Skip to content

Sambata se lanseaza editia ilustrata a romanului Golem de Gustav Meyrink, la MNAC. Va fi urmata de un tur ghidat, in prezenta pictorului Stefan Caltia. Fragment din carte.

Sambata, 28 ianuarie, de la ora 12.00, la Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei , va avea loc lansarea romanului Golem de Gustav Meyrink, una dintre cele mai recente aparitii din colectia Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Cartea a fost reeditata intr-o editie grafica speciala ce include 19 litografii de Stefan Caltia, insotite de o convorbire cu acesta si o ampla prefata semnata de Bogdan-Alexandru Stanescu.

La eveniment vor lua parte: pictorul Stefan Caltia, scriitorul Bogdan-Alexandru Stanescu –coordonatorul colectiei Anansi. World Fiction, Matei Caltia – galerist la Galeria Posibila alaturi de Alexandra Manole si Catalin Davidescu, curatorii expozitiei „Stefan Caltia. Insemnari dintr-un timp trait”.

Lansarea romanului lui Gustav Meyrink va urmata de un tur ghidat al Muzeului National de Arta Contemporana al Romaniei. Accesul la eveniment este liber.

Scris intre 1907 si 1914 si publicat pentru prima data in foileton din decembrie 1913 pana in august 1914 in revista Die Weißen Blätter, Golemul a fost publicat in forma de carte in 1915 de Kurt Wolff, Leipzig. Este primul roman al lui Meyrink, o carte cu un enorm succes de piata: a vandut mai bine de 200.000 de exemplare, doar in 1915.

Considerat una dintre cele mai captivante si uluitoare proze fantastice publicate vreodata, romanul lui Gustav Meyrink a stat la baza unor adaptari cinematografice, precum filmul cu acelasi nume, regizat de Piotr Szulkin, realizat in 1979 si lansat in 1980, si a filmului pentru televiziune omonim, in regia lui Jean Kerchbron (1967). Golem a fost adaptat si pentru teatru, de Daniel Flint, si a avut premiera mondiala in 2013.

„Golemul… e pamantul cu toate framantarile lui, cu putreziciunea lui, cu energia lui, cu radacinile copacilor. Dar el nu merge fara piatra infipta in frunte, fara ea nu poate pleca, nu se misca. Insasi materia isi revendica dreptul de a fi frumoasa, de a fi recunoscuta ca frumoasa”, marturiseste pictorul Stefan Caltia.

„Atat Golemul lui Meyrink, cat si cel al lui Caltia sunt expresia unei «cutremurari in fata avalansei implacabile a unui viitor amenintator». Ambele «produse» artistice se ivesc din groaza fata de accelerarea schimbarii si de premonitia unui Rau «definitiv» ce va sa vina. Golemul este spiritul istoric al unei comunitati traditionale, un pastrator al ordinii, un politist mistic, asa cum litografiile lui Stefan Caltia sunt constructii verticale asezate pe umerii simbolului, de cele mai multe ori medieval. De aici decurge si placerea artistului de a imagina si interpreta «lumea rasturnata», cea a saturnaliilor unui sfarsit de secol ce-si asteapta cuminte pieirea”, noteaza Bogdan-Alexandru Stanescu in prefata cartii. 

La mai bine de un secol de la prima sa publicare, Golemul rezista ca unul dintre cele mai importante romane fantastice moderne, scris de un autor a carui viata a fost aproape la fel de fantastica ca si fictiunea sa.

Editia in limba romana a romanului apare in traducerea din limba germana a Ginei Argintescu-Amza.


Citește în continuare