A fost anuntat programul pentru incoronarea Regelui Charles III-lea. Ceremonia are 6 parti, fiecare cu un alt mesaj. A doua zi va fi un concert spectaculos
Casa Regala britanica a anuntat programul incoronarii noului rege cu cu trei luni inainte de ceremonie. Regele Charles al III-lea va fi incoronat la Westminster Abbey pe 6 mai. Ceremonia va fi mai scurta decat cea pentru mama sa din 1953 si va „reflecta rolul monarhului in prezent cu mesajul de a privi spre viitor”.
La fel ca mama sa, regele va fi incoronat la Westminster Abbey, in prezenta liderilor religiosi, a altor reprezentati ai caselor regale, a parlamentarilor si a sefilor de stat straini.
Desi nu au fost inca publicate orele exacte, in acea zi, Regele Charles al III-lea va calatori de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey impreuna cu Regina Consort, Camilla, in ceea ce este cunoscut sub numele de „procesiunea regelui”. La fel ca mama si tatal sau, este probabil sa fie transportati in trasura de stat aurita, care este rezervata pentru incoronari si jubilee.
Ceremonia va fi transmisa in direct la televiziune, dar se asteapta ca numarul invitatilor care vor participa personal sa fie redus de la 8.000 la 2.000. Se presupune ca va fi o ceremonie mai scurta decat cea precedenta – va dura putin peste o ora in loc de trei.
Parlamentarii vor purta costume si rochii formale, spre deosebire de vesmintele de ceremonie, iar multe dintre ritualurile traditionale, inclusiv prezentarea lingourilor de aur, nu vor fi prezente de data aceasta.
Intr-o declaratie, Palatul Buckingham a spus: „Incoronarea va reflecta rolul monarhului in prezent si va privi spre viitor, fiind in acelasi timp inradacinata in traditiile si ceremonialul cu traditie de lunga durata”.
In ciuda speculatiilor potrivit carora actuala criza a costului vietii si dorinta regelui de a avea o monarhie care sa nu fie ostentativa vor insemna o ceremonie mai discreta, britanicii doresc sa vada ce este mai bun din Marea Britanie in prezent si sa celebreze istoria bogata si unica a Regatului Unit.
Vor exista, de asemenea, similitudini cu Jubileul de Platina al reginei de anul trecut.
Fiul si mostenitorul Reginei Elisabeta a dorit sa urmeze o etica similara de recunoastere a eroilor comunitatii si de reunire a oamenilor, incurajand petrecerile de strada duminica, 7 mai, si o zi de evenimente de voluntariat luni, 8 mai.
Dupa ceremonie, Regele si Regina Consort vor fi insotiti de alti membri ai familiei la balconul Palatului Buckingham pentru a incheia evenimentele ceremoniale ale zilei.
Nu se stie inca daca Printul Harry si sotia Meghan se vor afla printre cei prezenti.
Incoronarea are sase parti – recunoasterea, juramantul, ungerea, investirea, intronizarea si omagierea.
In timpul recunoasterii, monarhul se afla in teatru – partea centrala a abatiei – si se intoarce spre nord, sud, est si vest pentru a se „arata poporului”. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, il va declara apoi “rege fara de tagada”. Acest ritual dateaza din epoca anglo-saxona.
Al doilea este juramantul de incoronare, in cadrul caruia regele va promite sa domneasca in conformitate cu legea, sa exercite justitia cu mila si sa sprijine Biserica Angliei.
Apoi i se va prezenta Sabia de Stat si va declara la altar: „Lucrurile pe care le-am promis mai inainte, le voi indeplini si le voi pastra. Asa sa-mi ajute Dumnezeu”, inainte de a saruta Biblia si de a semna juramantul.
Urmeaza cea de-a treia parte – ungerea – care reprezinta procesul de binecuvantare si consacrare a noului monarh cu ulei sfant – actul central al ceremoniei religioase. Regele isi va scoate roba purpurie si se va aseza in Scaunul Regelui Edward.
Regele va fi imbracat in vesminte speciale si i se vor prezenta globul, inelul de incoronare, sceptrul si toiagul.
Asezat in Scaunul Regelui Edward, va fi incoronat cu Coroana Sfantului Edward, inainte ca adunarea sa strige „God Save the King”.
Urmeaza intronizarea, in cadrul careia monarhul va fi ridicat pe un alt tron de catre arhiepiscopi, episcopi si „alti egali ai regatului”.
Etapa finala a incoronarii regelui este cunoscuta sub numele de omagiu. In cadrul acesteia, Arhiepiscopul de Canterbury, Printul de Wales si alti printi de sange regal ii aduc un omagiu regelui, punandu-si mainile intre ale acestuia si sarutandu-i mana dreapta.
Regina consort va fi apoi incoronata si ea.
Spre deosebire de sotiile regilor, sotii reginelor nu devin regi consort si, prin urmare, nu sunt incoronati.
Dar, inainte de Jubileul sau de Platina, regina a anuntat ca Camilla va fi cunoscuta ca regina consort la venirea regelui Charles.
In schimb, ducele de Edinburgh i-a „adus un omagiu” reginei Elisabeta a II-a imediat dupa incoronarea oficiala – asa cum probabil ca vor face si printul William si alti printi de data aceasta.
Potrivit site-ului Familiei Regale: „Regina consort este incoronata impreuna cu regele, intr-o ceremonie similara, dar mai simpla”.
Duminica, a doua zi dupa incoronare, „staruri ale muzicii mondiale si vedete contemporane” coboara la Castelul Windsor pentru concertul de incoronare.
Mii de membri ai publicului vor fi selectati pentru a primi o pereche de bilete gratuite, care sunt puse la bataie printr-un scrutin national organizat de BBC, care va transmite, de asemenea, evenimentul in direct.
„Cei mai mari artisti din lume” si orchestre de talie mondiala vor fi sustinuti de o selectie de dansatori si de mesaje vedete din teatru si film vor participa la spectacol.
De asemenea, va canta Corul Incoronarii, creat din membri ai corurilor comunitatii nationale si din cantareti amatori, cum ar fi corurile de refugiati, corurile NHS si grupurile de cantareti LGBTQ+, in parte pentru a face ca weekendul sa fie cat mai incluziv si mai divers posibil.
In centrul concertului de incoronare, denumit de palat „iluminarea natiunii”, vor fi iluminate repere din Marea Britanie cu ajutorul proiectiilor, laserelor, dronelor si iluminarilor.
Altii vor fi invitati sa se adune la Eden Project din Cornwall, pentru un „mare pranz al incoronarii”, supervizat de The Big Lunch, o fundatie pe care regina consort o patroneaza de 10 ani.
In mod traditional, incoronarile au fost in zilele saptamanii, care au fost declarate sarbatori bancare pentru a permite publicului sa se implice, fie urmarind la televizor, fie pe strazile din Londra.
Intrucat incoronarea Regelui Carol va avea loc sambata, ziua de luni, 8 mai, a fost stabilita ca zi de sarbatoare bancara in toate cele patru natiuni din Regatul Unit.
Aceasta zi este prezentata ca fiind „ziua marelui ajutor” si a fost rezervata voluntariatului pentru a sublinia impactul pozitiv pe care voluntariatul il are asupra comunitatilor.
Organizata de Coalitia Togheter si de o gama larga de parteneri, cum ar fi Cercetasii, Serviciul Regal de Voluntariat si grupuri religioase din toata Marea Britanie, palatul a declarat ca aceasta zi va fi un omagiu adus serviciului public al regelui si va contribui la „incurajarea oamenilor sa incerce sa faca voluntariat pentru ei insisi”.
Guvernul a lansat deja o consultare cu privire la extinderea orelor de deschidere a barurilor pe tot parcursul weekendului incoronarii, ceea ce inseamna ca barurile din Anglia si Tara Galilor ar putea fi autorizate sa ramana deschise pana la ora 1 dimineata de vineri pana duminica.