Curatorii unui muzeu din New York au potrivit 65 de opere de arta cu cocktailuri. In urma proiectului demarat ca o „ocupatie de pandemie” a fost lansata o carte care a devenit bestseller in clasamentul New York Times.
Intre anii pandemici 2020 si 2021, muzeul The Frick Collection din New York, cunoscut pentru colectia de opere ale Vechilor Maestri (artisti care au pictat inainte de 1800), a prezentat o serie de videoclipuri prin care isi dorea sa mentina cu publicul in perioada cand institutia era inchisa.
In fiecare saptamana, curatorii muzeului publicau cate un nou videoclip in care discutau despre o anumita opera de arta din colectie si o potriveau cu un cocktail. Era un mod de a incheia ziua printr-un moment de relaxare alaturi de expertii de la The Frick Collection.
La scurt timp dupa lansare, seria, denumita ”Cocktailuri cu un curator”, a devenit virala la nivel global.
”Cocktailuri cu un curator” a primit in 2021 si un premiu onorific pentru impact in cadrul Webby Awards, premiile pentru excelenta si inovatie pe internet. Seria a ajuns la 65 de vidoclipuri postate saptamanal pe canalul de YouTube al galeriei si la peste 2 milioane de vizualizari.
Seria a inceput pe 10 aprilie 2020, cand majoritatea tarilor din lume se aflau in carantina. Prima potriveala a fost facuta intre opera ”Sf. Francisc in Desert” a lui Giovanni Bellini si un cocktail Manhattan, ca un omagiu adus cartierului din New York in care muzeul isi are sediul. Prezentatorii erau Xavier F. Salomon, director adjunct si curatorul-sef al institutiei, Aimee Ng, curatoare, si Giulio Dalvit, curator al sectiei de sculptura.
Videoclipurile ajungeau de obicei pana la 20 de minute, timp in care unul dintre cei 3 curatori prezenta una dintre operele din colectie alaturi de o bautura savuroasa. La fiecare cocktail se oferea si o alternativa fara alcool.
De exemplu, pentru opera ”Calul Alb” al lui John Constable din 1819, curatorii au propus un cocktail-ul „Gin si Dubonnet” iar pentru varianta nealcoolica, au sugerat un mocktail cu ceai rece si suc de merisoare, ambele servite cu gheata si o felie de lamaie.
”In fiecare seara de vineri am decis sa vorbesc despre cele mai importante opere din colectia Frick din propriul apartament. Printre altele, m-am gandit si la ce s-a intamplat in acele zile, probleme care au legatura cu viata, dragostea, calatoritul, cautarea unui sens in viata si in cele din urma, cu moartea. Intr-un fel, seria de videoclipuri cred ca ne-a ajutat pe toti sa trecem de acele momente dificile.” a declarat Xavier F. Salomon.
Inspirati de seria de videoclipuri, reprezentantii muzeului au lansat o carte impreuna cu editura Rizzoli in care operele de arta din colectie sunt explicate prin ochii curatorilor iar fiecare lucrare este potrivita cu un cocktail, alaturi de reteta.
Cartea preia numele seriei de videoclipuri – ”Cocktailuri cu un curator” – si contine 65 de capitole despre picturi, sculpturi, mobilier si portelan, alaturi de o introducere in istoria artei si in colectia Frick. Fiecare capitol corespunde unui videoclip si este acompaniat de o reteta de cocktail.
”Cocktailuri cu un curator” a fost publicata in octombrie 2022 si contine ilustratii realizate de artistul Luis Serrano. A ajuns bestseller si a fost inclusa in topul saptamanal realizat de The New York Times, fiind descrisa ca ”o completare perfecta pentru biblioteca oricarui cunoscator de arta.”
Cartea poate fi achizitionata de aici.
The Frick Collection este cunoscut la nivel international ca un muzeu serios si centru de cercetare al picturii Vechilor Maestri. Pe langa colectia impresionanta de picturi, muzeul detine si un patrimoniu important de sculptura si obiecte de arta decorativa.
Colectia Frick a fost constituita dupa ce Henry Clay Frick (1849-1919), un om de afaceri si mecena din New York-ul perioadei Gilded Age, a lasat mostenire statului american locuinta si colectia de picturi, sculpturi și obiecte de arta decorative, cu scopul de a fi disponibile publicului larg. Muzeul a fost inaugurat in 1935, la 16 ani dupa moartea lui Frick.
Patrimoniul muzeului cuprinde capodopere de la cei mai importanti maestri ai Renasterii, precum Titian, Piero della Francesca sau Giovanni Bellini, cat si ai secolelor urmatoare, precum Rembrandt, Vermeer, Velázquez, Holbein, Goya, Turner si Gainsborough. Colectia se intinde pana la opere de secol al XIX-lea iar de-a lungul deceniilor numarul de opere a fost dublat prin achizitii si donatii.
Muzeul detine si un departament de cercetare important, reprezentat de Biblioteca de Arta Frick, creata in 1920 de catre Helen Clay Frick, fiica fondatorului. In spiritul generozitatii lui Frick, inca de la infiintare in biblioteca s-a permis accesul gratuit atat pentru studenti, cercetatori si istorici de arta, cat si pentru publicul larg, pasionat de cultura.