Doamna de onoare a regretatei regine a Marii Britanii a demisionat dupa reactii rasiste la adresa unei invitate a Reginei Consort Camila. Susan Hussey, doamna care a demisionat, era una dintre apropiatele Reginei Elisabeth si vaduva presedintelui BBC.
Doamna de onoare a regretatei regine a Marii Britanii a demisionat si si-a cerut scuze dupa ce o invitata de culoare la o receptie oferita de regina consort s-a simtit traumatizata si agresata emotional dupa ce a intrebat-o in repetate randuri de unde „provine cu adevarat”.
Ngozi Fulani, fondatoarea organizatiei caritabile Sistah Space, a afirmat ca Susan Hussey a atins-o mutandu-i parul cu un gest agresiv pentru a vedea ce scrie pe ecusonul cu numele si a intrebat-o insistent de unde provine „poporul” ei, desi i s-a spus ca este cetatean britanic.
Un purtator de cuvant al Printului de Wales, care este finul lui Lady Hussey, a declarat ca aceste comentarii sunt inacceptabile si ca „rasismul nu isi are locul in societatea noastra”.
Hussey, in varsta de 83 de ani, vaduva fostului presedinte al BBC, Sir Marmaduke Hussey, fusese numita recent una dintre doamnele de companie. Ea este o prietena apropiata a regelui. Fiica ei, Katherine Brooke, tocmai a fost numita una dintre noile insotitoare ale reginei Camilla.
Palatul Buckingham a descris remarcile ca fiind „inacceptabile si profund regretabile”. Hussey si-a prezentat „scuze profunde” pentru raul cauzat si a demisionat din pozitia sa onorifica, cu efect imediat.
Doamna agresata emotional, Ngozi Fulani a scris pe Twitter: „Sentimente amestecate in legatura cu vizita de ieri la Palatul Buckingham. La 10 minute dupa sosire, un membru al personalului, Lady SH, s-a apropiat de mine, mi-a mutat parul pentru a-mi vedea insigna. A avut loc conversatia de mai jos. Restul evenimentului este neclar”.E a a descris apoi conversatia pe twitter.
Palatul Buckingham a declarat: „Luam acest incident extrem de in serios si am investigat imediat pentru a stabili toate faptele. In acest caz, au fost facute comentarii inacceptabile si profund regretabile. Am luat legatura cu Ngozi Fulani in aceasta privinta si o invitam sa discute personal toate elementele experientei sale, daca doreste. Intre timp, persoana in cauza ar dori sa isi exprime scuzele profunde pentru raul cauzat si s-a retras din rolul sau onorific cu efect imediat.”
Comentariile au fost condamnate pe scara larga pe Twitter. Raspunzand la mesajele de sustinere, Fulani a scris pe Twitter: „Cred ca este esential sa recunoastem ca a fi invitat si apoi insultat a provocat multe daune.”
Ea a declarat pentru The Guardian ca „nu s-a simtit niciodata atat de nedorita sau atat de inconfortabil. Am fost aproape obligata sa spun ca nu sunt cu adevarat britanica. Nu stiu ce a vrut sa spuna prin „poporul meu”. A fost de neinteles pentru ea sa ia in considerare faptul ca am cetatenie britanica. Cand a auzit ca parintii mei sunt din Caraibe, a spus: „In sfarsit, ajungem undeva”… A fost un rasism evident.
Nu este prima data cand institutia regala se confrunta cu acuzatii de rasism. In interviul acordat lui Oprah Winfrey, ducele si ducesa de Sussex au facut afirmatii de rasism la adresa familiei, care au fost negate de printul William.