Skip to content

Acum puteti urmari „Caleidoscop”, primul serial Netflix in care fiecare spectator alege ordinea in care urmareste episoadele. Tot ce trebuie sa stiti despre personajele care comit cel mai spectaculos jaf din istorie.

Pentru inceputul anului, Netflix a lansat serialul „Caleidoscop” sub forma unei experiente cinematografice in care spectatorii decid ordinea in care vizioneaza cele opt episoade. Seria antologica creata de Eric Garcia spune povestea celui mai mare jaf organizat vreodata si promite sa fie diferita fata de orice alta productie disponibila platforma de streaming.

Fiecare episod este o piesa dintr-un puzzle iar pentru spectactorii care decid sa le urmareasca intr-o ordine neliniara, experienta de vizionare este unica si spune povestea dintr-un unghi diferit.

Anterior, platforma de streaming a fost pioniera in domeniul televiziunii interactive prin episodul „Bandersnatch” din Black Mirror, care le permite spectatorilor sa ia decizii legate de intrigi intr-un format asemanator cu cel al jocurilor video. 

Va invitam sa descoperiti mai jos tot ce trebuie sa stiti pentru o experienta unica si completa de vizionare a seriei.

„Caleidoscop” ii are in distributie pe Giancarlo Esposito, Rufus Sewell, Paz Vega, Tati Gabrielle, Peter Mark Kendall, Rosaline Elbay si Jai Courtney. 

Intinzandu-se pe parcursul a 25 de ani, „Caleidoscop(intitulat anterior „Jigsaw”) spune povestea unui grup de hoti versati si a incercarii lor de a sparge un seif aparent impenetrabil pentru a obtine cel mai mare profit din toate timpurile. Seiful era supravegheat de cea mai performanta echipa de paza din lume, politia fiind de asemenea implicata in acest caz. 

Fiecare episod dezvaluie o piesa dintr-un puzzle elaborat, cu teme care tin de coruptie, lacomie, razbunare, stratageme, loialitati si tradari. Intrebarile pe care Netflix le propune in descrierea serialului sunt: „Cum a planificat gruparea jaful? Cine va reusi sa scape basma curata? Cine este de incredere?

Bazat in linii mari pe evenimentele reale legate de disparitia a 70 de miliarde de dolari din centrul Manhattanului in timpul uraganului Sandy, serialul se intinde pe cei 24 de ani de ani de dinaintea jafului si a celor 6 luni care i-au urmat.

Fiecare episod va purta numele unei culori, singura recomandare fiind ca episodul „ALB” trebuie vizionat ultimul deoarece incheie serialul.

Serialul construieste intriga si suspansul intr-o maniera unica si ofera fiecarui abonat Netflix o experienta individuala diferita de vizionare. Unii pot decide sa urmareasca mai intai anumite episoade (cum ar fi Galben sau Verde), pentru a patrunde apoi mai adanc in poveste in ordinea de vizionare a episoadelor aleasa de ei (Albastru sau Mov sau Portocaliu, urmate de Rosu sau Roz), pana la finalul povestii, intitulat Alb.

Episodul Galben prezinta povestea cu 6 saptamani inaintea jafului, Verde este cu 7 ani inainte, Albastru este cu 5 zile inainte, Violet este cu 24 de ani inainte, Portocaliu este cu 3 saptamani inainte, Rosu este in dimineata de dupa comiterea jafului, Roz este la 6 luni dupa iar Alb este finalul.

Distributia serialului este impartita in trei echipe: hotii, paznicii si agentii FBI care investigheaza cazul desfasurat pe parcursul celor 25 de ani.

De la stanga la dreapta: Ava, Leo, Bob si Stan

Echipa de hoti este condusa de Leo Pap, jucat de Giancarlo Esposito. Supranumit „The Mastermind”, Leo este liderul, este foarte inteligent, pasionat si motivat, cu o minte de inginer si un ochi meticulos pentru detalii. A devenit hot la o varsta frageda si, desi a avut sansa de a scapa, nu a putut sta departe de viata de infractor, iar recidivarea l-a costat familia si libertatea. 

Ava Mercer, jucata de Paz Vega, este specialista in arme. In viata de zi cu zi este avocata si se simte la fel de bine la un poligon de tragere sau la o expozitie de arme ca si in sala de judecata. Cu toate ca se misca foarte repede si de multe ori nu stie ce face, in adancul sufletului ei este un suflet pasional care ar face orice pentru a-i proteja pe cei cativa oameni apropiati. 

Judy Goodwin, jucata de Rosaline Elbay, este experta in explozibili si specialista in demolari a echipei. Este incapatanata, excentrica si independenta, cu o latura sarcastica, suficient de inteligenta si talentata pentru a fi cu un pas inaintea greselilor sale. 

Bob Goodwin, jucat de Jai Courtney este expert in trisarea protocoalelor de securitate. Este un mascul alfa cu pieptul umflat, cu un talent deosebit pentru a sparge sigurante si pentru a apasa pe punctele sensibile ale oamenilor. Bob este suficient de atragator pentru a fi o amenintare si suficient de inteligent pentru a fi periculos pentru oricine ii iese in cale atunci cand este intr-o misiune. 

Stan Loomis, jucat de Peter Mark Kendall, este smecherul grupului. Un contrabandist cu o pasiune de zile mari pentru placerile vietii, Stan are o gura care nu se opreste niciodata din vorbit si inima unui romantic fara speranta. Loial pana la limita, este dispus sa riste totul pentru ceea ce isi doreste, chiar daca asta inseamna sa renunte la viata confortabila pe care si-a construit-o. 

RJ Acosta Jr, jucat de Jordan Mendoza este soferul extraordinar al echipei de hoti. Este un inginer autodidact,  si un mecanic de masini cu o minte tehnica geniala pentru personalizarea automobilelor in fel si echip. In schimb, pe masura ca exceleaza in cunostinte tehnice, ii lipsesc bunul simt si partile mai umane. Dar loialitatea sa fata de Leo nu cunoaste limite iar cand este invitat sa se alature echipajului, se foloseste de aceasta sansa pentru a-si dovedi valoarea. 

Echipa de securitate care pazeste „seiful imbatabil” este formata din Roger, Hannah, Liz si Carlos.

Roger Salas, jucat de Rufus Sewell, este titanul echipei de securitate a corporatiei. Este un fost hot care s-a reinventat ca expert in securitate si un agent de vanzari cu o abilitate extraordinara de a manipula oamenii in favoarea sa. Este loial pana la un punct, iar ambitiile si nevoile sale vor invinge de fiecare data. 

Hannah Kim, jucata de Tati Gabrielle, este „the Protégé”, o femeie cu multe fete, inteligenta, ambitioasa si adaptabila. Motivatia ei merge dincolo de bani, este un cameleon care trece de la lumea finantelor la cea a criminalitatii de joasa speta. Va trebui sa foloseasca toate trucurile pe care le stie pentru a gasi o cale de ascensiune si de iesire. 

Roger si Hannah

Liz Kim, jucata de Soojeong Son, este sora mai mica a lui Hannah, un spirit liber care aspira sa devina DJ si „capitana a dansului imersiv”, asa cum o descrie Netflix. Este o sursa de bucurie pentru Hannah, dar atitudinea ei delasatoare intra in conflict cu etica de munca a surorii sale. Daca vor sa iasa invingatoare, vor trebui sa gaseasca impreuna o modalitate de a se sustine reciproc si de a lucra mana in mana.

Carlos Sujo, jucat de Hemky Madera, este mana dreapta a lui Roger Salas si seful securitatii – nu doar pentru companie, ci si pentru Roger insusi. Loial si intens, Carlos este cel la care Roger apeleaza atunci cand are nevoie sa se ocupe de ceva „neoficial”. Foarte putini oameni inteleg cu adevarat ce face Carlos pentru Roger, dar cu totii stiu ca este mai bine sa-l lase la distanta si sa nu-i stea in cale. 

Echipa agentilor F.B.I. care investigheaza furtul este formata din Nazan si Samuel.

Nazam si Samuel

Nasan Abbasi, jucata de Niousha Noor, este agenta ambitioasa si tenace pana la refuz, cu probleme emotionale. Este focul care ameninta sa arda echipa de hoti – atata timp cat aceste flacari nu o mistuie mai intai pe ea. 

Samuel Toby, jucat de Bubba Weiler, este partenerul ei. Este genul de om care ar prefera un milkshake de capsuni in locul unui pahar de vodka cu gheata. Are o minte ascutita si o admiratie imensa pentru colega sa, Nazan, iar relatia lor avanseaza de la viata profesionala la cea personala. Este atras de inteligenta si priceperea ei in domeniu si o ajuta cu devotament in incercarea de a da de urma echipajului de hoti. Dar cand isi da seama ca Nazan este mult prea adanc implicata in obsesia ei, va trebui sa aleaga daca prioritatile sale sunt de partea corecta a carierei sau de partea corecta a justitiei. 

Eric Garcia este creator, showrunner, producator executiv si scenarist al seriei. Printre regizori se numara Russell Fine, Everardo Gout, Mairzee Almas si Robert Townsend. Pe langa Garcia, scenaristii sunt Evan Endicott, Josh Stoddard, Ning Zhou, Kalen Egan, Kate Barnow si Garrett Lerner. 

Citește în continuare