A fost lansata o aplicatie prin care persoanele cu psihoza isi pot exterioriza gandurile. Aplicatia se foloseste doar in sesiuni cu terapeuti si poate inlocui medicamentele
Cu ajutorul serviciului public de sanatate NHS din Marea Britanie, Kings College London si compania de design si inovatie Special Projects, a fost lansata o aplicatie prin care persoanele cu psihoza isi pot exterioriza gandurile. Aplicatia se foloseste doar in sesiuni cu terapeuti si cuprinde si o interfata web pentru a ajuta pacientii care se confrunta cu psihoza sa gaseasca o modalitate de a incetini gandurile care ii afecteaza.
Aplicatia, numita SloMo, este conceputa pentru a-i ajuta pe cei care tocmai au trecut printr-un episod psihotic sau care se confrunta cu psihoza cronica sa-si cartografieze mai bine sentimentele si gandurile in timpul terapiei, pentru a se exprima mai bine.
In mod normal, episoadele psihotice se trateaza cu medicamente, insa acestea vin adesea cu efecte secundare care pot impiedica oamenii sa-si atinga potentialul.
Aplicatia recent lansata este un mod alternativ de terapie oferit pacientilor pentru a-i ajuta sa-si pastreze calmul si linistea vocilor din capul lor, fara a avea nevoie de medicamente.
SloMo este menita sa fie folosita doar in timpul sesiunilor de terapie ghidata, in care pacientii isi pot imparti gandurile in doua tipuri de bule. Bulele gri reprezinta emotii negative, iar in celelalte, colorate, pot fi pastrate ganduri mai fericite. Creatorii aplicatiei spun ca scriindu-si sentimentele in bule, le ofera oamenilor sansa de a se descarca si de a lasa micile bule sa poarte emotiile complicate pentru ei.
Aplicatia este gandita astfel incat pe masura ce sesiunile continua, un terapeut va folosi aceasta interfata pentru a-i determina sa-si scrie emotiile si sa prescrie sfaturi si alte resurse pe care sa le foloseasca pacientul.
Daca pacientii prefera varianta fizica, SloMo a fost dezvoltat si sub forma de cartoline pe care medicii si pacientii le pot folosi in schimb. De altfel, cercetarea preliminara pentru dezvoltarea acestei aplicatii a aratat ca a constatat că un sfert dintre persoanele cu psihoza severa nu detin un smartphone. In plus, unii pacienti sunt ingrijorati ca vor fi urmariti online daca sunt necesare date cu caracter personal, asadar aplicatia are si aceasta forma offline.
Aplicatia arata cum tehnologia ajunge din ce in ce mai mult in sfera sanatatii si ofera modalitati inovatoare de a ajuta oamenii sa se vindece de traume. In prezent, aplicatia este disponibila numai pentru utilizare asistata de profesionisti.