Criza foie gras continua in Franta. Un chef parizian a creat o reteta vegana, in timp ce specialistii au dezvoltat o reteta in laborator, din celule stem de rata
Ca raspuns la criza de foie gras care s-a adancit in Franta, din cauza gripei aviare si a scumpirii produsului, noi aternative a acestei delicatese au aparut pe piata.
In perioada Craciunului, francezii il consuma de sarbatoarea numita Le Réveillon, care se celebreaza in Ajunul Craciunului in Franta, unde oamenii vin acasa de la Liturghia de la miezul noptii si impart o masa considerata decadenta cu stridii, escargot, pui intregi prajiti, homar si foie gras.
Cum gripa aviara a facut ravagii in Franta, care este si cel mai mare producator de foie gras din lume, acest preparat a fost reimaginat in versiuni vegane.
Chef Fabien Borgel, care gateste in restaurantul vegan 42 Degrees din Paris, a reinterpretat delicatesa frantuzeasca folosind ingrediente precum nucile de caju, uleiul de floarea soarelui si ulei de nuca de cocos, rezultatul combinat fiind similar cu foie gras traditional, dar cu o textura mai cremoasa.
Foie gras face parte din patrimoniul cultural si gastronomic protejat in Franta si se obtine din ficatul unei rate sau gaste special ingrasate prin gavaj, adica hranirea fortata cu porumb a acestora.
Conform legii franceze, poarta denumirea de „foie- gras” ficatul de rata sau gasca , care a fost ingrasata intentionat. In partea de nord a Spaniei – Navarra, fosta provincie franceza- , foie-grasul este produs ocazional si prin ingrasare naturala, proces care necesita insa un timp mai indelungat.
Foie gras-ul se comercializeaza sub mai multe forme: foie-gras frais (ficat proaspat), foie-gras cuit (foie-gras preparat) sau foie-gras mi-cuit (foie-gras semi-preparat).
Transformarea acestei delicatese intr-un produs vegan este si preocuparea mai multor organizatii de protectia animalelor din SUA, care au votat pentru interzicerea produsului din motive de bunastare a animalelor. Potrivit PETA, 2,2 kilograme de cereale si grasime sunt „pompate” in stomacul ratoilor de doua ori pe zi si de pana la trei ori pe zi la gascani. Hranirea fortata face ca stomacul lor sa se umfle de pana la 10 ori pana la dimensiunea normala, lasand pasarile incapabile sa stea in picioare.
Preocuparea pentru foie gras este si in domeniul cercetarii alimentare, unde publicatia Robb Report mentioneaza ca exista companii care au luat finantare de milioane de euro pentru a dezvolta o versiune in laborator.
Compania Gourmey a dezvaluit cum ficatul este crescut in laborator si facut din celule stem de rata, care sunt recoltate dintr-un singur ou fertilizat si apoi crescute in vitro, in bioreactoare, potrivit Bloomberg Pursuits. Practic, pe masura ce celulele sunt hranite cu nutrienti, ele se inmultesc si in cele din urma formeaza orice tesut dorit (grasime, muschi sau tendoane). Deoarece foie gras are mai putine fibre decat alte tipuri de carne, este mult mai usor si mai rapid sa recreezi textura in laborator.