Simion Bogdan-Mihai si Lautarii de Matase concerteaza la Palatul Bragadiru. Muzica lautareasca, muzica romanesca veche si interbelica fac parte din repertoriu
Pe 9 decembrie, Palatul Bragadiru aduce un omagiu muzicii romanesti autentice, unde acorduri lautararesti, romante, valsuri, tangouri si folclor cules din diferite zone ale tarii vor face parte din programul pregatit de Simion Bogdan Mihai si Lautarii de Matase, incepand cu ora 19.00.
Simion Bogdan Mihai a devenit o prezenta constanta in lumea muzicala romaneasca, fiind de asemenea doctor in litere si lautarie, cobzar, pasionat de folclor, scriitor, realizator radio si TV. El urca pe scena alaturi de Lautarii de Matase – Nelu Raducanu (tambal), Cornel Neacsu (acordeon), Robert Adam-Szoltan (contrabas) si Mandi Pana (vioara). Detalii despre concert, aici.
Bogdan Simion a inceput sa studieze cobza la varsta de 15 ani cu lautarul Constantin Gaciu la Slatina, iar din anul 2010, a calatorit prin Romania, culegand cantece lautaresti si invatand de la putinii cobzari ramasi in viata.
A colaborat cu artisti din diferite zone muzicale diverse, precum Loredana Groza, Mihai Margineanu, Taraf de Haidouks, Les Elephants Bizarres, Chimie, El Nyno si altii, iar din 2017 sustine concerte de muzica lautareasca cu taraful Lautarii de Matase. Pe 1 mai 2021, a lansat albumul „Valahia in Demol”, alcatuit din cantece din Muntenia si Oltenia anilor 1800.
Mai mult, Bogdan poate fi ascultat in fiecare duminica la Radio Guerilla, unde realizeaza emisiunea „Muzica despre cine suntem”, cu trei directii generale: un filon de muzica taraneasca romaneasca, unul de muzica lautareasca tiganeasca si unul de pop music generic romanesc, de la inceputul sec. XX pana dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Despre muzica lautareasca a scris cartea „De jale si de dragoste”, aparuta cu ajutorul Centrul Cultural Expo Arte in 2021, in care explica cum de peste 175 de ani, lautarii de oras au reprezentat in Romania un spirit modern si european, similar cu cel din alte colturi ale Europei, fie ca vorbim de interpretii de flamenco din Spania, de fado din Portuglia, de jazz manouche din Franta sau de romanta din Rusia.
De asemenea, Bogdan a lucrat la coloana sonora a documentarelor „Flavours of Romania” si „Wild Carpathia”, realizate de jurnalistul britanic Charlie Ottley.