8 muzee spectaculoase care se vor deschide in 2023. Printre ele sunt Marele Muzeu Egiptean din Cairo, un proiect de peste 1 miliard de euro, Muzeul Robotilor si al Inteligentei Artificiale din Seoul si Muzeul persoanelor fara adapost.
Desi institutiile culturale din intreaga lume inca simt efectele pandemiei, se pare ca sectorul muzeelor are cateva noutati importante pentru anul acesta.
In 2023 se vor deschide un numar insemnat de muzee peste tot in lume, incepand cu institutii care celebreaza cultura egipteana antica pana la galerii dedicate inteligentei artificiale, culturii afro-americane sau muzicii punk. Va invitam sa le descoperiti mai jos.
Cea mai asteptata inaugurare a anului este Marele Muzeu Egiptean din Giza care se va deschide in prima jumatate a lui 2023 dupa mai bine de 20 de ani la inceperea constructiei si dupa o serie repetata de amanari.
La deschidere, Marele Muzeu Egiptean va deveni cel mai mare muzeu arheologic din lume si totodata cel mai mare muzeu dedicat unei singure civilizatii. Constructia se intinde pe 45.000 de metri patrati si se afla la mai putin de 2 kilometri de piramidele din Giza. Costurile se ridica la peste 1 miliard de dolari.
Va gazdui o colectie vasta de peste 100.000 de obiecte care dateaza din vremea Egiptului Antic si pana in epocile Greciei si Romei Antice. Dintre acestea, peste 20.000 de obiecte nu au fost niciodata expuse, inclusiv descoperirile arheologice din ultimele decenii si piesele monumentale prea mari pentru actualul muzeu egiptean din Cairo.
Principalul punct de atractie al muzeului va fi colectia completa a mormantului lui Tutankamon, descoperita in 1922 de catre arheologul britanic Howard Carter. Muzeul va dedica 7.000 metri patrati faraonului, cu cele 5.400 de obiecte prelevate din mormantul sau, afisate impreuna pentru prima data, inclusiv cele trei sicrie si masca funerara din aur.
In ciuda faptului ca reprezentantii muzeului nu au anuntat inca data exacta a deschiderii, conform unui comunicat din octombrie 2022 viitoarea institutie a fost finalizata in proportie de 99%.
Muzeul International Afro-American din Charleston, Carolina de Sud se va deschide la inceputul acestui an si este dedicat explorarii impactului cultural si socio-economic al sclaviei in America de Nord. A fost construit in mod simbolic intr-unul din fostele porturi de sclavi din SUA.
Orasul Charleston din Carolina de Sud a fost unul din cele mai importante porturi in timpul comertului cu sclavi din SUA. Se estimeaza ca peste 40% din sclavii africani raspanditi pe continentul american au trecut prin Charleston.
In prezent, muzeul a fost plasat in imediata apropiere a docurilor, se intinde pe o suprafata de 14.000 de metri patrati si este suspendat pe o serie de piloni de 4 metri deasupra unei gradini memoriale.
Muzeul va include 9 galerii distincte in care vor fi expuse aproape 300 de lucrari de arta si artefacte care documenteaza povestile mai putin cunoscute ale afro-americanilor si ale descendentilor acestora. Institutia va inaugura un centru educational important prin care isi propune sa atraga atentia asupra modului in care cultura afro-americana s-a raspandit pe continent si cum au fost schimbate destinele afro-americanilor de politica si lupta pentru justitie si egalitate rasiala.
Muzeul Robotilor si al Inteligentei Artificiale din Seoul va fi o institutie futurista dedicata trecutului recent si viitorului tehnologiilor moderne. A fost comandat de catre guvernul sud-coreean si va reprezenta un centru educational de robotica si tehnologii de invatare automata.
In ultimii ani, Coreea de Sud a investit procente impresionante din bugetul de stat pentru tehnologii inovatoare, roboti si Inteligenta Artificiala. Intre timp, guvernul sud-coreean a decis sa dedice si un muzeu acestor domenii pentru a accesibiliza si fluidiza accesul la informatii si tehnologii de ultima ora.
Muzeul a fost construit in cartierul Chang-Dong din Seoul si isi va deschide portile in luna iulie. Va fi prima institutie din tara dedicata robotilor si inteligentei artificiale si se va intinde pe 4 etaje si o suprafata de 7.400 de metri patrati. Are un o forma circulara, inspirata de cladirile futuriste, si a fost construit cu ajutorul robotilor.
Muzeul de Arta si Fotografie din Bengaluru va fi cea mai importanta institutie din India dedicata artei vechi si contemporane. Se va deschide in luna februarie si va expune cele mai importante opere de arta indiene create in ultimii 1.000 de ani.
Noul muzeu a fost construit in orasul Bengaluru din sudul tarii si va expune opere de arta vizuala din toate mediile artistice si toate stilurile artei sud-asiatice. Cele 4 galerii vor fi intinse pe o suprafata de peste 4.000 de metri patrati iar intrarea va fi gratuita pentru toate expozitiile permanente.
Institutia a fost creata cu ajutorul colectionarului Abhishek Poddar care a donat peste 60.000 de lucrari de arta si va gazdui si colectiile private ale lui Deepak Puri si Rahul Sabhnani, importanti oameni de afaceri din India.
National Portrait Gallery din Londra isi va redeschide portile in 22 iunie dupa o perioada de aproape de 3 ani de transformari si renovari istorice. Este una dintre cele mai asteptate inaugurari muzeala ale anului.
National Portrait Gallery va avea un nou spatiu de cercetare care se afla la doua etaje sub noua intrare din Leicester Square. Printre cele mai importante transformari se numara reamenajarea intregii colectii si redeschiderea luminatoarelor din acoperis care n-au mai functionat din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Totodata, aripa estica care a fost utilizata anterior pentru birouri va fi redeschisa drept spatiu de expozitie. Salile de la primul etaj vor fi redenumite Aripa Blavatnik, datorita unei donatii de 10 milioane de lire sterline din partea fundatiei omului de afaceri Leonard Blavatnik. In total, proiectul de renovare, restaurare si extindere a cladirii a costat peste 40 de milioane de euro.
Tot in Londra se va deschide anul acesta si Muzeul persoanelor fara adapost.
Muzeul persoanelor fara adapost organizeaza expozitii si proiecte temporare in diverse spatii din Londra inca din 2015. In vara acestui an se va deschide un spatiu in nordul capitale britanice, va fi un centru pentru spectacole, discutii si ateliere de lucru dezvoltate de persoane care au experimentat lipsa de adapost.
In Las Vegas va fi deschis un prim muzeu la muzicii punk rock.
Muzica punk rock a aparut pentru prima data in anii 1970, iar aerul sau nonconformist a influentat toate domeniile artei, de la pictura, grafica, filme, fotografie si moda. Acum a fost creata o cladire pentru a expune cele mai importante momente ale unei subculturi create anti-sistem care a devenit un laitmotiv reluat frecvent de cultura pop.
Programat sa isi deschida usile pe 10 martie, intre centrul Vegasului si „The Strip”, Muzeul Punk Rock este o creatie a „Colectivului Punk”, un grup de profesionisti din industria muzicala, printre care se numara Vinnie Fiorello, fostul tobosar al trupei americane de ska punk Less Than Jake, si Fletcher Dragge, chitaristul de la Pennywise. Scopul lor este de a pastra amintirile miscarii punk rock pentru generatiile viitoare.
Muzeul se intinde pe o suprafata de 12.000 de metri patrati iar vizitatorii vor avea parte de o colectie de pliante de concerte, versuri scrise de mana, haine punk si alte artefacte de la trupe precum Blondie si Devo. Va prezenta instrumentele unor trupe precum Strung Out si Rise Against la care va putea canta orice vizitator.
In Manchester se vor deschide pe 18 februarie muzeul orasului, un proiect de 15 milioane de lire sterline si in luna iunie Factory International, o constructie de 186 de milioane de lire sterline.
Factory International este noul muzeu de arta contemporana si centru cultural din Manchester. Poarta numele Factory Records, cea mai mare casa de discuri a orasului, fondata in 1978 de Tony Wilson si responsabila pentru descoperirea unor trupe precum Joy Division si Happy Mondays. Factory Records a administrat, de asemenea, clubul de noapte Haçienda din Manchester, care a devenit sinonim cu prima miscare „Madchester”.
Situat in apropierea studiourilor Old Granada Studios, centrul de arta se va intinde pe o suprafata de 144.000 de metri patrati, cu un acoperis care se ridica la 60 de metri deasupra solului. Spatiul de expozitie este complet izolat fonic si va avea o capacitate de 5.000 de persoane, in timp ce o sala de spectacole adiacenta va avea 1.600 de locuri.
Centrul va fi utilizat pentru expozitii de arta, instalatii, opera, teatru si rave-uri, dar va fi si sediul permanent al Festivalului International de la Manchester, care se va desfasura intre 29 iunie si 16 iulie 2023.
Luna viitoare, in centrul orasului se va deschide si Muzeul Manchester, care s-a aflat in reamanajare in ultimii ani. A fost reproiectat de biroul de arhitectura Purcell si va gazdui o serie de noi spatii expozitionale.