Retrospectiva 2022 in expozitii internationale ale artistilor romani. Adrian Ghenie, Dan si Lia Perjovschi, Mircea Cantor, Paul Neagu si Stefan Caltia in expozitii pe tot globul
Cu un inceput de an in care situatia pandemica era inca incerta, artistii romani au reusit sa ajunga la cele mai mari evenimente artistice din lume: Bienala de Arta de la Venetia, Frieze London, Documenta15 sau Art Basel.
Adrian Ghenie a fost anul acesta pentru prima data in expozitie in Asia, dar si in Marea Britanie, la Frieze London, prin galeria Thaddaeus Ropac.
Cel mai recent, lucrarile artistului roman Adrian Ghenie au fost prezentate in cea mai mare expozitie care i-a fost dedicata in ultimii ani in Londra, o data cu deschiderea celui mai important targ de arta contemporana din Europa: Frieze London, expozitia din galeria Thaddaeus Ropac fiind inclusa in programul oficial al evenimentului.
In primavara, Casa de licitatii Christie’s a avut o expozitie comuna cu 15 lucrari create de Francis Bacon si Adrian Ghenie, desfasurata la Centrul de Expozitii si Conventii din Hong Kong ca parte a unei saptamani de avanpremiere ale licitatiilor vedeta.
Este prima expozitie a lui Francis Bacon in Hong Kong, prima expozitie a lui Adrian Ghenie in Asia si prima data cand cei doi artisti sunt expusi impreuna. Dupa evenimentul din Hong Kong, colectia va calatori in turneu in mai multe orase din Asia.
In Pavilionul Romaniei din cadrul Bienalei de Arta de la Venetia 2022, proiectul castigator din acest an a fost realizat de regizoarea Adina Pintilie, premiata cu Ursul de Aur la Berlinale in 2018.
Curatorii instalatiei de arta „You Are Another Me – A Cathedral of the Body” (Tu esti un alt eu – O catedrala a corpului) au fost Cosmin Costinas si Vikton Neumann sub coordonarea lui Atilla Kim, comisarul Romaniei in cadrul Bienalei.
Spatiul expozitional principal din Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale a gazduit o instalatie cu 9 ecrane care incuraja experimentarea in intregime a lucrarilor.
Printre artisti care au aparut in mini-filme se numara artistii de performance Hermann Müller si Drik Lange, activistii pentru dreputile persoanelor cu dizabilitati Christian Bayerlein si Grit Uhlemann, artista si profesoara Laura Benson si activista transgender Hanna Hofmann.
Pavilionul a fost impartit in 2 zone. Prima a fost un spatiu mai vast si mai intunecat care creeaza mediul potrivit pentru comunicare si intimitate, o invitatie la auto-reflectie. Al doilea spatiu era mai luminos si facea referire la estetica serena a Adinei Pintilie din filmul „Touch Me Not”, lungmetraj proiectat in peste 40 de festivaluri internationale de film.
In aceiasi perioada, din expozitia centrala a Bienalei de la Venetia au mai facut parte si artistele Andra Ursuta si Alexandra Pirici, care au fost selectate direct de curatorul expozitiei centrale.
De asemenea, Eugen Raportoru a fost primul artist roman de etnie roma care a reprezentat Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Venetia, cu expozitia personala „Rapirea din Serai” la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organizată de European Institute of Arts and Culture.
Un alt eveniment cultural important din zona artelor contemporare a fost Documenta15, unde Dan Perjovschi a fost invitat sa participe, oferind unul dintre cele mai spectaculoase performance-uri artistice din cadrul evenimentului.
Peste un milion de vizitatori au fost anul acesta la Documenta15, iar Dan Perjovschi a fost unul dintre cei peste 1.500 de artisti care au expus la eveniment, timp de o suta de zile.
Pentru acest eveniment, coloanele principalului muzeu de arta din Kassel (Germania), „Fridericianum”, au fost „imbracate” cu lucrari ale artistului roman.
La Art Basel, Lia Perjovschi a fost prezenta intr-o expozitie solo. Si artistii Galeriei Plan B – Adrian Ghenie, Horia Damian, Ciprian Muresan, Mihai Olos au fost prezenti intr-o expozitie de grup.
Galeria Ivan din Bucuresti a fost selectata pentru a participa la editia din 2022 a Targului de arta moderna si contemporana Art Basel, in cadrul sectiunii „Feature”, cu o expozitie personala a artistei Lia Perjovschi.
Art Basel s-a desfasurat in perioada 16 – 19 iunie 2022 si a reunit peste 280 de galerii si 4000 de artisti din intreaga lume, fiind unul dintre cele mai importante targuri pe piata internationala de arta.
Prezentarea expozitiei s-a concentrat pe perioada de inceput a carierei artistei, in special pe actiunile performative realizate de Lia Perjovschi in perioada 1988 – 1994. Aceste experimente performative sunt documentate fotografic si video, reprezentand marturii ale inceputurilor geniului „performance” in Romania.
Romania a fost reprezentata si la cea 25-a editie a Paris Photo, unul dintre cele mai prestigioase saloane de fotografie contemporana din lume, unde a expus si Mircea Cantor.
De asemenea, Anca Poterasu Gallery din Bucuresti, cu artistii Aurora Király si Iosif Király, si Jecza Gallery din Timisoara, reprezentandu-l pe Mircea Cantor si grupul Sigma, precum si fotografa Patricia Morosan, au participat la eveniment.
Si Stefan Caltia a expus la Londra, in spatiul de la The Garrison Chapel in Chelsea Barracks.
Preocupat de relatia omului cu natura, artistul a abordat in aceasta expozitie teme precum arhitectura vernaculara, mestesugurile traditionale, dar si biodiversitatea ca resurse permanente in vietile noastre.
Lucrarile din expozitie au prezentat o viziune a temelor fantastice recurente in opera maestrului Caltia prin picturi, personaje si obiecte – si invita deopotriva privitorul la o calatorie in Transilvania. La intersectia dintre real si fantastic, peisajul rural transilvanean este sursa principala de inspiratie in lucrarile lui Stefan Caltia.
Ivan Gallery a prezentat expozitia personala a artistului Paul Neagu, gazduita de Independent 20th Century Art Fair New York. Lucrarile artistului se vand cu preturi incepand de la 5000 dolari pana la 70.000 dolari, seria „The Keeper”.
La editia de anul acesta a Independent Art Fair au participat 32 de galerii din intreaga lume, 70 de artisti, dintre care doar 22 sunt expozitii personale, printre care si cea prezentata de Ivan Gallery, care l-a prezentat pe Paul Neagu.
Dupa cum mentioneaza publicatia The New York Times, targul este „o experienta de arta, nu o experienta de cumparaturi, ceea ce il diferentiaza de concurenta”.
In expozitie, au fost prezentate o selectie de lucrari din anii 1960 pana in anii 1990 ale lui Paul Neagu. Prin experimentele sale, a fost introdusa sculptura tactila ca arta „palpabila” pentru a valorifica toate simturile, dezvoltand astfel o practica sculpturala unica. Dupa plecarea sa in Marea Britanie, a creat o gama larga de obiecte tactile care au fost reprezentative prin materialitatea lor bogata. Suprafetele interioare si exterioare combinau pielea cu fragmente de tesatura si metal, iar in interiorul cavitatilor lor se puteau gasi paine, pene, bucati de mozaic sau sticla, catifea si betisoare de chibrit, printre altele.