Prima parte a stagiunii Salii Radio se incheie cu „Swing Symphony”, de Wynton Marsalis, cu 9 premii Grammy in palmares. Dirijorul vienez Sascha Goetzel conduce Orchestra Nationala Radio
Vineri, 23 decembrie, de la 19.00, la Sala Radio are loc evenimentul in prima auditie, „Swing Symphony”, o lucrare compusa de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este detinator a 9 premii Grammy si director artistic de jazz al Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creatie semnata de artistul american, „Blood on the Fields”, este prima compozitie de jazz care a obtinut vreodata Premiul Pulitzer pentru muzica.
„Swing Symphony” este cea de-a treia simfonie semnata de Marsalis si a fost creata la solicitarea adresata compozitorului de patru mari orchestre ale lumii: Berlin Philharmonic, London Symphony Orchestra, New York Philharmonic si Los Angeles Philharmonic.
Evenimentul de la Sala Radio impune dress code, astfel incat invitatii sa completeze atmosfera specifica anilor ’30 care l-a inspirat pe Marsalis atunci cand a creat „Swing Symphony”. Mai mult, in ton cu invitatia adresata publicului, membrii Big Band-ului Radio vor purta, de asemenea, o tinuta inspirata de moda anilor ’20-’30.
Concertul este prezentat de doua dintre ansamblurile Radio Romania, orchestra Nationala Radio si Big Band-ul Radio, si se deruleaza sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel, care de anul acesta, este directorul muzical al Orchestre National des Pays de la Loire (Franta) si Orchestra Nationala de Tineret a Canadei.
Publicul din Romania l-a putut vedea live pe Wynton Marsalis si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” anul trecut, la cea de-a XXI-a editie a intalnirilor JTI – o editie speciala, intr-un turneu muzical, care a cuprins concerte la Bucuresti, Sibiu, si Timisoara.
Wynton Marsalis este recunoscut la nivel international ca muzician, compozitor, director de orchestra si promotor al culturii americane. Este primul artist de jazz care a interpretat si compus in toata gama, de la radacinile sale din New Orleans, pana la jazz-ul modern.
Creand si interpretand cele mai diverse genuri, muzica pentru cvartete, dar si pentru orchestre, pentru step, dar si pentru balet, Wynton Marsalis a reusit sa extinda vocabularul jazz-ului. Creativitatea lui Wynton Marsalis a fost celebrata peste tot in lume. Printre altele, a castigat Edison Award in Olanda, este membru de onoare al Conservatorului Academiei Regale Britanice de Muzica si Cavaler al Legiunii de Onoare.
Wynton Marsalis este manager si director artistic la Jazz at Lincoln Center. Nascut in New Orleans, in 1961, Wynton Marsalis si-a inceput pregatirea clasica la trompeta la varsta de 12 ani. A intrat la Julliard School la 17 ani, apoi s-a alaturat lui Art Blakey and The Jazz Messengers. De la debutul sau din 1982, ca lider de trupa, a inregistrat peste 70 de albume de muzica clasica si jazz, obtinand 9 premii Grammy si 33 de nominalizari.
In 1983, a devenit primul si singurul artist care a castigat premiul Grammy atat pentru muzica jazz cat si pentru muzica clasica, in acelasi an. In 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru oratoriul sau „Blood on the Fields”.
La conferinta de presa a concertelor pe care artistul le-a avut in Romania, intrebat despre publicul din Europa de Est, acesta a explicat cum ca „Jazzul s-a nascut in timpuri dificile ale istoriei, de aceea e legat de timp si de istorie. Jazzul e o muzica foarte buna pentru vremurile de incercare. Am concertat in Polonia in 1983, apoi in tara care se numea atunci Cehoslovacia si in Germania de Est. Am descoperit o varietate de sentimente si o cultura foarte bogata. Publicul din Europa de Est este unul entuziast”.
Wynton Marsalis are o frumoasa prietenie cu dirijorul roman Cristian Macelaru, care a inceput cu inregistrarea Concertului pentru vioara cu Nicola Benedetti si ulterior cu Blues Symphony, alaturi de Philadelphia Orchestra. Acestia s-au cunoscut in Philadelphia si au ramas prieteni inca de atunci.
„Cred ca sunt singurul dirijor care a avut bucuria si placerea sa dirijeze cam tot ce a compus Wynston, mai sunt vreo doua sau trei piese pe care nu le-am dirijat inca”, mai spune Cristian Macelaru.
Wynton Marsalis isi aminteste dedicarea cu care Cristian Macelaru a lucrat compozitia sa: „la acel concert de vioara pe care l-am sustinut cu Cristi am stat o noapte intreaga si el m-a ajutat sa imi imbunatatesc compozitia ca sa fiu sigur ca va putea fi interpretata usor. Am vazut ca se preocupa foarte mult si de aspectul acesta si unde gaseste o sugestie, o imbunatatire, imi spune imediat, mi-a spus si de posibilitatea unui QR code pe care le folosesc alti compozitiori si care ar putea sa fie util. De cand l-am cunoscut, m-a ajutat foarte mult cu sfaturi. Stiu ca este foarte curios si ii place intotdeauna sa dirijeze noi piese muzicale si sa studieze partituri. Curiozitatea este ceea ce il caracterizeaza.”
Biletele la concertul de vineri, 23 decembrie, se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio sau in sistem online, pe www.iabilet.ro.