Roma, desemnata cea mai buna destinatie gastronomica pentru turism. Sapte orase din top 10 sunt in Europa.
Pentru a incuraja turismul la inceput de an, platforma Tripadvisor a dezvaluit castigatorii premiilor „Travelers’ Choice Best of the Best Destination”. In fiecare an, site-ul analizeaza milioanele de recenzii trimise pe platforma in ultimele 12 luni — de catre o comunitate de sute de milioane de calatori — pentru a oferi cele mai bune recomandari celor care doresc sa isi planuiasca o vacanta de vis.
In acest an, destinatiile „Travelers’ Choice” acopera sase categorii: destinatii populare, destinatii la moda, destinatii gastronomice, cele mai bune locuri pentru schi, destinatii in natura si cele mai bune locuri pentru cultura.
In categoria destinatiilor culinare, Roma a fost declarata fruntasa pentru 2023. Au fost alese atat localuri renumit pentru bucataria lor dar si zone gastronomice in plina dezvoltare.
Renumit pentru pastele proaspete, pizze coapte dupa retete traditionale si gelato cremoase, Roma este unul dintre cele trei orase italiene aflate in primele zece locuri din lume pe care turistii le recomanda pentru o experienta gastronomica.
Pe site-ul Tripadvisor, Roma este descris ca un „mozaic de piatete, piete in aer liber si situri istorice uimitoare. Va veti bucura de unele dintre cele mai memorabile mese din viata voastra, de la paste proaspete la anghinare prajita, suculenta sau o tocana frageda de coada de bou.”
Recunoasterea primita din partea Tripadvisor a fost salutata de primarul Romei, Roberto Gualtieri, care a descris-o pe Twitter drept o confirmare a „calitatii ofertei turistice a orasului si a bucatariei noastre, unica in lume”.
Roma a fost un centru gastronomic important inca din Antichitate. Bucataria era puternic influentata de cultura Greciei antice iar expansiunea Imperiului Roman a adus numeroase obiceiuri si tehnici culinare in capitala.
In perioada Renasterii, Roma a devenit un prim centru al gastronomiei europene. Bartolomeo Scappi, bucatarul Papei Pius al IV-lea, a devenit faimos in 1570 cand a publicat cartea „Opera dell’arte del cucinare” in care enumera aproximativ 1000 de retete si descria tehnici si instrumente de gatit specifice vremurilor.
Ulterior, Testaccio, zona de comert care gazduia abatoarele Romei, a devenit specializata intr-o reteta pe care o gasiti si astazi in restaurante: „Coda alla vaccinara” – coada de bou gatita in stil macelaresc.
In epoca moderna, orasul si-a dezvoltat o bucatarie specifica bazata pe produsele din zona limitrofa. Include carnea miel si de vitel, o specialitate fiind cotletul de vita acoperit cu sunca cruda si salvie si fiert la foc mic cu vin alb si unt. Se gateste cu multa anghinare – „carciofi” in meniurile romane – inclusiv prajita in ulei de masline, si, bineinteles, spaghete cu sos carbonara.
Pe locul al doilea in lista se afla insula greceasca Creta, iar pe locul al treilea se afla Hanoi, in Vietnam. Singurul oras din SUA prezent in lista este New Orleans.
Potrivit TripAdvisor, cele mai bune destinatii culinare pentru 2023, sunt, in ordinea clasamentului: Roma (Italia), Creta (Grecia), Hanoi (Vietnam), Florenta (Italia), Paris (Franta), Barcelona (Spania), Lisabona (Portugalia), Napoli (Italia), New Orleans (SUA) si Jamaica.
Asa cum se poate observa, in top 10 se afla trei orase italiene. Pe langa Roma sunt recomandate si Florenta pentru bucataria toscana, bogata in ulei de masline si mirodenii mediteraneene, dar si Napoli, orasul creditat de obicei ca avand cele mai bune pizerii.
Sapte dintre cele 10 orase din clasament sunt in Europa, majoritatea fiind la cateva ore distanta cu avionul. Lista completa este aici. Iar pana la urmatoarea vacanta, mai jos veti gasi cele mai bune restaurante italiene din Bucuresti.
Anul trecut revista Condé Nast Traveller a numit un alt oras italian drept „capitala mondiala a gastronomiei”: Bologna, tot in Italia.