Efectele dezinformarii. Pe TikTok a fost un anunt despre furtul tabloului Mona Lisa. Gluma a generat o confuzie in masa
Un film urcat pe platforma TikTok in care s-a facut o gluma despre furtul Mona Lisa a devenit viral, provocand confuzie in randul iubitorilor de arta care au presupus ca este adevarat.
Gluma a fost publicata de un utilizator pe nume @narvanator, care arata o succesiune de masini de politie care trec pe langa Arcul de Triumf din Paris, mentionand in descrierea video „POV: esti in Paris cand Mona Lisa a fost furata”. Peste 10 milioane de utilizatori au vazut aceasta filmare. Deocamdata, nici muzeul Luvru si nici platforma TikTok nu au mentionat nimic despre posibile sanctiuni pentru acest utilizator.
Mai mult, gluma a generat si mai multe idei de a sustine aceasta poveste, un utilizator filmandu-se in fata Fantanii Trevi din Roma, pretinzand ca este dealer de arta care primeste informatii despre unde se afla Mona Lisa.
Pana acum, tabloul cu Mona Lisa a fost furat o singura data, in 1911, de catre Vincenzo Peruggia, care a vrut ca tabloul sa ajunga in tara de origine, insa acesta a incercat sa-l vanda directorului Galeriilor Uffizi din Florenta, care a anuntat autoritatile.
Capodopera lui Leonardo da Vinci, considerata cea mai faimoasa pictura din lume, atrage anual zeci de milioane de vizitatori in Luvru si in Paris. Acestia stau la cozi interminabile pentru a poza langa tabloul care surprinde la prima vedere cu dimensiunile reduse pe care le are.
In acelasi timp, specialistii din lumea artei considera deseori ca tabloul a devenit celebru tocmai datorita evenimentelor controversate care i-au definit istoria. De-a lungul timpului, a fost supus atat vandalismului cat si mai multor incercari de a-l fura.
In anii ’50, partea de jos a panzei a fost atacata cu acid, fapt care a determinat protectia spectaculoasa de care beneficiaza tabloul in Luvru: este protejat de 2 randuri de sticla si un geam anti-glont.
Cel mai recent incident a avut loc in anul 2009 cand o femeie si-a aruncat cu furie cana de ceramica spre tablou, reusind sa sparga cana, pictura fiind lasata fara urme.
Cea mai faimoasa intamplare privind jaful Mona Lisei s-a intamplat in 1911, evenimentul va fi transformat in curand intr-un film regizat de Jodie Foster, scenariul fiind bazat pe romanul „The Day They Stole the Mona Lisa” din 1981.
In dimineata zilei de 21 august 1911, instalatorul italian Vincenzo Peruggia a iesit din Muzeul Luvru imbracat in uniforma de munca cu Mona Lisa in brate. O parte din cladire se afla sub renovare, o multime de specialisti au fost angajati sa supravegheze lucrarile asa ca actiunile sale nu ar fi parut suspecte.
Peruggia a luat trenul din statia Quai d’Orsay, aflata la cateva minute de Luvru. A iesit din Paris in cateva zeci de minute. Disparitia tabloului a fost remarcata la o distanta mai mare de 24 de ore.
Simplitatea acestui jaf artistic a fost considerata absurda de presa vremurilor, pornind un circ mediatic desfasurat pe o perioada de doi ani. Autoritatile franceze au inceput sa creeze o lista de suspecti pe care i-au banuit de orchestrarea unui plan mult mai complicat decat intamplarile reale.
Pablo Picasso si Franz Kafka au fost pe lista de suspecti in cazul furtului tabloului la acea vreme.
Picasso a fost obligat sa returneze mai multe statui Iberice din Epoca de Bronz pe care le avea in colectia personala. A alta personalitate a vremurilor implicata a fost scriitorul Franz Kafka.
Pana in 1913, jaful a ramas nerezolvat iar Muzeul Luvru a fost redeschis fara Mona Lisa. Disparitia fara urma a lucrarii s-a transformat intr-un scandal international iar tabloul necunoscut a devenit faimos in aceasta perioada.
De-a lungul timpului, tabloul nu a mai fost furat, ci vandalizat de mai multe ori, cel mai recent in mai 2022, cand un barbat deghizat in femeie invalida s-a strecurat in Luvru si a vandalizat “Mona Lisa” cu o prajitura cu crema.
Intr-o desfasurare de actiuni care pare aproape de neconceput pentru unul din cele mai bine pazite muzee ale lumii, un barbat a atacat celebrul portret “Mona Lisa” al lui Leonardo da Vinci. Incidentul s-a intamplat sub privirile paznicilor si ale altor vizitatori ai muzeului care au surprins actul de vandalizare de la inceput pana in momentul in care barbatul a fost retinut de agentii de paza.
Barbatul a venit deghizat in femeie, intr-un scaun cu rotile, si purta o peruca neagra si ruj rosu, ulterior s-a ridicat in picioare, s-a aruncat asupra geamului anti-glont care protejeaza tabloul, incercand sa il sparga, si a inceput sa manjeasca sticla cu prajitura cu crema.
In timpul actiunilor sale, barbatul care s-a aflat in spatele acestui atac a cerut oamenilor sa se gandeasca la planeta, justificandu-si astfel atacul drept activism pentru schimbarile climatice. Ulterior, a aruncat cu petale cu trandafiri in jur spunand in limba franceza: “Ganditi-va la planeta! Exista oameni care distrug planeta, ganditi-va la asta! De aceea am facut-o!”