Filmul Love Actually a implinit 20 de ani si a devenit un clasic al Sarbatorilor de Craciun. Cum arata actorii acum si ce cred despre productia care continua sa emotioneze
Cum filmul Love Actually implineste 20 de ani, televiziune americana ABC a facut o emisiune speciala in care a invitat actorii din distributie sa-si reaminteasca momente de la filmari dar si sa spuna cum li se pare acum povestea.
Hugh Grant si Emma Thompson au recunoscut ca dupa prima vizionare au crezut ca aceasta comedie romantica a fost „ciudata” si „psihotica”.
Love Actually a fost scris si regizat de Richard Curtis si a avut premiera in noiembrie 2003, cu recenzii mixte din partea criticilor, dar si la 20 de ani distanta este unul dintre cele mai vizionate filme de Craciun.
Cu perspectiva evolutiei societatii in acesti 20 de ani, Curtis a recunoscut ca lipsa de diversitate a filmului il face sa se simta „un pic inconfortabil”.
Filmul care urmareste povestile stratificate a 10 cupluri, ofera de fapt exemple de bunatate si candoare, de sensibilitate si vulnerabilitate, toate ambalate in rama unei comedii romantice, in care premierul britanic se indragosteste de secretara lui, iar un tanar o iubeste pe ascuns pe prietenea celui mai bun prieten, dar nu-si marturiseste dragostea pentru ca cei doi urmeaza sa se casatoreasca, iar etica si prietenia sunt importante pentru el.
Richard Curtis a recunoscut ca filmul care urmareste vietile mai multor personaje a fost un pariu. “Cred ca cei 20 de ani arata ce optimist tineresc eram probabil cand l-am scris. Dar intotdeauna vor fi milioane de oameni care se vor indragosti, simtind ca este cel mai interesant moment din viata lor. Faptele bune in interiorul familiilor si faptele bune in interiorul comunitatilor vor emotiona intotdeauna si ne vor hrani sufletele. Daca va uitati la ceea ce s-a intamplat in timpul pandemiei si la tipul extraordinar de curaj si eroism, intelegeti ca aceste fapte raman inspiratia noastra indifferent de epoca si tara. Cred ca modul in care trebuie sa ne gandim la viata este ca fiecare zi are potentialul, in toata simplitatea ei, de a fi pur si simplu minunata”
Thomas Brodie-Sangster avea 12 ani cand a dat o auditie pentru rolul lui Sam, baiatul care se indragosteste de colega sa de clasa americana Joanna, interpretata de Olivia Olson. Brodie-Sangster, care a jucat apoi in alte seriale si filme, inclusiv in „The Queen’s Gambit”, a reusit sa dea lovitura la auditie si a transmis emotiile prin care trece personajul, potrivit lui Curtis.
La 20 de ani distanta, Brodie-Sangster a spus ca a ramas prieten cu Liam Neeson, care acum are 70 de ani, care l-a interpretat pe tatal sau vitreg in film.
“Liam a fost uimitor. M-a tratat ca pe fiul sau. A fost absolut iubitor cu mine. Pur si simplu a creat acest mediu in care m-am simtit foarte bine. La momentul respectiv ma gandeam ca eram destul de matur si ca faceam asta de cativa ani si stiam ce fac. Eram foarte serios in privinta asta. Dar, privind in urma, am uitat cat de mic si de nou eram”, a povestit actorul .
In Love Actually a aparut si actrita britanica Keira Knightley – care era adolescenta atunci, acum avand 37 de ani.
Regizorul si scenaristul Richard Curtis si-a amintit ca Keira era foarte lainceputul carierei si ca actrita i-a povestit despre proiectul la care urma sa lucreze „Oh, nu cred ca va functiona. Este un film cu pirati, iar acestea esueaza intotdeauna””, referindu-se la rolul ei din superproductia din 2003 Piratii din Caraibe.
Martine McCutcheon, in varsta de 46 de ani, a vorbit si despre marea scena de sarut de la finalul filmului dintre personajul ei Natalie si personajul lui Hugh, David, recent ales prim-ministru al Regatului Unit.Ea si-a amintit peste ani ca multi dintre cei din public erau “oameni obisnuiti care nu aveau nicio idee ca il vor vedea pe Hugh Grant sarutand pe cineva”.
Iar secventa de dans cu premierul britanic Hugh Grant care e si acum deliciul internetului a fost filmata cu ceva emotii pentru ca lui Grant ii era rusine. Regizorul isi aminteste ca Hugh isi dorea sa se imbonaveasca sa se intample ceva orice, numai sa nu fie nevoit sa mai danseze, fiind insa obligat prin contrat sa faca momentul
La 20 de ani distanta de la premiera, oamenii din industria cinematografica stiu ca filme precum Love Actually pot pune in lumina reflectoarelor ceea ce este cu adevarat important in viata. „Filmele pot actiona ca o reamintire a cat de frumoase pot fi lucrurile si cum exista tot felul de lucruri pe langa care am putea trece pe langa care sunt, de fapt, cele mai bune momente din viata noastra.” E declaratia regizorului filmului Richard Curtis care rezuma cek mai bine o retet a unor povesti care rezista in timp, dar care sunt tot mai rare acum in filmele noi.