(video) Cele mai bune albume lansate in 2022. Ascultati noile materiale Florence + The Machine, Bjork, Arctic Monkeys, Beyonce, Harry Styles si Bad Bunny.
Langa filmele din cinematografe si serialele de pe platformele de streaming, spectacole de teatru, opera, dans sau balet sau vizite prin expozitii, muzica a completat tabloul artistic care a functionat ca terapie pentru agitatia din ultimul an.
Dupa doi ani de pandemie, anul 2022 le-a permis artistilor sa isi promoveze muzica in modul traditional: live, in fata fanilor, prin concerte, turnee si festivaluri. Multi dintre cei care au refuzat sa-si lanseze albumele in perioada de lockdown, au optat sa-si promoveze noile concepte muzicale in ultimele luni.
Va prezentam o recapitulare audio a celor mai bune albume lansate in 2022. Tendinta generala a fost de revenire la muzica de dans, fie ca este inspirata de blues sau disco din anii ’80, sau de trap, hip-hop si muzica pop a ultimilor ani.
Dupa albumul „Lemonade” lansat in 2016 care a fost inspirat de cultura afro-americana din anii ’60 si ’70, Beyonce a revenit cu „Renaissance”, un material dedicat unchiului ei gay si „club culture”, cultura muzicii de club aparuta in anii ’80 si popularizata in anii ’90 prin muzica house.
Cu 16 melodii noi compuse si produse de Beyonce alaturi de o echipa de zeci de muzicieni cunoscuti, „Renaissance” este al saptelea album al artistei si este prima parte dintr-o trilogie. Include colaborari cu Grace Jones, Tems si BEAM.
Albumul are un stil muzical fusion compus din pop, dance, R&B, disco, afro beats, trap, bounce si hip-hop. A fost lucrat de Beyonce impreuna cu Nova Wav, The-Dream, Bloodpop, Skrillex, Hit-Boy, No I.D., P2J, Symbolyc One, Honey Dijon, Tricky Stewart si Beam, majoritatea au semnat unele dintre cele mai mari hituri ale ultimului deceniu.
Desi pentru celelalte materiale lansate anterior a avut strategii de marketing inovatoare care au revolutionat modul in care muzica este lansata si promovata in intreaga lume, pentru „Renaissance” a abordat o metoda mai simplista in care a lasat muzica sa vorbeasca de la sine. Cu exceptia unui filmulet postat pe TikTok in decembrie 2021, un interviu acordat publicatiei Vogue – insotit de o sedinta foto spectaculoasa – si dezvaluirea copertei albumului care a generat reactii pozitive pe retelele de socializare, Beyonce a ramas aproape tacuta in privinta noului album.
Mai jos puteti asculta intreg albumul si puteti afla mai multe despre procesul de creatie al melodiilor.
Imediat dupa concertul sustinut in Romania la Summer Well, Arctic Monkeys au lansat cel de-al saptelea album al trupei, „The Car”.
Noul album a fost scris tot de Alex Turner si, inca o data, produsa de James Ford. Coperta este realizata de bateristul Matt Helders, iar lista de melodii include o melodie intitulata „There’d Better Be a Mirrorball”, „I Ain’t Quite Where I Think I Am”, pe care trupa a prezentat-o in premiera la concertul de la Zurich, si inca opt piese. Noul LP a fost inregistrat la Butley Priory din Suffolk, RAK Studios din Londra si La Frette din Paris.
Intr-un interviu pentru NME, solistul Alex Turner a declarat despre The Car: „O mare parte din aceasta muzica noua vorbeste despre trecut si despre cat de mult ar trebui sa ma agat de el.”
In acelasi timp, albumul marcheaza o schimbare de stil fata de hituri precum „Do I Wanna Know” sau „Why’d You Only Call Me When You’re High” de pe materialul A.M. Turner si colegii sai au lucrat intr-un stil muzical ce aminteste de lounge-ul anilor ’80 dar si de David Bowie, The Beatles si bossa nova.
„The Car” patrunde in profunzimea si subtilitatile sentimentelor cu o muzica melancolica, Turner canta despre dor, introspectie si despre un trecut pe care nu l-a trait, de fapt. Melodiile se bazeaza mai mult pe corzi orchestrale si clape in stil retro.
Noile melodii vor putea fi ascultate in cadrul turneului european de anul viitor care incepe pe 24 aprilie 2023 in Linz, si continua cu Munich, Hamburg, Stockholm si Oslo. Mai jos puteti asculta „The Car”.
La cinci ani de la debutul materialul conceptual „Utopia”, Bjork a lansat pe 30 septembrie „Fossora”, cel de-al 10-lea album din cariera.
Titlul albumului – „Fossora”- este versiunea feminina a unui termen latin care se traduce prin „sapatoare”. Materialul include 13 melodii noi, inspirate partial de moartea mamelui lui Björk, Hildur Rúna Hauksdóttir, care a decedat in 2018.
Impreuna cu Gabber Modus Operandi, Bjork si-a definit un nou stil muzical pentru noul material, un stil pe care l-au numit „techno biologic”. Albumul are o tema generala care se inspira din viata ciupercilor, fiind strans legata de mama lui Bjork care era o activista pentru mediul inconjurator.
Cantecele „Sorrowful Soil” si „Ancestress” – pe care le puteti asculta mai jos – sunt despre relatia lui Björk cu mama ei si modul in care a facut fata durerii pierderii acesteia. In notele de coperta ale albumului, prima melodie este subintitulata „un elogiu pentru Hildur Rúna”, iar cea de-a doua „un epitaf pentru Hildur Rúna”.
Albumul a fost conceptualizat in timpul perioadei de lockdown din pandemie si include contributii din partea cantaretei americane Serpentwithfeet, a celor doi copii ai lui Björk, Sindri si Ísadóra, a duo-ului indonezian Gabber Modus Operandi si a sextetului de clarinet Murmuri.
Devenit unul dintre cei mai populari artisti ai ultimilor ani in randul publicului tanar, Harry Styles si-a consolidat locul in muzica pop-rock cu albumul „Harry’s House” care a fost lansat pe 20 mai.
„As It Was” a fost primul single care a promovat al treilea album al lui Styles, dupa ce primele 2 au debutat pe primele locuri in clasamentele din intreaga lume. La mai bine de opt luni de la lansare, cantecul se bucura in continuare de un succes urias si se afla, fara exceptie, pe primele locuri in toate clasamentele de final ale platformelor de streaming populare: Spotify, Apple Music sau YouTube.
Albumul „Harry’s House” a fost sustinut de cel mai bine vandut turneu al anului: „Love On Tour”. A fost inregistrat in 2020 si 2021 si vorbeste despre relatiile personale ale lui Styles.
Din punct de vedere muzical, „Harry’s House” are influente din genul pop japonez dar si pop-funk, pop-rock, synth-pop si R&B.
Cele 13 melodii sunt considerate cele mai introspective din cariera artistului de pana acum. Potrivit interviurilor oferite de Styles pe parcursul anului, conceptul central de „casa” (Harry’s House – Casa lui Harry) este o metafora pentru interiorul mintii sale, mai degraba decat un „punct geografic”. A fost gandit ca o fila de jurnal si descrie o zi din viata lui Styles, cu muzica amuzanta, trista si pe alocuri relaxanta.
„Dance Fever” este cel de-al cincilea album al artistei „Florence and the Machine” si include o varietate de stiluri muzicale, de la rock la progressive pop, baroque pop, indie pop, disco si industrial.
Florence Welch a planuit sa inceapa lucrul la „Dance Fever” in 2020 in New York insa din cauza pandemiei, inregistrarile au avut loc la Londra. Principala influenta a celor 14 melodii noi a fost artistul Iggy Pop si muzica pe care a lansat-o in anii ’70.
Titlul si conceptul „Dance Fever” isi au originea in fascinatia lui Welch pentru „choreomania”, un fenomen social din Europa moderna timpurie care implica grupuri de oameni care dansau in mod neconventional. Coperta albumului a fost fotografiata de Autumn de Wilde, care a filmat si videoclipurile pentru cele trei single-uri ale albumului: „King”, „My Love” si „Free”, precum si melodia „Heaven Is Here”.
Discul s-a bucurat de succes comercial in Europa, SUA si Oceania si a fost aclamat la scara larga de criticii muzicali, fiind considerat cel mai bun album din istoria trupei. Criticii au apreciat in mod special diversitatea sunetului, abilitatile de compozitoare ale lui Welch si vocea ei puternica.
Artista s-a inspirat din „eroinele tragice ale artei prerafaelite, fictiunea gotica a lui Carmen Maria Machado si Julia Armfield, valul filmului de groaza de la The Wicker Man” (1973), filmele A24 The Witch (2015) si Midsommar (2019), filmul lui Francis Ford Coppola, Dracula a lui Bram Stoker (1992) si elemente vizuale din Evul Mediu.
Albumul poate fi ascultat mai jos.
Aflat pe primele locuri in toate clasamentele de final intocmite de marile reviste de muzica din SUA, „Un Verano Sin Ti” al lui Bad Bunny este primul disc in limba spaniola nominalizat pentru „Albumul anului” la Premiile Grammy.
In ultimii ani, Bad Bunny a devenit alegerea favorita pentru muzica de dans la petreceri si in cluburi. Cu „Un Verano Sin Ti” („O vara fara tine”), al patrulea album solo si al cincilea in total din discografia lui, Bad Bunny a reusit sa cucereasca atat publicul larg iubitor de reggaeton si pop-latino dar si criticii muzicali care au apreciat multitudinea de influente culturale pe care a reusit sa le introduca intr-un mod organic in melodiile create.
Compus din douazeci si trei de piese, albumul include reggaeton, cumbia si indie pop, dar si stiluri muzicale provenite din Caraibe, cum ar fi reggae, bomba, dembow, mambo, merengue si bachata. Contine, de asemenea, elemente de a cappella, afrobeats, rock alternativ, balada, bossa nova, chillwave, dancehall, dance-pop, disco, electronic, hip-hop, house, psychedlia, R&B, samba, sandungueo, soul, synth-pop, techno si trap.
Este primul album al unui artist latin care depaseste peste 10 miliarde de ascultari pe Spotify, fiina unul dintre cele mai bine vandute discuri din ultimii ani. Muzica lui a fost descrisa ca fiind poetica, melancolica, versurile oscileaza intre momente de introvertire si petrecere in mijlocul a zeci de mii de oameni. Este o stare de spirit in care se regasesc o mare parte a tinerilor de astazi.