Samuel L. Jackson e intr-o disputa publica cu Quentin Tarantino pe tema filmelor Marvel despre care Tarantino spune ca promoveaza personajele si nu actorii. In trecut, Martin Scorsese a spus ca „Filmele Marvel nu sunt cinema” iar James Cameron: „Nu asa se fac filmele”.
In ultimul deceniu, pe masura ce filmele Marvel au avut incasari record in box office iar succesul lor a dominat industria cinematografia americana si mondiala, mai multi regizori si cineasti deveniti celebri in epoca pre-Marvel si-au manifestat lipsa de respect fata de productiile cu supereroi.
O disputa pe aceasta tema se desfasoara zilele acestea in Hollywood intre Quentin Tarantino – regizor dublu-premiat cu Oscar care a comentat recent pe marginea acestui subiect – si Samuel L.Jackson care i-a oferit un raspuns pe masura.
Disputa dintre ei este neobisnuita deoarece sunt buni prieteni si colaboratori, Jackson a jucat in 6 din cele 10 filme regizate de Tarantino pana acum, inclusiv „Pulp Fiction”, „Kill Bill: Volume 2” si „Inglorious Basterds”.
Invitat recent in cadrul emisiunii The View, Jackson a raspuns cu o intrebare retorica: „Care a fost mereu si continua sa fie semnul unui star de cinema? Locuri in cinema?”
Disputa dintre cele doua legende hollywoodiene a inceput dupa afirmatiile lui Tarantino intr-un interviu acordat podcastului „2 Bears, 1 Cave”. Cineastul s-a declarat impotriva „Marvel-izarii Hollywood-ului” si a insistat asupra ideii ca actorii francizelor Marvel nu sunt cu adevarat staruri de cinema.
Ulterior, intr-un interviu acordat New York Times, Tarantino a subliniat si faptul ca nu va regiza niciodata un film al francizelor Marvel: „Trebuie sa fii un angajat la comanda pentru a face astfel de filme. Iar eu nu sunt angajat la comanda. Si nu caut un job.”
Cineastul a comparat influenta pe care o au filmele cu supereroi in cinematografia moderna cu popularitatea musical-urilor din anii ’60. Ideea lui Tarantino este ca publicul merge la filmele Marvel pentru a vedea personajele si nu actorii sau prestatiile actoricesti.
Jackson a raspuns intr-un mod critic la adresa declaratiilor lui Tarantino intr-o aparitie in cadrul emisiunii „The View”.
„Ai nevoie de un actor pentru a juca acele personaje specifice. Care a fost mereu si continua sa fie semnul unui star de cinema? Locuri in cinema? Despre ce vorbim aici?” a declarat Jackson care joaca rolul Nick Fury in cea mai de succes serie dintre francizele Marvel: „Avengers”.
Actorul a adaugat ca „Nu este o controversa atat de mare pentru mine care stiu ca acesti actori sunt staruri de cinema. Chadwick Boseman a fost Black Panther. Nu poti sa dezbati acest lucru, iar el a fost un star de cinema.”
Desi in prezent Tarantino se declara impotriva francizelor de tip Marvel, la un moment dat s-a aflat in discutii pentru a regiza un film din seria „Star Trek” pe un scenariu scris de Mark L.Smith insa ideea nu s-a materializat pana la urma.
Merita mentionat ca Tarantino a declarat ca isi va incheia cariera dupa al 10-lea film pe care il crea. Desi a fost lansat in doua parti, „Kill Bill” este privit ca un singur film in numaratoarea cineastului american. Astfel, „Once Upon a Time in Hollywood”, cea mai recenta creatie a sa, a fost al noualea lungmetraj de pana acum si ar mai avea un singur film pana la pensionare.
In ultimii ani, Tarantino a lansat doua carti si un podcast despre filme de arhiva in care isi pune in practica pasiunea pentru cinematografia clasica.
Jackson nu a fost singurul actor care a rabufnit la adresa lui Tarantino, actorul Simu Liu din filmul „Shang-Chi” a raspuns de asemenea intr-un mod acid.
Comentariul lui Simu Liu a fost postat pe contul lui de Twitter imediat dupa ce declaratiile lui Tarantino au devenit virale: „Daca Tarantino si Scorsese ar fi fost portarii lumii starurilor de cinema, nu as fi avut niciodata oportunitatea de a fi protagonistul unui film cu incasari de peste 400 milioane de dolari. Sunt uimit de geniul lor cinematografic. Sunt autori transcedentali. Dar nu au dreptul sa strambe din nas catre mine sau catre mine altcineva.”
Mentiunea lui Martin Scorsese in postarea lui Simu Liu are legatura cu afirmatiile lui Scorsese pe aceeasi tema din 2019 cand promova „The Irishman”.
La vremea respectiva, Scorsese a declarat intr-un interviu acordat publicatiei Empire ca nu urmareste filmele Marvel: „Stii, am incercat. Dar nu este cinematografie. Sincer, singurul mod in care pot sa le privesc – oricat de bine ar fi realizate, cu actorii care fac tot ce pot in circumstantele date – este ca niste parcuri de distractii. Nu este acel cinema al fiintelor umane care incearca sa transmita experiente emotionale si psihologice unei alte fiinte umane.”
Ideea „fiintelor umane” accentuata de Scorsese face referire la lipsa de umanizare a super-eroilor Marvel.
Declaratiile lui Scorsese au scandalizat Hollywood-ul si au starnit o multime de regizori care lucreaza pentru Marvel sa reactioneze impotriva lui. Unul dintre raspunsurile devenite virale la vremea respectiva a venit din partea lui James Gunn, cunoscut pentru seria de filme „Guardians of the Galaxy”.
„Martin Scorsese este printre primii cinci cineasti in viata preferati. Am fost scandalizat cand oamenii au protestat impotriva filmului „Ultima tentatie a lui Hristos” fara sa vada filmul macar. Sunt intristat ca acum imi judeca filmele in acelasi mod.”, a afirmat Gunn in 2019.
Comparatia lui Gunn nu a fost tocmai potrivita cu afirmatiile lui Scorsese deoarece filmul la care face referire – „Ultima tentatie a lui Hristos” – a fost pichetat din partea crestinilor conservatori din cauza subiectului religios abordat, nu din cauza calitatii filmului. Dupa ce sute de mii de oameni i-au expus acest lucru lui Gunn prin mesaje directionate catre contul lui de Twitter, regizorul a explicat ca „Ceea ce nu apreciez de fapt este cand oamenii judeca lucruri fara sa le vada macar, fie ca este vorba despre un film cu Isus sau un film de gen.”
La parerile lui Scorsese si Tarantino se adauga si declaratiile lui James Cameron (Titanic, Avatar) din 2018.
„Sper ca vom incepe sa ne saturam de filmele Avengers in curand. Nu o zic pentru ca nu imi plac filmele respective. Este doar ca, hai sa fim sinceri, mai sunt si alte povesti de spus dincolo de barbatii hiper-gonaci fara familie care fac lucruri prin care sfideaza moartea timp de doua ore, distrugand orasele in acest proces. E ca si cum, oy!”, a declarat Cameron in 2018.
Comentariile lui au fost sustinute la vremea respectiva si de Bill Maher de la HBO: „O cultura care considera ca benzile desenate si filmele bazate pe ele sunt meditatii profunde asupra conditiei umane, este o cultura a dracului de tembela. Si daca oamenii se enerveaza cand aud asta, reactia lor nu face altceva decat sa imi demonstreze parerea.”
Luna trecuta, Cameron a vorbit din nou despre filmele Marvel intr-un interviu acordat New York Times in care a spus ca „Nu asa se fac filmele” referindu-se la imaturitatea personajelor si la stereotipurile negative pe care le perpetueaza in randul adolescentilor.
„Cand ma uit la aceste filme mari si spectaculoase – acum vorbesc spre voi, Marvel si DC – nu conteaza ce varsta au personajele, toate se comporta de parca ar fi la liceu. Au relatii, dar in realitate nu au. Dar ce facem cu lucrurile care ne inradacineaza cu adevarat si ne dau putere, iubire si un scop? Aceste personaje nu le experimenteaza si cred ca nu asa se fac filmele. Pentru mine, ca parinte a cinci copii, ma intreb: Ce se intampla cand aceste personaje se maturizeaza si isi dau seama ca au o responsabilitate in afara propriei supravietuiri?”. a declarat Cameron referindu-se la personajele din noul film Avatar.
Merita mentionat ca in 2018 James Cameron a criticat franciza „Avengers” intr-o perioada in care succesul filmului „Avengers: Infinity War” ameninta cele doua recorduri mondiale detinute la vremea respectiva de „Avatar” si „Titanic” in clasamentul lungmetrajelor cu cele mai mari incasari din box office din toate timpurile.
Anterior, Cameron detinea primele doua pozitii in top, fiind urmat de „Star Wars”. Ulterior, ambele filme au fost devansate de „Avengers: Endgame, „Avatar” reusind sa revina pe primul loc in clasament anul trecut.