, pe un traseu temporal care dureaza de la sfarsitul primei epoci a fierului pana la zorii actualei civilizatiei europene.
Doua concerte ale Orchestrei Simfonice a Filarmonicii ‘George Enescu’, prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei, vor avea loc, la Ateneul Roman, pe 29 si 30 noiembrie, de la ora 19,00, sub bagheta dirijorului sau principal, Gabriel Bebeselea.
In ipostaza solistica se vor afla Rafael Butaru – vioara; Madalinas Fara – violoncel; Doris Iorga – oboi; Laurentiu Darie – fagot; Dan si Alexandru Abramovici – clarinet; Ion Bogdan Stefanescu – flaut si Laurentiu Sima – tuba.
Seria de evenimente reunite sub genericul „Muzeul Satului in… sarbăaoare. Targ de cadouri” va avea loc intre 30 noiembrie si 6 decembrie.
Programul targului de la Muzeul Satului va debuta cu un targ cu obiecte si bucate traditionale romanesti: de la papusi la icoane, de la instrumente muzicale la vase din lut, de la colaci si paine cu maia la miere, cozonaci, muraturi, dulceturi si zacusca, sucuri naturale si siropuri de leac, cadouri pentru cei dragi de la mesterii veniti din intreaga tara.
Targul de Craciun este deja in Piata Constitutiei, unde peste 70 de casute din lemn sunt disponibile pentru vizitatori, de unde puteti alege dintre cadouri specifice sarbatorilor de iarna, jucarii, obiecte handmade, suveniruri traditionale si produse alimentare.
Copiii au spatii dedicate activitatilor si jocurilor interactive pe tot parcursul targului, iar Casuta lui Mos Craciun creeaza o atmosfera de basm unde sunt intampinati de spiridusi, stau de vorba cu Mos Craciun si isi pot face poze. Pe langa colinde si cantece traditionale, vor avea loc si spectacole de datini si obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale tarii. Accesul este gratuit.
Este deschis si targul din cartierul Drumul Taberei, „West Side Christmas”, organizat de grupul UNTOLD, tot cu acces gratuit.